Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ το βράδυ ση Βουλή
Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία που προβλέπει ...
«Παρών» θα ψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ στην τροπολογία για αναστολή χρηματοδότησης
Μετά το ΚΚΕ, το οποίο δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα δήλωσε ότι θα ...
Μετατίθεται για την Τρίτη η ψήφιση για αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα
Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, θα ψηφιστεί τελικά, η τροπολογία για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Θα ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Θα ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά αξιολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για την αναστολή υπό προϋποθέσεις της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. Συνεπώς, μετά απ’ αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία Μιχελάκη -όπως διαμορφώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα- και αιτιολόγησε τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πολύ σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό της κοινής υπερψήφισης της τροπολογίας. 
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, μέσω της οποίας θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ, προανήγγειλε νέες αλλαγές στην τροπολογία, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν τις ενστάσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Σύμφωνα με τις αλλαγές, η εφαρμογή των διατάξεων:
- Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
- Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση  «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,
- Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».
Η  τροπολογία που κατέθεσε στην πράξη διατηρεί τα δύο αδικήματα (εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατικών πράξεων) και παράλληλα ικανοποιεί -εν μέρει- το βασικό επίσημο αίτημα του κ. Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ) για πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησης μέσω σχετικής έγκρισης της Βουλής. 
Πέραν αυτών, την υπουργική ρύθμιση αναμένεται να υποστηρίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και οι δεύτεροι κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να γίνει σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη».  
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι «επιβάλλεται να διωχθεί, να καταδικαστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, να ανασταλεί και να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση», πρόσθεσε όμως πως, «αν ορισμένοι ονειρεύονται γενικευμένες τέτοιες προεκτάσεις με βάση το τερατούργημα των τρομονόμων, να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε πολύ σκληρά, ότι δεν μπορούν να βάλουν ή να χρησιμοποιήσουν τέτοιους νόμους, για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».
«Κατάπτυστη και παράνομη» χαρακτήρισε την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής «κλεπτοκρατικό τόξο» και εγκληματικές οργανώσεις ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ενωμένοι χέρι - χέρι. 

Η τροπολογία θα έρθει προς ψήφιση την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, θα και θα αφορά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το δρόμο της δικαιοσύνης θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν περάσει η τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων
Προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν ...
Τροπολογία για τους πλειστηριασμούς από τη ΔΗΜΑΡ
Νέα τροπολογία, αυτή τη φορά από τη  Δημοκρατική Αριστερά κατατέθηκε ...
Η Βουλή «έκοψε» τη χρηματοδότηση της Χ.Α.
Με ευρεία πλειοψηφία 235 βουλευτών υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της ...
Η αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ στη βουλή
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να περάσει σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα ...
Προς κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνηση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων
Θετικά αξιολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός ...
Κατατίθεται το αντιρατσιστικό- Συζητείται η αναστολή χρηματοδότησης
Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι τροπολογίες του ...
Με αλλαγές η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων
Με απάλειψη των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ...
Τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης
Συνεχίζονται οι κινήσεις στην σκακιέρα της πολιτικής για το ...
«Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται να στηρίξει τη ρύθμιση αναστολής χρηματοδότησης;»
Ως «σαφή, απλή και αποτελεσματική» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών ...