Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Παύτηκαν 4 υπάλληλοι το Ληξιαρχείο Αθηνών
Την παύση της διευθύντριας, της προϊστάμενης και δύο υπάλληλων του ...
Καμίνης: Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
«Σφάλμα και ατυχή έκφραση» χαρακτήρισε τη φράση του προέδρου του ...
Δήμος Αθηναίων: Ανακαλείται ο διορισμός δημοτικού αστυνομικού
Στην ανάκληση του διορισμού υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Φύλλο και φτερό» το ληξιαρχείο του δ. Αθηναίων

«Φύλλο και φτερό» το ληξιαρχείο του δ. Αθηναίων

Την παύση της διευθύντριας, της προϊστάμενης και δύο υπάλληλων του Ληξιαρχείου Αθηνών ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στον απόηχο της εύρεσης της μικρής «Μαρίας», η οποία είχε πιστοποιητικό γεννήσεως από το Δήμο Αθηναίων.

«Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα με το κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, διέταξα άμεσο έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου και σήμερα έχω στα χέρια μου τα πρώτα αποτελέσματα, σχετικά με τις ετεροχρονισμένες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Η δημοτική αρχή της Αθήνας, όπως καλά γνωρίζετε, κινείται με γνώμονα τη διαφάνεια και την πλήρη νομιμότητα και έτσι αντιμετωπίσαμε και αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε αφορά τα χρόνια από το 2008 έως σήμερα και καταλαμβάνει τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, που καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου.

Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι:

1)    Από περίπου 50 δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.

2)    Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα.

3)    Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».

4)    Οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ηςΔημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα.

Πάρθηκαν οι εξής πρωτοβουλίες:

1)    Να διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος. Ζητήθηκε στον έλεγχο αυτό, η συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

2)    Προκειμένου ο έλεγχος να διευκολυνθεί και να φτάσει σε βάθος, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, η διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, καθώς επίσης και οι υπάλληλοι, που χειρίστηκαν την πλειονότητα των υποθέσεων αυτών.

3)    Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι απαραίτητη η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Εσωτερικών και της Εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνήσουν άλλες σοβαρές πτυχές της υπόθεσης (π.χ. έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων ή λήψη προνοιακών επιδομάτων)

4)    Θα ζητηθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο της λειτουργίας όχι μόνο των ληξιαρχείων αλλά και των δημοτολογίων σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να αλλάξει το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που εκθέτει, για μία ακόμη φορά, ως χώρα.

Ο κ. Καμίνης κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στις αυξήσεις των ετεροχρονισμένων δηλώσεων στις γεννήσεις. «Το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, αυτό ακριβώς μας κίνησε το ενδιαφέρον και την προσοχή και ακριβώς αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Ουδείς από τους υπεύθυνους επεσήμανε στη δημοτική αρχή, ότι υπάρχει τέτοια μεγάλη απόκλιση, σε ένα σύστημα, το οποίο όπως έχουμε πει, ήταν πάρα πολύ ελαστικό - και είναι ακόμη - και γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώνεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση», απάντησε ο δήμαρχος.

Ερωτούμενος αν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η ιστορία αυτή, απάντησε: «Η ιστορία με τη μικρή βγάζει παθογένειες σε όλα τα επίπεδα. Από την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων, έως το σύστημα των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων, το οποίο πάμε, τώρα, να το θεραπεύσουμε νομοθετικά. Φτάνει η παθογένεια ακόμη και στο σύστημα του πώς ανοίγονται και οι οικογενειακές μερίδες στους δήμους. Γιατί, βλέπουμε τα ίδια άτομα να ανοίγουν περισσότερες οικογενειακές μερίδες».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε ετεροχρονισμένες δηλώσεις γεννήσεων και την παύση των υπαλλήλων, ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Έπρεπε να απομακρυνθούν γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της ελεγκτικής διαδικασίας Απομακρύνονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί δε μας επεσήμαναν αυτή την απότομη και πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των ετεροχρονισμένων δηλώσεων, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να έχει επισημανθεί. Το δεύτερο είναι διότι, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα, που προβλέπει η νομοθεσία από το Μάιο του 2013. Αλλά να διευκρινίσω το εξής. Δεν έχει σημασία εάν η δήλωση όπως καταγράφεται τελικά είναι χειρόγραφη ή όχι. Γιατί θα μπορούσε να μην είναι χειρόγραφη και να περιέχει φυσικά τα ίδια ψευδή στοιχεία».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει  για το οικογενειακό επίδομα που έπαιρναν και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώνονται τόσα παιδιά, ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, υποστήριξε: «Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, διότι διέταξα έλεγχο και στα ειδικά επιδόματα πολυτεκνίας. Αυτή τη στιγμή από τον πρώτο έλεγχο που έχουμε κάνει, ήδη έχουμε βρει 15 υποθέσεις, που δήλωναν τα παιδιά μ’ αυτό τον τρόπο, προκειμένου να λάβουν επίδομα παιδικής προστασίας. Οπότε μπορεί κάποιος να εικάσει, ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των περιπτώσεων, είναι για να παίρνουν επιδόματα από περισσότερες πηγές».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συμπαραστέκεται στους οδηγούς των απορριμματοφόρων ο δήμος Αθηναίων
Την ομόθυμη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε ο δήμαρχος ...
Επίσημη υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για το δ. Αθηναίων
Με κάθε επισημότητα, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με τη ...
Αιφνιδιαστικός έλεγχος στο ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων
Ενδελεχή έλεγχο πραγματοποιούν στο ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων το ...
Δυο δημοτικοί αστυνομικοί του δ. Αθηναίων με πλαστά δικαιολογητικά
Στην ανάκληση του διορισμού δύο υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, οι ...
Καμίνης: Έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων
Σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων θα επεκταθεί ο έλεγχος για ...
Καμίνης: Θα ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι πρόσληψης των δημοτικών υπαλλήλων
Με αφορμή το περιστατικό με τον δημοτικό αστυνομικό που είχε ...
Δε θέλει παραιτήσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων
Ενάντια στις παραιτήσεις των δημάρχων τάχθηκε μιλώντας στη γενική ...
Δ. Αθηναίων: Στρατηγικό σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας
Την στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την ενίσχυση της ...
Ο Καμίνης δέχεται τη δωρεά του ιδρύματος Σόρος
Σε μία κίνηση που θα συζητηθεί προχωρά ο δήμος Αθηναίων: ο δήμαρχος ...