Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ οι παράνομες παρακολουθήσεις από ντετέκτιβ και επιχειρηματίες
Στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των ...
Αναλυτικά στοιχεία για τη Eurobank ζητά απο τον Σοτυρνάρα ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα αναφορικά με την εκτίμηση της αγοραίας ...
Σταμάτησε να «μιλά» ο Σνόουντεν
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συμμορφώνεται πλήρως προς την απαίτηση του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Monde: Η ΝSA παρακολουθούσε Γάλλους πολίτες-Εξηγήσεις ζητά το Παρίσι

Monde: Η ΝSA παρακολουθούσε Γάλλους πολίτες-Εξηγήσεις ζητά το Παρίσι

Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών Γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ορισμένα στοιχεία από τις πληροφορίες του Monde έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Spiegel, όσο και της βρετανικής The Guardian, άλλα όμως δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία εμφανίζεται να «αξιοποιεί» αρκετές μεθόδους συλλογής δεδομένων στη Γαλλία: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αναφέρεται, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς τα μεταδεδομένα των συνομιλιών του κάθε στόχου.

Το Παρίσι ζητά εξηγήσεις

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον αμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι από το 2009.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς είχε χαρακτηρίσει "σοκαριστικές" τις αποκαλύψεις της εφημερίδας προειδοποιώντας ότι "απαιτούν εξηγήσεις".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, οι οποίες προέρχονται από τα στοιχεία του πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, σε διάστημα δέκα ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 και τις 8 Ιανουαρίου 2013, 70,3 εκατομμύρια καταγραφές δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών γάλλων πολιτών πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της NSA που έχει στη διάθεσή της η Le Monde, η αμερικανική υπηρεσία εστίασε από την 1η έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 το ενδιαφέρον της στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας wanadoo.fr, πρώην θυγατρικής της Orange, με 4,5 εκατομμύρια χρήστες και alcatel.lucent.com την γαλλο-αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αφορούσαν τόσο διευθύνσεις, όσο και λέξεις-κλειδιά. Μεταξύ των νέων στοιχείων που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα περιλαμβάνονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα με την επωνυμία "US-985D" για την παρακολούθηση των γαλλικών τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος που αναλύθηκαν από τη γαλλική εφημερίδα, στόχοι παρακολούθησης ήταν πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά και ιδιώτες που ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής ή της δημόσιας διοίκησης.

Οι αμερικανικές αρχές παρέπεμψαν στην επίσημη δήλωση της 8ης Ιουνίου με την οποία διευκρινίσθηκε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο του προγράμματος εκτός των ΗΠΑ παρακολουθούνται για νόμιμους λόγους, όπως η απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας ή η ύπαρξη απειλής στον τομέα της πληροφορικής ή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στην έκδοσή του της 11ης Αυγούστου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν προνομιακοί στόχοι της NSA.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε να παραταθεί η άδεια διαμονής του στη Ρωσία
Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ ...
SOS από Πεντάγωνο για τις διαρροές Σνόουντεν
Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές που προήλθαν από τον πρώην σύμβουλο ...
Ε.Κ.: «Πράσινο φως» για μια ακρόαση του Σνόουντεν
Το «πράσινο φως» έδωσε η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ...
Αποχαιρετά το αεροδρόμιο ο Σνόουντεν
Εντός των επόμενων ωρών ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών ...
Δεν θα αποφασίσει ο Πούτιν για τον Σνοόυντεν
Δεν πρόκειται να αποφασίσει προσωπικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ ...
(upd)Πολιτικό άσυλο απο τη Ρωσία θέλει ο Σνόουντεν
Πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία θα ζητήσει ο πρώην σύμβουλος των ...
Πολιτικό άσυλο απο τη Βενεζουέλα ή όχι για τον Σνόουντεν(;)
Ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει γύρω απο την τύχη του Έντουαρντ ...
Ρωσία: Προτείνει ανταλλαγή Σνόουντεν με φυγά-πρώην πράκτορα
Πρωτοβουλία για την έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής του Έντουαρντ ...
(upd)Μπαλάκι η τύχη του Σνόουντεν
Μπαλάκι έχει γίνει η τύχη του αμερικανού Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην ...