Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Πάρτι» στο ΧΑ, διψήφια κέρδη στις τράπεζες
Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή ...
ΥΠΟΙΚ: Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές πήγε το 65% του ομολόγου
Επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα "αγόρασαν" το 65% της ελληνικής ...
Ύστατη λύση ο ΕΜΣ-Το μπαλάκι σε μετόχους, επενδυτές και καταθέτες
Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΗΠΑ: Τράπεζες και επενδυτές πουλούν ομόλογα γιατί φοβούνται τη χρεοκοπία

ΗΠΑ: Τράπεζες και επενδυτές πουλούν ομόλογα γιατί φοβούνται τη χρεοκοπία

Ενώ οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αναζητούν στην Ουάσιγκτον μία συμφωνία για να αποφύγουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, οι επενδυτές και οι τράπεζες ξεφορτώνονται ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές πούλησαν μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι τράπεζες μείωσαν επίσης τα χαρτοφυλάκιά τους, περιορίζοντας τις θέσεις τους σε τέτοιας μορφής χρέος περισσότερο από 50% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Εν μέσω αγωνίας για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάσταση, οι αποδόσεις αμερικανικών χρεογράφων που λήγουν σε ένα μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις αντίστοιχων τίτλων που δεν λήγουν τους επόμενους έξι μήνες. Η απόδοση των αμερικανικών εντόκων γραμματίων με διάρκεια ενός μήνα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα στο επίπεδο του 0,254%, υψηλότερο από το αντίστοιχο για τα τρίμηνα έντοκα (0,06%) και τα εξάμηνα έντοκα (0,076%).

Ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τους πελάτες τους από τη χρήση βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους σε συγκεκριμένες συναλλαγές, ώστε να αποφύγουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό στο ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Η Citigroup άρχισε να λέει σε κάποιους πελάτες της ότι δεν θα δεχόταν ως ενέχυρο τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν μεταξύ 24 και 31 Οκτωβρίου, βολιδοσκοπώντας τους αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν τίτλους με μακρύτερη διάρκεια λήξης, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος. Μονάδες της τράπεζας State Street συζητούν ποια έντοκα του αμερικανικού κράτους - ή χρεόγραφα που λήγουν σε διάστημα μικρότερο από ένα έτος - μπορούν να περιορίσουν ως ενέχυρο για δάνεια και συναλλαγές, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Εκπρόσωπος της State Street δήλωσε ότι η εταιρεία «παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον και αξιολογεί πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους πελάτες μας», αλλά δεν έχει «υλοποιήσει κάποια αλλαγή όσον αφορά την πολιτική για τα ενέχυρα».

Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ένταση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Αμερικής μπορεί να σημάνει τελικά ότι οι ΗΠΑ θα πληρώνουν μεγαλύτερος κόστος για τον δανεισμό τους, το οποίο θα διαχυθεί στο κόστος δανεισμού των αμερικανικών εταιρειών, πόλεων, πολιτειών και άλλων οργανισμών. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά χρήματος - τα οποία δανείζουν σε καθημερινή βάση μετρητά στις τράπεζες - έχουν αντιστρέψει τις συναλλαγές τους για να μη μείνουν με πολύ λίγο ρευστό στην κατοχή τους στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά. «Βραχυπρόθεσμα, μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα θεωρηθεί ως θετική. Αλλά, αν το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον είναι μία σειρά βραχυχρόνιων παρατάσεων, θα υπάρξει ένα οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για επενδύσεις της εταιρείας BlackRock.

Μία ενδεχόμενη βραχυχρόνια συμφωνία δεν θα εξάλειφε επίσης την προοπτική μίας περαιτέρω μείωσης του αμερικανικού αξιόχρεου, ενδεχόμενο για το οποίοι προειδοποίησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αν συνεχισθεί η πολιτική αστάθεια και η κομματική αντιπαράθεση. Μία μείωση του αξιόχρεου θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο θα πληρώνει περισσότερο για τον δανεισμό του και ορισμένοι επενδυτές μπορεί να αναγκασθούν να πουλήσουν αμερικανικό χρέος.

Ακόμη, όμως, και με το ενδεχόμενο των υψηλότερων επιτοκίων και το φάσμα επαναλαμβανόμενων πολιτικών μαχών, τα χρεόγραφα του αμερικανικού κράτους παραμένουν πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, όταν τα οικονομικά ή χρηματοπιστωτικά προβλήματα εντείνονται. Πάνω από το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο αμερικανικό δολάριο και ανέρχονται σε 11,6 τρις. δολάρια. Οι πρόσφατες δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει στερεή.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
BBG: Επενδυτές της Εθνικής θα εξετάσουν την ανακεφαλαιοποίησή της
    Ιδιώτες επενδυτές, που αγόρασαν 5ετή ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας ...
Προεξοφλεί συμφωνία το ΧΑ-Διψήφια κέρδη στις τράπεζες
Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, με τους επενδυτές να ...
S&P: Πιστεύουν σε συμφωνία για την Ελλάδα οι επενδυτές ομολόγων
Οι επενδυτές ομολόγων στην Ευρώπη «πιστεύουν περισσότερο» ότι θα ...
Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, με τους επενδυτές να ...
Ράλι στο ΧΑ πάνω από τις 900 μονάδες-Διψήφια κέρδη στις τράπεζες, υψηλός ο τζίρος
Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής ...
ΧΑ:
Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, στον ...
Wall Street Journal: Οι επενδυτές το σκέφτονται διπλά για τα ελληνικά ομόλογα
 «Έξι μήνες μετά τη θεαματική αποκατάσταση της Ελλάδα στις διεθνείς ...
Τράπεζες: Η μεγαλύτερη μείωση θέσεων σε κρατικά ομόλογα από τον 2001
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τις θέσεις τους σε κρατικά ...
Σάλλας στο Bloomberg: Οι ξένοι επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να επενδύουν στις ελληνικές ...