Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε επένδυση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα προχωρά η GlaxoSmithKline
«Ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την εγχώρια φαρμακευτική αγορά ...
Τζιαφού: Κινέζικο fund θέλει το Ελληνικό
Θα ενθαρρύνω τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις ...
Βραδύτερος ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής στην Ελλάδα τον Απρίλιο
H παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Επιχειρήσεις: «Επιστρέφουμε Ελλάδα»

Επιχειρήσεις: «Επιστρέφουμε Ελλάδα»

Μηνύματα αισιοδοξίας εκπέμπουν στην εγχώρια αγορά οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες αποφάσισαν να ενισχύσουν την παραγωγική τους βάση στην Ελλάδα, μεταφέροντας γραμμές παραγωγής από το εξωτερικό στη χώρα μας, πόσο μάλλον τη στιγμή που ο αντίκτυπος της πρόσφατης μετανάστευσης της Βιοχάλκο στο Βέλγιο είναι ακόμη αισθητός!

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα φιλικό για επενδύσεις, από την ώρα που το ενδεχόμενο Grexit έχει απομακρυνθεί μια για πάντα, κινήσεις από ελληνικές επιχειρήσεις, όπως εκείνες της Frigoglass και του Σαράντη, επαναφέροντας τα εργοστάσια παραγωγής τους σε εγχώρια εδάφη, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

Ύστερα από τις Unilever, Henkel, Philip Morris, Nestle και Glaxosmithkline, η Σαράντης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο του ρουμανικού εργοστασίου κρεμικών προϊόντων προσωπικής περιποίησης και φροντίδας Elmiplant, Bioten, Kolastyna και τη μεταφορά της παραγωγής του στο εργοστάσιο των Οινοφύτων.

Η εισηγμένη, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση καλλυντικών, θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία του χώρου και τη στέγαση των μηχανημάτων, ενώ η ολοκλήρωση της μεταφοράς αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται συγκέντρωση της παραγωγικής δυναμικότητας και δημιουργία οικονομιών κλίμακας, αφού προστίθενται στη παραγωγή περίπου 5 εκατομμύρια τεμάχια, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας κατά 500 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν περίπου 20 νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες εβδομάδες και η Frigoglass, κινούμενη αντίθετα με τη λογική των περισσοτέρων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποίησε ότι η παραγωγή ανταλλακτικών ψυγείων, που μέχρι σήμερα γινόταν στη Ρουμανία και την Τουρκία, θα γίνεται από ’δω και στο εξής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η rigoglass θα αναλάβει επενδύσεις που σε πρώτη φάση θα είναι ύψους 500.000- 800.000 ευρώ και θα συμβάλουν στην αλλαγή του προσανατολισμού και της δραστηριοποίησης του εργοστασίου.

Στηρίζουν Ελλάδα οι πολυεθνικές

Η κίνηση-ματ της Σαράντης ανακοινώθηκε, αφότου η Nestle γνωστοποίησε ότι δρομολογεί τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής ελληνικού καφέ στο εργοστάσιο του Λουμίδη στα Οινόφυτα.

Μέχρι το τέλος του έτους, η νέα μονάδα θα ενισχύσει την παραγωγή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε καφέ με λεπτούς κόκκους για όλη την Ευρώπη, με μεγαλύτερο... καταναλωτή τη Γερμανία. Η συγκεκριμένη μάλιστα μονάδα είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει στο Μεξικό, τελικά όμως η ελβετική εταιρεία έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, τη διετία 2013 - 2014 οι επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι το 2014 η εξαγωγική μας δραστηριότητα από την συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής να ανέλθει σε 45 τόνους καφέ», ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης.

Κάθε χρόνο παράγονται συνολικά 15.000 τόνοι καφέ, όχι μόνο ελληνικού, αλλά και στιγμιαίου, εσπρέσο κ.ά. Απασχολούνται 129 εργαζόμενοι και 35 εποχικοί, ενώ παρά την οικονομική κρίση που διέπει την χώρα μας, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση μισθού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκαν και αυξήσεις.

Σημειώνεται, ότι το εργοστάσιο Λουμίδη λειτουργεί από το 1974 είναι υπερσύγχρονο και εξειδικευμένο στην παραγωγή καφέ, καλύπτοντας τις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς σε ελληνικό καφέ. Ετησίως, παράγονται πάνω από 6.000.000 κιλά ελληνικού καφέ, ενώ μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει διπλασιαστεί ο όγκος παραγωγής.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολυεθνικές δηλώνουν τη στήριξή τους στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο χειμώνα σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας, είχε τονιστεί το άμεσο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, ανάμεσα τους υπήρξαν και εκπρόσωποι από την Nestle, οι οποίοι είχαν διαψεύσει πως σχεδιάζουν περικοπές μισθών των εργαζομένων στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

Άλλες πρωτοβουλίες

Παρόμοια πρωτοβουλία ανέλαβε και η αγγλική φαρμακοβιομηχανία Glaxosmithkline. Όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Τζων Κίττμερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, η GSK Consumer Healthcare (GSK CH) προχώρησε σε μία τετραετή συμφωνία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της. Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει και αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της GSK προς την Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 12,500,000 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται, ότι και η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris, μετέτρεψε τις αποθήκες της στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επενδύσεις για 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ
Επενδύσεις από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας συνολικού ...
Έρευνα: Νικήτριες οι εξαγωγικές εταιρείες
Αύξηση των πωλήσεων ή των κερδών τους καταγράφουν οι περισσότερες ...
Frigoglass: Διεκόπη προσωρινά η παραγωγή σε εργοστάσιο της Ινδίας
Προσωρινή διακοπή στην παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο ...
Σαράντης: Μεταφέρει δραστηριότητες από Ρουμανία Ελλάδα
Το κλείσιμο του Ρουμάνικου εργοστασίου παραγωγής κρεμικών προϊόντων ...
Ισχυρή πτώση 8,1% για τη βιομηχανική παραγωγή
"Βουτιά" της τάξεως του 8,1% κατέγραψε τον Ιούλιο η εγχώρια βιομηχανική ...
Συμφωνία Vianex- LILLY για παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Οριστικοποιήθηκε σήμερα η συμφωνία μεταξύ της παγκόσμιας ...
Κίνα: Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Μάϊο
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον ...
Eurobank: Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στα ακίνητα
Σημαντικό και αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αγορά ...
Στις ΗΠΑ 38 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για το
Tριανταοκτώ ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα προβάλλουν το ...