Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Die Zeit: Εγγύηση για το χρέος έναντι αναδιάρθωσης ζητεί το Βερολίνο
Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ...
Γερμανία: Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει συζητήσεις για νέο
«'Ενα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ως τώρα θέμα, αλλά ...
Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Βασικό θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ξανά το ελληνικό χρέος, ενώ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το ΔΝΤ «προτρέπει» την κυβέρνηση για «σύγκρουση τώρα» για το χρέος!

Το ΔΝΤ «προτρέπει» την κυβέρνηση για «σύγκρουση τώρα» για το χρέος!

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, βλέπουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το ΔΝΤ εκβιάζει για μία ακόμη φορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέο και γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, ενώ η Ε.Ε και κυρίως η Γερμανία δηλώνει αντίθετη.

Το ΔΝΤ απειλεί να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν γίνει «κούρεμα», καθώς δεν μπορεί, εκ του καταστατικού της να χρηματοδοτεί χώρες με μη βιώσιμο δημόσιο χρέος. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Γερμανία δεν προκρίνουν μία τέτοια λύση, καθώς θα έχει πολιτικό κόστος για αυτές.

Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών, στη λογική ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να υποστούν νέες ζημιές ξεγράφοντας μέρος των δανεικών τους προς την Ελλάδα.

Όμως η επέκταση των διμερών δανείων που προωθεί η Ε.Ε, θα είναι πιο εύκολη.

Αφορμή για τη νέα κόντρα Ε.Ε-ΔΝΤ αποτέλεσε η ειδική έκθεση που ανακοίνωσε το ΔΝΤ και καθιστά σαφές ότι επιμένει στη θέση του για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την ευρωζώνη, η οποία προσανατολίζεται σε επιμήκυνση των δανείων, χωρίς όμως μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων, υιοθετώντας τη θέση της Γερμανίας, η οποία είναι αντίθετη σε κούρεμα.

Το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και καλεί την Ευρώπη να το δρομολογήσει, όπως έχει δεσμευτεί. Όμως το ΔΝΤ δεν εκβιάζει μόνο την Ε.Ε,, αλλά και την Ελλάδα. Εκβιασμός που έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για νέα μέτρα μέχρι το 2016, ύψους 6,8 δισ. ευρώ!

Η στάση αυτή του ΔΝΤ δείχνει ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του και επομένως θα υπάρξουν έντονες αντιθέσεις με την Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι το ελληνικό θέμα είναι ένα από τα πρώτα που θα “ξανανοίξουν” αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Και τούτο γιατί όλα τα ζητήματα, που απαιτούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν “παγώσει” ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται μηδενικό φέτος. Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 1,4%, το 2015 πλεόνασμα 3%, το 2016 4,5% και το 2018 4,2%.

Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε 25,1 και 18,6 δισ ευρώ αντίστοιχα το 2015 2016.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ -εμμέσως πλην σαφώς- εκβιάζει την Ε.Ε για «κούρεμα» που θα δώσει συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Το φθινόπωρο του 2012 ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να «συγκρουστεί» με την Μέρκελ και να εκβιάσει συνολική λύση.

Πάντως, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που επίκεινται, η Τρόικα ανεβάζει κατακόρυφα τις απαιτήσεις της από την Ελλάδα, σε βαθμό ίσως και απαγορευτικό πολιτικά για την εξασθενημένη κυβέρνηση της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν στο «Χρήμα Plus» αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ ουσιαστικά προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση σε «σύγκρουση τώρα» με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας ταυτόχρονα το βάρος του υπέρ της ανάγκης να μειωθεί δραστικά το βάρος χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς τη Γερμανία, το Ταμείο ζητεί από τους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους να μη σηκωθούν από το «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πριν εξασφαλισθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να... σέρνεται, με περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα, για αρκετές ακόμη εβδομάδες, ίσως και ως το τέλος του έτους!

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων πως χωρίς μια πειστική διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια, ξένα και εγχώρια, η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων θα μεταφράζεται ως συνεχής «βουτιά» σε όλο και βαθύτερη ύφεση και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί το ογκώδες χρέος της χώρας, ενώ η κοινωνία θα οδηγείται όλο και ταχύτερα σε σημείο... βρασμού.

Η διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον, τάσσεται ανοικτά με «διαρροές» προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο Οικονομικών, υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ για διαγραφή επίσημου χρέους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμάται ότι θα ρίξει το βάρος του παρασκηνιακά υπέρ της Ελλάδας, καθώς γνωρίζει ότι μια αναστάτωση στις αγορές από ενδεχόμενο «ατύχημα» της χώρας μας θα τον έφερνε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, ακριβώς τη στιγμή που θα αναζητεί μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, για να αποφύγουν οι ΗΠΑ το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό».

Μεγάλη ανησυχία για κοινωνική έκρηξη

Πάντως, μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα φέρεται να επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο κινείται σε διαφορετική γραμμή σε σχέση με τους Ευρωπαίους τόσο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τον αν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα στη χώρα μας, καθώς φοβούνται την πιθανότητα της κοινωνικής έκρηξης, κάτι που για πρώτη φορά τίθεται με τέτοιο σαφή τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με φόντο τις πληροφορίες περί διάστασης απόψεων ΔΝΤ - Ευρωπαίων που κυκλοφορούσαν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα γίνουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, καταδεικνύοντας έτσι ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί άλλες περικοπές και ότι αυτοί που ζητούν νέα μέτρα ειναι Ευρωπαίοι.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η δήλωση Λαγκάρντ έγινε λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν επί 45 λεπτά με αιχμή τους κινδύνους για την Ελλάδα στην περίπτωση που αυτή η επιθεώρηση κρίνει ότι πρέπει να επιβληθούν μέτρα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε στην επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η επιβολή νέων μέτρων θα αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα, πως η Αθήνα τήρησε τις υποχρεώσεις της και αυτό το επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ότι τα άκρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύονται την κρίση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νοβότνι: Υπάρχουν νομικά εμπόδια σε
Για νομικά εμπόδια σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους έκανε λόγο το ...
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο, χωρίς κούρεμα
Το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και πάλι, χωρίς νέο κούρεμα, ...
Σουλτς: Όχι σε ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους - Να υπάρξει συμβιβασμός
Δεν απέκλεισε ένα συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του ...
WP: Η Γερμανία θα αναγκαστεί να
Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να ζητήσει επιπλέον ελάφρυνση του χρέους της ...
Περιμένει το OSI για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ
Περιμένει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό ...
ΕΕ: Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν θα υπάρξει κανένα
«Ποτέ. Δεν θα υπάρξει κανένα, κούρεμα, ποτέ, ποτέ, ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ ...
Επιμένει για ελληνικό κούρεμα ο Ifo
Βέβαιος ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση ...
Απέρριψε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός ...
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει εκπαιδευτικούς και μαθητές
Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ...