Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται, σήμερα, για 4η μέρα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ...
Για τις 16 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η δίκη Παπαγεωργόπουλου
Για τις 16 Ιανουαρίου 2014 αναβλήθηκε, τελικά, από το Πενταμελές Εφετείο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Δεκτό το αίτημα Παπαγεωργόπουλου, Λεμούσια-Κανονικά η δίκη για υπεξαίρεση στα ταμεία του Δήμου

Δεκτό το αίτημα Παπαγεωργόπουλου, Λεμούσια-Κανονικά η δίκη για υπεξαίρεση στα ταμεία του Δήμου

Κανονικά θα ξεκινήσει η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, για την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη τόσο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και το άλλοτε ‘δεξί του χέρι', ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το πρωί να κάνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης τόσο του Β. Παπαγεωργόπουλου όσο και του Μ. Λεμούσια, οι οποίοι, επικαλούμενοι το νόμο 4022/11 (σ.σ. αναφέρεται σε υποθέσεις ‘μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος' στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι) ζητούσαν να ξεκινήσει κανονικά η δίκη, παρά τη δεσμευτική απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που υποχρεώνει τα μέλη της να μην δικάζουν την τρίτη μέρα της συνεδρίασης στα Εφετεία, εφόσον μέχρι τότε η ακροαματική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Στο αιτιολογικό της απόφασης, η προεδρεύουσα του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Καλληρόη Χειμαριού, επικαλέστηκε το άρθρο 4 του παραπάνω νόμου, που προβλέπει τη μη χορήγηση αναβολής κατά την εκδίκαση τέτοιους είδους υποθέσεων και ως εκ τούτου κάλεσε τους λοιπούς συνηγόρους να ζητήσουν ειδική άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν, ώστε να ξεκινήσει η δίκη. Η διαδικασία διεκόπη για τις 12.30 μετά το μεσημέρι οπότε θα ξεκινήσει η δίκη με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε τον αριθμό 17 στο πινάκιο και το δικαστήριο δεν πρόλαβε, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, να ξεκινήσει την εκδίκαση της υπόθεσης κατά τις πρώτες δύο μέρες(Τρίτη 22/10 και Τετάρτη 23/10) της συνεδρίασής του. Με δεδομένη την παραπάνω απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και των υπολοίπων κατηγορουμένων, πλην των δύο βασικών, ζήτησαν, χθες, την αναβολή της δίκης, πράγμα το οποίο πρότεινε κατά την αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών, Δημήτρης Νάιντος.

Την επιθυμία του να ξεκινήσει η δίκη εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ζητώντας, κατά τη χθεσινή μέρα, το λόγο τόνισε: «Σας παρακαλώ να γίνει η δίκη. Ο νομοθέτης άλλωστε ορίζει να εκκαθαρίζονται το συντομότερο δυνατό οι υποθέσεις όπου εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα. Γνωρίζετε άλλωστε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα» είπε ο Β. Παπαγεωργόπουλος για να του απαντήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου, ότι το δικαστήριο δεν το ενδιαφέρει η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Στο μεταξύ, όπως και τις δύο προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έτυχε θερμής υποδοχής από φίλους και υποστηρικτές του, κατά την μεταγωγή του στο δικαστικό μέγαρο από τις φυλακές Διαβατών, όπου κρατείται τους οκτώ τελευταίους μήνες.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, που σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης) ανήλθε σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ο Μ. Λεμούσιας κι ο πρώην ταμίας του δήμου Π. Σαξώνης, ενώ ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών επιβλήθηκαν, αντιστοίχως, στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. Στους δύο τελευταίους το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση με αποτέλεσμα να μείνουν υπό όρους ελεύθεροι έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Θεσσαλονίκη: Νέα επιστολή Παπαγεωργόπουλου από τη φυλακή
Νέα επιστολή, μέσα από τις φυλακές Διαβατών, όπου κρατείται για την ...
Αναβλήθηκε για τις 29/4 η δίκη Ψωμιάδη για την υπεξαίρεση χρημάτων της ΑΕΚ
Σε αναβολή, για τις 29 Απριλίου 2015, της εκδίκασης σκέλους της υπόθεσης ...
Ένοχος ο Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση στα ταμεία του κεντρικού δήμου
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ...
Θεσσαλονίκη: Πέφτει η αυλαία για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Δήμο-Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου
Σήμερα πέφτει η «αυλαία» στη δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ...
Θεσσαλονίκη-Υπόθεση επεξαίρεσης: Δίκης συνέχεια με την Τσεμπερά στο εδώλιο
Για 6η μέρα συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη, ...
Θεσσαλονίκη: Ξανά στο εδώλιο Παπαγεωργόπουλος, Λεμουσιάς, Σαξώνης για την υπεξαίρεση των 18 εκατ.
Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ...
Στο... εδώλιο ο Β. Παπαγεωργόπουλος
Σήμερα  έχει οριστεί να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου ...
Αναβλήθηκε γα 8η φορά η δίκη της υπόθεσης Ψωμιάδη
Αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, για όγδοη φορά, απο το Τριμελές ...
Υπεξαίρεση 1 εκατ. και 39 χιλιάδων ευρώ, από το ταμείο του δήμου Ιωαννίνων
Στο στόχαστρο βρίσκεται ταμίας του δήμου Ιωαννιτών, για την υπεξαίρεση ...