Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δημοτικά σχολεία στην Τρίπολη θερμαίνονται με τηγανέλαιο
Τρία δημοτικά σχολεία Τρίπολης με την προτροπή του προέδρου της ...
Χανιά: Στο ίδιο έργο θεατές και το 2014 τα δημοτικά τέλη
Στα ίδια επίπεδα με το 2013 θα κυμανθούν το 2014 τα δημοτικά τέλη στο δήμο ...
Καταργούνται 118 και συγχωνεύονται 39 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
Καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά (συνολικά 118), ενώ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Θεσσαλονίκη: Μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 5%

Θεσσαλονίκη: Μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 5%

Μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% αποφάσισε, στην 19η τακτική συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στη διαδικασία της συζήτησης των τριών θεμάτων (καθορισμός τελών στάθμευσης οχημάτων για το 2014, αναπροσαρμογή συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού, για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκ/νων χώρων για το 2014 και καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2014), συμμετείχαν και, τελικά, ψήφισαν, μόνο 16, σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

Οπως είπε: "Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Δύο σημαντικά θέματα συζητά το δημοτικό συμβούλιο, αυτό των δημοτικών τελών και του προϋπολογισμού"... Πρότεινε δε, να διακοπεί η συνεδρίαση, όμως, έπειτα από την προτροπή των παρόντων, η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα.

Πάντως, τα τρία θέματα καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων "Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης" και "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Ιωάννης Δελής και Χρήστος Μάτης, αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη" Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ψήφισε λευκό και στα τρία θέματα. Κατά των τριών θεμάτων ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και Νίκος Παπαδόπουλος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Χρήστος-Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης ψήφισε λευκό για το 65ο θέμα (καθορισμός τελών στάθμευσης οχημάτων για το 2014).

Σύμφωνα με όσα εγκρίθηκαν, για το 2014 θα ισχύσει οριζόντια μείωση κατά 5% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (για το 2013 είχαν ισχύσει μειώσεις έως 10% για τα νοικοκυριά και έως 6% για τους επαγγελματίες).

Για τις κατοικίες διαμορφώνονται δύο ζώνες χρέωσης (η Α' και η Β'). Για όσες βρίσκονται στην Α΄ ζώνη, τα δημοτικά τέλη ορίζονται στο ποσό των 2,13 ευρώ/τ.μ. (φέτος διαμορφώνονται στα 2,24 ευρώ/τ.μ.) και για τη Β' ζώνη σε 1,60 ευρώ/τ.μ. (από 1,68 ευρώ/τ.μ. το 2013).

Επίσης, για την επαγγελματική στέγη οριοθετούνται δύο ζώνες. Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους ισχύει χρέωση 5,29 € ανά τ.μ., στην Α' ζώνη και 3,23 € ανά τ.μ. Στη Β'ζώνη.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ, ισχύει χρέωση 5,72 € ανά τ.μ. στην Α' ζώνη και 3,49 € ανά τ.μ. στη Β' ζώνη.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) ισχύει χρέωση 2,12 ευρώ ανά τ.μ., στην Α' ζώνη και 1,30 ευρώ ανά τ.μ. στη Β΄ ζώνη.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1000 τ.μ., ισχύει χρέωση 3,17 ευρώ/ ανά τ.μ.

Εξάλλου, μειωμένα κατά 50% θα είναι για μια ακόμα χρονιά τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους, για τους τυφλούς αλλά και για τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας από 80% και πάνω. Επίσης και για το 2014 προβλέπεται μείωση 50% για τους άπορους, οι οποίοι θα κληθούν να προσκομίσουν στον δήμο τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Για τη χρέωση των καταστημάτων με τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων έχουν χωριστεί τέσσερις ζώνες. Στην Α' ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στα 130 ευρώ ανά τ.μ., (εξαίρεση τα καταστήματα στη λεωφόρο Νίκης, στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και την παραλιακή λεωφόρο, για τα οποία ισχύει χρέωση 319 ευρώ/τ.μ.).

Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 84 ευρώ/τ.μ. Ενώ για τα καταστήματα της τρίτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υπολειπόμενες περιοχές, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 53 ευρώ/τ.μ. Στα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση είναι 16 ευρώ/τ.μ.

Στο μεταξύ, "παγωμένα" στα 1,70 ευρώ ανά ώρα θα παραμείνουν τα τέλη στάθμευσης και κατά το 2014. Τα τέλη αυτά ισχύουν στο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας, για τους χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα (στις ζώνες όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά παρκόμετρα κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου) και για τους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατά του ρατσισμού ο Απόλλωνας (pic)
Αντιπροσωπείες παικτών του Απόλλων Πάτρας επισκέφθηκαν δύο δημοτικά ...
Η υψηλή φορολογία απειλεί τη βιωσιμότητα των ελλήνων ξενοδοχείων
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, ...
Συνδικαλιστές: Πρώτο κουδούνι με 12.000 κενά
  Για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια, ...
Άδεια ορκομωσίας για τα στελέχη της Χ.Α. που εξελέγησαν σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια
Κανονικά θα παραστούν στις τελετές ορκωμοσίας τα στελέχη της Χρυσής ...
Σακελλαρίδης: Άλλα λέει ο Καμίνης για τα δημοτικά τέλη και άλλα εισηγείται
Καμία αναφορά σε μείωση τελών δεν κάνει ο Γιώργος Καμίνης στην έκθεση ...
Θεσσαλονίκη: Καταθέτουν οι δημοτικοί υπάλληλοι για την υπόθεση υπεξαίρεσης
Με τις καταθέσεις δημοτικών υπαλλήλων συνεχίζεται για 11η μέρα στην ...
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ από το ΤΠΔ και την ΕΤΕπ για δημοτικά έργα
Τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δημοτικών έργων, με 3,32% ...
Σε ρυθμούς εορτών τα καταστήματα-Κλειστά την Κυριακή
Σε ρυθμούς εορτών μπαίνουν και πάλι από σήμερα τα καταστήματα. Κλειστά ...
Μιχελάκης: Το 10% των δημοτικών αστυνομικών θα μείνει
Tο 10% των δημοτικών αστυνομικών θα παραμείνει στους δήμους, σύμφωνα με ...