Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΣΕΚΑΠ: Στην Αθήνα την Τρίτη επιτροπή των εργαζομένων-Επαφές με  Κεγκέρογλου
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις των εργαζομένων της ...
ΣΕΚΑΠ: Δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι-
Στο κενό "έπεσε" η συνάντηση των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας ...
Ξεκινούν τις απεργίες οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν, από την προσεχή Πέμπτη, οι 258 εργαζόμενοι της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΣΕΚΑΠ: Πήραν το δρόμο για την Αθήνα οι εργαζόμενοι-Συνάντηση με Κεγκέρογλου, βουλευτές και πολιτικούς

ΣΕΚΑΠ: Πήραν το δρόμο για την Αθήνα οι εργαζόμενοι-Συνάντηση με Κεγκέρογλου, βουλευτές και πολιτικούς

Τον δρόμο για την Αθήνα πήρε η επιτροπή εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, προκειμένου σήμερα το μεσημέρι να πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και βουλευτές, αφότου οι γέφυρες επικοινωνίας με τη διοίκηση κόπηκαν. Καθώς  καμία πλευρά δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις προτάσεις της, από δω και στο εξής… όλα παίζονται.

Από τον περασμένο Ιούλιο, όπου ανακοινώθηκε η νέα ηγεσία, η καπνοβιομηχανία δεν έχει πάψει να απασχολεί με «παρατράγουδα» την εγχώρια αγορά. Και ενώ η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι της επιχείρησης είχε αρχικά εκπέμψει θετικά μηνύματα, σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση το όποιο ενδιαφέρον του για την τύχη της εταιρείας.

Η κατάσταση που επικρατεί στην καπνοβιομηχανία εδώ και λίγους μήνες είναι έκρυθμη. Οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εθελουσία έξοδο που επέβαλλε η ηγεσία με 48ωρες κινητοποιήσεις. Στα νέα σχέδια της διοίκησης, οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά στις αντιδράσεις τους.

Από τη μία πλευρά, από την ηγεσία διατηρείται σιγή ιχθύος περί του τι μέλλει γενέσθαι με το άφαντο μέχρι στιγμής επιχειρησιακό πλάνο, που θα φέρει την ανάπτυξη στην εταιρεία. Επιπλέον, για την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επέλθει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου-που κατά τα άλλα έχει αποφασιστεί-ούτε συζήτηση… Παρόλα αυτά, το σχέδιο εξυγίανσης της μέχρι το κόκαλο χρεωμένης ΣΕΚΑΠ περιλαμβάνει μείωση του κόστους κατά 20%-25%, αλλαγή των συμβάσεων και εθελούσια έξοδο.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήξεραν πως οι καρέκλες τους δεν «τρέμουν» καλούνται είτε να αποχωρήσουν οικοθελώς είτε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για να καταλήξουν σε μια νέα -ενδεχομένως- επιχειρησιακή σύμβαση.

Τα αιτήματα των εργαζομένων προσκρούουν πάνω στην απροθυμία της διοίκησης για περαιτέρω πληροφόρηση. Την 1η Οκτωβρίου οι δύο πλευρές προσπάθησαν κάτω από καλές συνθήκες να βρουν τη χρυσή τομή, αλλά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν πουθενά.
Η γραμμή της ηγεσίας είναι ξεκάθαρη και παραμένει ίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανίσιμοπ παρουσίασε στους υπαλλήλους της καπνοβιομηχανίας ένα σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης, με βάση το οποίο προβλέπονται μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 35% - 40% για κάθε εργαζόμενο.

Εκτιμήσεις για το πόσο πιο πέρα θα τραβήξουν το σχοινί και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να γίνουν. Από τη στιγμή που η διοίκηση άφησε ανενημέρωτους τους εργαζομένους της για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, άνοιξε το δρόμο για… ακραίες κόντρες.

Πληροφορίες λένε πως η ηγεσία της ΣΕΚΑΠ δεν θα πάρει προς το παρόν πίσω το σχέδιο, που γνωστοποίησε στους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι δεν θα βάλουν υπογραφή για καμία σύμβαση, σύμφωνα με τις επιταγές του σωματείου τους, προειδοποιώντας για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θέτουν υπό κίνδυνο τις υπό συνεργασία μικρότερες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι φοβούνται περισσότερο από ποτέ πως η διοίκηση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αν ακόμα και υπό πίεση, δεν υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που προωθούνται.

Β.Μ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε νέα 48ωρη απεργία έχουν κατέλθει από σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ, ...
ΣΕΚΑΠ: Κόντρα στην κόντρα διοίκηση-εργαζόμενοι
Της Βούλας Μαλαίνου Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, από αυτή που ...
Νέα απεργία στη ΣΕΚΑΠ-Καμία απάντηση από Σαββίδη στην επιστολή των εργαζομένων
Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ...
ΣΕΚΑΠ: Η επιστολή των εργαζομένων στη διοίκηση-Ζητούν νέα συνάντηση
Επιστολή στον ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ Ιβάν Σαββίδη απέστειλαν οι ...
Νέα 48ωρη απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ
Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ...
ΣΕΚΑΠ: Τα παίζουν όλα για όλα οι εργαζόμενοι-Από Δευτέρα τα νεότερα
Της Βούλας Μαλαίνου Τα παίζουν όλα για όλα οι εργαζόμενοι στην ...
ΣΕΚΑΠ: Το πλάνο της εθελούσιας και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι
Της Βούλας Μαλαίνου Το τοπίο γύρω από την πορεία της κορυφαίας ...
ΣΕΚΑΠ: Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του 84,45% στον Ιβάν
Της Βούλας Μαλαίνου Χωρίς απρόοπτα αναμένεται να μεταβιβαστεί σήμερα, ...
ΣΕΚΑΠ: Με βήμα σημειωτόν μία εβδομάδα πριν τη ΓΣ για την ΑΜΚ
Της Βούλας Μαλαίνου Με βάση τις «υπογραφές», στην τελική ευθεία ...