Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος
 «Δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος», επισημαίνει ...
Καμμένος: Δεν υπάρχει κάνενας κίνδυνος για την πρώτη κατοικία
 «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Υπάρχει φιλότιμο;

Υπάρχει φιλότιμο;

Τις προάλλες κατέβηκα με το αυτοκίνητο μου στο κέντρο της Αθήνας –κάτι που συνήθως αποφεύγω– και αναζήτησα, όπως χιλιάδες συμπολίτες μας, μια θέση στάθμευσης.

Περιέργως δεν δυσκολεύτηκα –με βοήθησε και η ώρα. Όταν τελείωσα τη δουλειά μου και επέστρεψα να πάρω το αυτοκίνητο, βρήκα στο τζάμι ένα ενημερωτικό σημείωμα από τον Δήμο Αθηναίων, με το οποίο πληροφορούνται οι οδηγοί ότι το επόμενο διάστημα (έτσι, αορίστως…) θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί από την άνοιξη, όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία ως «παράπλευρη απώλεια» της μνημονιακής υποχρέωσης για περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους δήμους της χώρας όπου υπήρχε τέτοιο σύστημα, υπό τον έλεγχο της κατά τόπους Δημοτικής Αστυνομίας.

Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο από εμφανές: κανένας σεβασμός στην πρόβλεψη για θέσεις μόνιμων κατοίκων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα και, φυσικά, κανένας σεβασμός στις ράμπες (για ΑμΕΑ, εισόδους πάρκινγκ ή χώρους φορτοεκφόρτωσης) κ.λπ. Αν και είχα παρκάρει σε θέση επισκέπτη –χωρίς φυσικά να έχω πληρώσει το σχετικό αντίτιμο για την κάρτα στάθμευσης– αισθάνθηκα άσχημα.

Κυρίως επειδή στο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται επίκληση στο… φιλότιμο των πολιτών, από τους οποίους ο δήμος ζητά να προστατεύσουν οι ίδιοι ένα σύστημα που στο πρόσφατο παρελθόν είχε βελτιώσει αρκετά τις συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας –έστω κι αν κάποιοι επέμεναν να το παραβιάζουν.

Υπάρχει, όμως, αυτό το φιλότιμο, για το οποίο μάλιστα μας αρέσει να καυχόμαστε ότι είναι αμιγώς ελληνική έννοια, που δεν απαντάται σε άλλες γλώσσες; Κατευθύνθηκα στο κοντινότερο περίπτερο, όπου πωλούνται οι κάρτες στάθμευσης, και ζήτησα μία. Η απάντηση του περιπτερά δεν με εξέπληξε: «Δεν λειτουργεί το σύστημα! Δεν χρειάζεται κάρτα!».

Περπάτησα 2-3 τετράγωνα στη γύρω περιοχή και δεν είδα ούτε ένα αυτοκίνητο που να έχει σε εμφανές σημείο κάρτα στάθμευσης. Σημειωτέον, δε, ότι ανακοινώσεις για επανέναρξη του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης έχει εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων άλλες δύο φορές, τον Μάιο και τον Αύγουστο. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε τότε και φυσικά το μέτρο δεν επανήλθε, όπως πιθανότατα δεν θα επανέλθει ούτε «το επόμενο διάστημα».

Κι αν ο Δήμος Αθηναίων και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας περιμένουν από το «ελληνικό φιλότιμο» να κάνει τους πολίτες να σεβαστούν κανόνες που στόχο έχουν, σε τελική ανάλυση, τη δική τους ζωή να κάνουν καλύτερη, μάλλον άδικα περιμένουν. Και το ίδιο ισχύει, φυσικά, για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αφορά την εφαρμογή κανόνων, όταν αυτή επαφίεται στην υπευθυνότητα των πολιτών.

Οι λιγοστοί υπεύθυνοι θα είναι πάντα τα «κορόιδα» και οι υπόλοιποι θα είμαστε οι «έξυπνοι». Γιατί, τελικά, η μόνη περίπτωση όπου υπάρχει και φιλότιμο είναι, φαίνεται, η γνωστή ταινία με τον Μαυρογιαλούρο…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία
«Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός ...
Διαβεβαίωση Σακελλαρίδη πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενός capital control
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι ...
Καμία βιασύνη για μεταγραφές
Η ΑΕΚ βρίσκεται σε κατάσταση αναζήτησης εξαιρετικών λύσεων ενόψει της ...
Επέκταση της δυνατότητας απόκτησης Δελτίου Στάθμευσης για ΑμεΑ
Επέκταση της δυνατότητας απόκτησης δελτίου στάθμευσης για ΑμεΑ δίνει ...
Κανένας λόγος βιασύνης
Απόλυτα πιστοί στα όσα είχαν πει προ 20 ημερών είναι οι άνθρωποι της ΑΕΚ ...
Άντρες! Έτσι καθαρίζουν το αυτοκίνητο!
Έβαλε το μπικίνι της φόρες ένα από t-shirt και έπλυνε το αυτοκίνητό της! ...
Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ΟΤΕ, στο Χαλάνδρι
Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε χώρο στάθμευσης ...
Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία
“Δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μας. Οι Έλληνες είναι ...
Φινλανδία: Δεν υπάρχει λόγος για νέα χαλάρωση από την ΕΚΤ
Δύο μέρες πριν τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ...