Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Κ. Μητσοτάκης: «Αποσυνδέεται η κινητικότητα με τις ενδεχόμενες απολύσεις»
Αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις υποσχέθηκε ο υπουργός ...
Απολύσεις με υπογραφή Γεωργιάδη και όχι της τρόικας
Το θέμα των απολύσεων από τον ΕΟΠΥΥ απασχόλησε τον υπουργό Υγείας ...
Απολύσεις ή εκτροχιασμός, το δίλημμα κατά Χατζηδάκη
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις απολύσεις στο δημόσιο, ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Άλλες 1.270 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013

Άλλες 1.270 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013

Προκειμένου να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, θα γίνουν άλλες 1.270 απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός βρέθηκε στην έδρα των ευρωθεσμών καλεσμένος της Κομισιόν για να μιλήσει σε συνέδριο σχετικό με το αντικείμενό του μαζί με τους επιτρόπους Σέφκοβιτς και Ταγιάνι.

Όπως επισημαίνει η Real, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε μετά το συνέδριο προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτίμηση της θέσης με την οποία κατεβαίνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την επόμενη εβδομάδα το θέμα της πρώτης φάσης της κινητικότητας θα κλείσει οριστικά ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των 12.500 θα έχει συμπληρωθεί από το υπουργείο παιδείας. Ο υπουργός όμως επιφυλάχθηκε για το πότε θα καλυφθεί και η δεύτερη φάση των 12.500, απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άνω των 3,4 δισ. συνολικά και η οποία σχετίζεται με το σύνολο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης τρόικας (άρα και με την κάλυψη του στόχου των απολύσεων και του δημοσιονομικού κενού).

Ο υπουργός φάνηκε βέβαιος ότι οι αμυντικές βιομηχανίες οδεύουν προς λουκέτο και έχει θέσει ως προτεραιότητα να πείσει την τρόικα να περιλάβει τις επακόλουθες απολύσεις στην κάλυψη των 4.000 του 2014. Συγκεκριμένα ο στόχος θα καλυφθεί από 2.000 άτομα που απολύθηκαν από την ΕΡΤ, 500 άτομα που αποχώρησαν από το δημόσιο για λόγους υγείας και 230 απομακρύνσεις λόγω πειθαρχικών υποθέσεων. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η τρόικα θα πρέπει να δεχθεί και τις απομακρύνσεις λόγω της νομοθετικής ρύθμισης για τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να συνδέσει την παράταση στο στόχο των επόμενων 12.500 της διαθεσιμότητας με ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που όμως πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει επιστημονικά καθορισμένους στόχους συνδεδεμένους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα απορρίπτει την ιδέα του ξαφνικού θανάτου στις δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς, εκτιμώντας ότι η ΕΡΤ ήταν η πρώτη και η τελευταία περίπτωση.

Την ίδια στιγμή κύκλοι της Κομισιόν αποτιμώντας τις δηλώσεις του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για “μεγάλη απόκλιση”.

Σε σχέση με τους 2.000 της ΕΡΤ, η τρόικα επιφυλάσσεται να δει τον αριθμό όσων θα επαναπροσληφθούν με διάφορες σχέσεις εργασίας για να δώσει το ok σε σχέση με τον στόχο των 4.000. Παρομοίως θεωρεί ότι οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που κέρδισαν προσωρινές διαταγές «είναι απομακρύνσεις συμβασιούχων και όχι μονίμων», ενώ θεωρεί πως «το επιχείρημα για de facto μονιμότητα δεν στέκει». Παρομοίως επαναλαμβάνει μονότονα ότι για το 2ο κύμα της κινητικότητας δεν έχει εγκριθεί καμία παράταση και “μη συμμόρφωση σημαίνει μη καταβολή”.

Οι κύκλοι της Κομισιόν μιλάνε ανοιχτά για μεγάλο δημοσιονομικό κενό που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για να καλυφθεί, ξεπερνά σήμερα τα 2 δισ., ενώ τα χρήματα δεν μαζεύονται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το ενιαίο μισθολόγιο.

«Χρειάζεται πολλή δουλειά», λέει κοινοτική πηγή που με εμφανή απέχθεια περιγράφει τον τρόπο που η απασχόληση στο δημόσιο επεκτείνεται με τον τρόπο που πολλαπλασιάζονται οι μύκητες. Απορρίπτει δε κατηγορηματικά πως το κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς λουκέτα και προειδοποιεί ότι «υπάρχουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα χωρίς πολιτικό κόστος», αλλά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει.

Πηγή: real.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις μόνο με τις απολύσεις»
Άδικη είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η σύνδεση της μεταρρύθμισης στο ...
Δ. Κουτσούμπας: «Διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις»
Τη λήξη της προθεσμίας για τη διαθεσιμότητας και τις απολύσεις στο ...
Εργασιακά και απολύσεις παραμένουν ανοικτά ζητήματα
Δεν κάνουν πίσω σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά και τις απολύσεις ...
Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών στο Ευρωκοινοβούλιο
Ερώτηση προς την Κομισιόν με θέμα τις απολύσεις εκπαιδευτικών στην ...
ΔΗΜΑΡ: Η κινητικότητα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις
Ενστάσεις ως προς τη κινητικότητα που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο με ...
Πως αξιολογεί η ΔΗΜΑΡ τις αποφάσεις του Eurogroup
«Η συνέχιση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για τη χώρα. H ...
«Παζαρεύουν» για τις απολύσεις στο δημόσιο
Τη στιγμή που ένα-ένα τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα φαίνονται να ...
«Οι απολύσεις στο Δημόσιο μας πάνε έναν αιώνα πίσω»
«Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, κατ” εντολήν της ...
«Δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στο δημόσιο»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο άφησε ο ...