Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το σχέδιο Μητσοτάκη για προσλήψεις στο Δημόσιο-Στα 586ω ευρώ ο εισαγωγικός μισθός
Εισαγωγικό μισθό ύψους 586 ευρώ προβλέπει το σχέδιο για τις προσλήψεις ...
Μητσοτάκης: Στις 10.000 οι προσλήψεις φέτος
Στις 10.000 αναμένεται να φτάσουν οι προσλήψεις φέτος, όπως δήλωσε ο ...
Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να επεκταθεί και εκτός του στενού πυρήνα του Δημοσίου
H αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να επεκταθεί και εκτός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αυξημένες προσλήψεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Αυξημένες προσλήψεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Σημαντικά αυξημένος θα είναι το 2014 ο αριθμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε σχέση με το 2013, οι οποίες προβλέπονται να είναι 7 με 8 χιλιάδες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά αλλαγές στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι υπάρχουν στρατιές επίορκων υπαλλήλων» και πρόσθεσε, ότι «υποστηρίζεται μάλιστα ότι αν ελεγχθούν, ως δια μαγείας, θα λύσει τα προβλήματα των δεσμεύσεων που έχει η χώρα βάσει των μνημονιακών της υποχρεώσεων, σε σχέση με τις απολύσεις».

«Οι γενικολογίες που ακούγονται δεν βοηθούν αντίθετα δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο των 2.100 δημόσιων υπαλλήλων που ελέχθησαν για πειθαρχικά παραπτώματα έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστική απόλυση 223 άτομα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και άλλοι 960 βρίσκονται σε καθεστώς δυνητικής αργίας. Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σε ότι αφορά των έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών υπαλλήλων του δημοσίου, τονίζοντας ότι η διαδικασία ελέγχου και δύσκολη είναι και χρονοβόρα. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που μίλησε για νομοσχέδιο ενταγμένο στις επιταγές των μνημονιακών υποχρεώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Καμία μνημονιακή υποχρέωση δεν υπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο. Είναι αυτονόητες ασκήσεις εξορθολογισμού του δημοσίου που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν. Το ότι κάποιοι έρχονται να το κάνουν έπρεπε να χειροκροτηθεί. Δεν υπήρξα οπαδός μεγάλων νομοσχεδίων που παραπέμπουν σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι λιτό και πρέπει να πιστώνεται στη λογική της καλής θέλησης».

Το νομοσχέδιο δέχθηκε τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά τις απολύσεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο εισηγητής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος όσο και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησαν έντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου κατηγορώντας την συγκυβέρνηση ότι ακρωτηριάζει το δημόσιο τομέα. «Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπαδήμου και εκτελεί σήμερα η συγκυβέρνηση. Στόχος είναι να λειτουργήσει το κράτος με το 9% που είναι η μικρότερη αναλογία στην ΕΕ για την λειτουργία του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:

«Δεν αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου ούτε έχει στόχο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Με τέτοια μέτρα η δημόσια διοίκηση δεν αλλάζει προσανατολισμό. Οι εξαγγελίες για αναβάθμιση υπονομεύονται αφού ως κορυφαία μεταρρύθμιση εμφανίζουν την κατάργηση των μηχανογραφιών.

Οι νέες ρυθμίσεις διαπνέονται από μικροψυχία, συντηρητικό πνεύμα, στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου κάνοντας ωστόσο παρατηρήσεις σε πολλές διατάξεις για τις οποίες ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές. «Είναι ένα νομοσχέδιο με σημειακές αλλαγές, αρκετές από αυτές έχουν λογική εξορθολογισμού, δεν μπορούμε όμως να τις χαρακτηρίσουμε μεταρρυθμίσεις με την βαρύτητα που έχει η έννοια αυτή», τόνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να είναι στην κατεύθυνση που έχει περάσει ως λογική στη κοινωνία ότι νομοθετούμε καταργώντας τα προνόμια».

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να ανατρέψει την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την αντίληψη ότι εμείς ερχόμαστε να τους τιμωρήσουμε γιατί είναι όλοι φταίχτες και ανίκανοι. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι παρεμβαίνουμε με διάθεση να εξορθολογίσουμε τις καταστάσεις. Η Δημόσια Διοίκηση κινδυνεύει από αυτούς που βαφτίζουν μεταρρύθμιση κάθε αλλαγή αλλά και από αυτούς που με την λεοντή του προοδευτικού δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας. Ακόμα, ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι τέλος του έτους να φέρει διάταξη που θα ρυθμίζει με συγκεκριμένα κριτήρια με ένα σύστημα σύγχρονο και ολοκληρωμένο, όπως είπε, το θέμα της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.

«Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και αποσπασματικό, ακολουθεί πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις», υποστήριξε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου αλλά την κατάργηση, με τιμωριτική διάθεση, των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, μίλησε για αποσπασματικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας, που προκαλούν, όπως είπε την θυμηδία του ελληνικού λαού, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «υπάρχουν και άρθρα με θετικές αποχρώσεις».

«Τους δημοσίους υπαλλήλους εσείς τους διορίσατε εσείς τους απαξιώνετε. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα υπερκομματικό σχέδιο για την δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε. Επιφυλάχθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις αλλά και αλλαγές σε ορισμένα άρθρα, ενώ χαρακτήρισε «ιδεολόγημα ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι». «Επέρχονται δυσμενείς αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους . Καταργούνται τα συλλογικά, ατομικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Είναι οφθαλμοφανές ότι γίνεται προσπάθεια να θωρακιστεί το σύστημα ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων. Θέλει την πλήρη υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Το νομοσχέδιο δεν κάνει ανατροπές αλλά αυτονόητες βελτιώσεις», ήταν η επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου που τόνισε την ανάγκη «αρκετών διευκρινήσεων».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δεκτός αύριο από τον Παπούλια ο Μητσοτάκης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο, Παρασκευή ο ...
Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει
Τη απόφασή του να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων ...
Μητσοτάκης: Υπόθεση των Ελλήνων η διοικητική μεταρρύθμιση
«Η Ελλάδα δεν έχει πια τεράστια δημόσια διοίκηση» τονίζει ο υπουργός ...
O Μητσοτάκης βάζει
«Παγώνουν» οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο ...
Μητσοτάκης: Είμαι ανοικτός στο διάλογο, αλλά χωρίς εντάσεις και καταλήψεις
«Είμαι πάντα ανοικτός για διάλογο, όχι, όμως, υπό το κράτος ...
Μητσοτάκης: Σε διαθεσιμότητα το 4% των δημοσίων υπαλλήλων
Το 4% των δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ ...
Μητσοτάκης: Αλλάζουν όλα στο ελληνικό Δημόσιο
Στο ελληνικό Δημόσιο αλλάζουν όλα, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής ...
Μητσοτάκης: Απορρίπτει την τακτική του
«Δεν είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης» τονίζει ο ...