Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υποχωρεί σταδιακά το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Μειώνεται σταδιακά το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά ...
Ως το τέλος Ιουνίου η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Ως το τέλος Ιουνίου του 2014 προβλέπεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ...
Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΑΔΜΗΕ από τεχνικούς της ΔΕΗ
Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στα «όπλα» η κυβέρνηση μετά τις… προειδοποιήσεις Τσίπρα σε επενδυτές

Στα «όπλα» η κυβέρνηση μετά τις… προειδοποιήσεις Τσίπρα σε επενδυτές

Σφοδρότατες αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των εργαζομένων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε τους υποψήφιους επενδυτές πως θα χάσουν τα λεφτά τους.

«Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΑΔΜΗΕ. Σε αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο κάποιοι να σχεδιάζουν και να ετοιμάζουν ένα τέτοιο έγκλημα. Ακόμα κι αν το διαπράξουν να ξέρουν ότι πρώτον θα είναι υπόλογοι.

Η ελληνικό δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος. Και γι’ αυτό εμείς λέμε ότι αυτήν την προοπτική θα την αποτρέψουμε Και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρόθεσης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κεδίκογλου: Οι μάσκες πέφτουν μία- μία

«Οι μάσκες πέφτουν μία- μία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και «οι απροκάλυπτες απειλές του εναντίον υπουργών και επενδυτών, αποκαλύπτουν τις ακραίες πολιτικές επιλογές τού ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, «ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας». «Αυτή είναι η ιδεολογία του και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταγγέλλουμε σε κάθε πολίτη που σκέφτεται το καλό της πατρίδας», κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μανιάτης: Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών. Αν προσδοκά δια της καταστροφής τής χώρας να ανέβει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί ότι με αυτό τον τρόπο επενδύει στη δυστυχία των Ελλήνων», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει ότι οι ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς από την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός εφαρμόστηκε ήδη στον τομέα του φυσικού αερίου (διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ) «και προσέλκυσε επιτυχώς το ενδιαφέρον της αζέρικης SOCAR, γεγονός που θα επιταχύνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο για τα ισχύοντα στην ΕΕ:

- Το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένο στις περισσότερες χώρες (πχ Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία).

- Οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν είναι κρατικές εταιρείες σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία το κράτος κατέχει το 11% των μετοχών, στην Ισπανία το 20%, στην Ιταλία η ENEL (ιταλική ΔΕΗ) έχει το 5%, στη Βρετανία στο κράτος ανήκει σχεδόν μηδενικό ποσοστό μετοχών του Διαχειριστή και στη Γερμανία στους 3 από τους 4 Διαχειριστές η συμμετοχή του κράτους είναι σχεδόν μηδενική (0% στους δύο και 25% στον τρίτο).

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει ακόμη ότι οι επενδυτικές ανάγκες του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τον ΑΔΜΗΕ ή τη ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την δυσκολία δανεισμού στη εγχώρια και διεθνή οικονομική αγορά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ύψους 240 εκατ. ευρώ η πρώτη φάση, 60 εκατ. ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. ευρώ η τρίτη φάση), η διασύνδεση της Κρήτης, (800 εκατ. ευρώ, η οποία είναι τμήμα της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αξίας 3,5 δισ. ευρώ), η δεύτερη διασύνδεση με τη Bουλγαρία, έργα αναβάθμισης του Συστήματος, κ.ά.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, και συνεπώς τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα συνεχίσει να ελέγχει και να εγκρίνει τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος και τα επενδυτικά προγράμματα επέκτασης και αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΔΕΔΔΗΕ:Προσοχή σε κρούσματα εξαπάτησης
Οδηγίες για την αποφυγή εξαπάτησης των καταναλωτών από άτομα που ...
Εντατικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών
 Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι ...
Έκκληση ΕΒΙΚΕΝ να μην εφαρμοστούν τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των εταίρων για αυξήσεις στα ...
Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά της ΓΕΝΟΠ κατά της πώλησης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ
Eκδικάζονται αύριο Τρίτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ...
Υψηλότερο το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ
Κοντά στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται το κόστος παραγωγής ...
Πέντε οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον ΑΔΜΗΕ
Τρεις εταιρείες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ...
Σήμερα το απόγευμα και συγκεκριμένα ώρα 17.00 θα ανακοινωθούν επίσημα οι ...
ΕΕ: Έδωσε το ok για τη χορήγηση 36 εκατ. σε επτά έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας
Tη χορήγηση 36 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ...
Ρουμανία: Μειώνει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Ιουλίου
Την μείωση - κατά μέσο όρο 1,3% - της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για ...