Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πειραιώς: Η λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ
  «Στο πλαίσιο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης, η Ευρωπαϊκή ...
Ecofin:
To «πράσινο φως» στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για ...
Ευρωζώνη: Για τον Σεπτέμβριο του 2014 μετατίθεται η λειτουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού
Για τον Σεπτέμβριο του 2014 μετατίθεται η λειτουργία του ενιαίου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πράσινο φως στη δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες

Πράσινο φως στη δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες

Ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, που θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα έτος, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μια τραπεζική ένωση.

"Είμαι πολύ χαρούμενος (. . .) για την υιοθέτηση αυτού του πολύ σημαντικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (ΕΕΜ), δήλωσε ο Ριμάντας Σάτζιους, ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. "Γράψαμε ρυθμιστική ιστορία", δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ.

"Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα: είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης", πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται να γίνουν και άλλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, όπως η δημιουργία κοινών διαδικασιών για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών.

"Τώρα, επείγει να κάνουμε το δεύτερο βήμα, συμφωνώντας στη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τα εργαλεία εξυγίανσης και τις εγγυήσεις των καταθέσεων", πρόσθεσε. Αυτοί οι νέοι κανονισμοί, κατά τον Μπαρόζο, θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα, θα αποκαταστήσουν τις δίκαιες συνθήκες δανεισμού στην Ευρώπη και θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για δικά τους λάθη, αντί για τους φορολογούμενους πολίτες. Ο Μπαρόζο έκανε έκκληση να προωθηθούν όλα αυτά τα μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Σάτζιους, η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ο εποπτικός μηχανισμός τον Νοέμβριο του 2014, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύει απευθείας τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και θα εντοπίζει τα προβλήματα προτού να διογκωθούν. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο εποπτικό μηχανισμό.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτήρισε "σημαντική" τη σημερινή ημέρα και είπε ότι η Τράπεζα μπορεί τώρα να ξεκινήσει τα πρακτικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού και η ενοικίαση γραφείων. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η γερμανική νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας στήριξη στις τράπεζες. "Η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι πιθανή επί του παρόντος. Στη Γερμανία, χρειάζεται να αλλάξουμε το νόμο", είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να είναι "τόσο δύσκολη όσο και ένα δημοψήφισμα στην Ιρλανδία".

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού αφήνουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ΕΜΣ θα μπορεί να βοηθά απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων αυτών. Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, ο Σόιμπλε είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής στήριξης στη χώρα αυτή, η οποία αναμένεται ότι θα βγει από το μνημόνιο στο τέλος του έτους. "Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία τα πάει πολύ καλά. Η Ιρλανδία έκανε αυτό που χρειαζόταν και τώρα όλα είναι πάνε καλά", πρόσθεσε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σταθάκης: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις ψηφισθεί η νέα συμφωνία από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης
     Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις επανέλθει η χρηματοδότηση από την ...
Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Αμετάβλητη, στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ...
Νουί(ΕΚΤ): Απολύτως φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ...
ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, δήλωσε η επικεφαλής του ...
Εμφύλιος στην ΕΚΤ λόγω Ελλάδας
  Διαμάχη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει ...
BBG: Αυξάνεται το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
 Αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο του έκτακτου μηχανισμού ...
RTRS: Δεν θα σταματήσει ο ELA για τις τράπεζες αυτή την εβδομάδα
Το πράσινο φως στη συνέχιση της χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης ...
Ecofin υπό την προεδρία Στουρνάρα-Η ατζέντα
Στις αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακυβερνητική ...
Γερμανία: Σίγουρη ότι το Δικαστήριο θα δώσει το ok στη δημιουργία μηχανισμού διάσωσης
Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ...