Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης 750 εκατ.-Οι προκηρύξεις και ποιους ανέργους αφορούν
Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων ...
Τέσσερα νέα προγράμματα για 35.000 ωφελούμενους ξεκινά ο ΟΑΕΔ
Τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης, ...
Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για προγράμματα απασχόλησης των ανέργων
Προγράμματα και πρωτοβουλίες απασχόλησης με στόχο την καταπολέμηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η ΕΣΕΕ ζήτησε από την ΕΤΕπ ενημέρωση για τα προγράμματα απασχόλησης νέων

Η ΕΣΕΕ ζήτησε από την ΕΤΕπ ενημέρωση για τα προγράμματα απασχόλησης νέων

Ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα προγράμματα RSI (Risk Sharing Instrument) και απασχόλησης νέων "Skills and Jobs- Investing for Youth" έχει ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προκειμένου να ωφεληθούν από αυτά οι ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία της EE ενθαρρύνουν τη στενή συνεργασία μεταξύ γειτονικών περιφερειών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως του διασυνοριακού εμπορίου, ενώ η ΕΤΕπ στηρίζει επίσης περιφερειακές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν κράτη- μέλη και χώρες, εταίροι της ΕΕ. Η ΕΣΕΕ θεωρεί πολύ σημαντικό, αντίστοιχες δράσεις να προταθούν και να συμπεριληφθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 για τις περιφέρειες των βαλκανικών χωρών, προς όφελος της Ελλάδας.

Εκτός από χρηματοδότηση, η ΕΤΕπ παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη στα νεότερα κράτη- μέλη, για να τα βοηθήσει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η ΕΤΕπ έχει αναπτύξει -και πρέπει να συνεχίσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τα μέσα που συνδυάζουν τις χρηματοδοτήσεις της με πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ιδιαίτερα στα έξι ακόλουθα προγράμματα:

Το πρόγραμμα JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions- Κοινή βοήθεια για την υποστήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες), το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW Bankengruppe.

Το JASPERS παρέχει τεχνική βοήθεια (παροχή συμβουλευτικής) στις χώρες που ενισχύονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα σημαντικών έργων που προορίζονται να υποβληθούν προς επιχορήγηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Από τη θέσπιση του JASPERS, έχουν ήδη εγκριθεί 226 επενδυτικά σχέδια που έλαβαν βοήθεια μέσω του προγράμματος. Τα σχέδια αυτά αφορούν 12 χώρες και αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 10 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν στη διάρκεια του 2012.

Υπενθυμίζεται από την ΕΣΕΕ ότι το πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης, μέσω της παροχής κοινής ευρωπαϊκής υποστήριξης για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επίσης γνωστό πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Small and Medium sized Enterprises), το οποίο αποτελεί ένα ευέλικτο μέσο χρηματοδότησης ΜμΕ και μεσολαβεί στη διοχέτευση πόρων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείο Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα JASMINE (Joint Action to Support Micro-finance Institutions in Europe), το οποίο εξειδικεύεται στη παροχή εξατομικευμένων συμβουλών προς οργανισμούς μικροχρηματοδότησης, αποτελεί στην ουσία κοινή δράση για τη στήριξη των οργανισμών μικροχρηματοδότησης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, κατά την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις τα δύο προγράμματα της ΕΤΕπ, όπως το RSI (Risk Sharing Instrument) και της απασχόλησης των νέων "Skills and Jobs- Investing for Youth". Το RSI είναι μια νέα εφαρμογή υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας των SME's, με δυνατότητα τραπεζικών εγγυήσεων και δανειοδότησης από 25.000 ευρώ και άνω με αποπληρωμή από 2 έως 7 χρόνια. Το δεύτερο προσεγγίζει το επείγον πρόβλημα της ανεργίας των νέων, συνδυάζοντας εκπαίδευση και απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διευκολύνοντας οικονομικά κυρίως τους μικρούς εργοδότες να απασχολούν νέους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έρχονται νέα προγράμματα για την απασχόληση
Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης που αφορούν 65.000 άνεργους, συνολικού ...
Πούτιν: Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από το 2016
 Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες ...
Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες για 42.000 θέσεις εργασίας στα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες 42.000 επιτυχόντων και επιλαχόντων, οι ...
Δύο νέα προγράμματα για προσλήψεις ανέργων από τον ΟΑΕΔ
Ξεκινούν από αύριο οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων σε δύο νέα ...
Δάνεια 200 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τις ΜμΕ
Mε στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα η ...
Ένεση ρευστότητας από την ΕΤΕπ
Η ΕΤΕπ αποκαλείται και «Τράπεζα της ΕΕ» και έχει αναλάβει κομβικό ρόλο ...
Τρία νέα προγράμματα για 27.713 ανέργους
Τρία νέα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης για ανέργους, τίθενται ...
ΟΑΕΔ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για 7.400 θέσεις πλήρους απασχόλησης στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
Δημοσιεύεται αύριο η τρίτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις, που ...
Σύσκεψη για τα προγράμματα απασχόλησης για 250 χιλιάδες ανέργους
Την πορεία ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, ...