Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Άσμουσεν: Χρηματοδοτικό κενό 5-6 δισ. το 2014 για την Ελλάδα
Το Eurogroup θα συζητήσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ύψους 5-6 δισ. ...
Στουρνάρας: Έτσι θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό...
Με μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ...
Καθυστερεί η δόση- Στα 10-15 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016
Στα 10-15 δισ. ευρώ ορίζει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 η ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Στουρνάρας: Στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2016

Στουρνάρας: Στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2016

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).

Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ 'Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων. Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή πρόοδο η Ελλάδα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα πολλά

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τη δέσμευση του Eurogroup «να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος».

Εξέφρασε, ωστόσο, την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. 'Ασμουσεν πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup. Τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο, ούτως ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του χρηματοδοτικού κενού.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης του.

Τέλος, ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν "τεχνικές εργασίες" που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΥΠΟΙΚ: Έως και 500 εκατ. το χρηματοδοτικό κενό από την απόφαση ΣτΕ για τους ένστολους
Έως και τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να «αγγίξει» το χρηματοδοτικό κενό ...
Στουρνάρας: Να κλείσουν τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup
Με στόχο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup τη Δευτέρα ...
Στουρνάρας: Στο 1 δισ. το δημοσιονομικό κενό χωρίς να κόψουμε μισθούς και συντάξεις
Περίπου στο 1 δισ. ευρώ θα «κλείσει», στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και ...
Στουρνάρας: Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για το δημοσιονομικό κενό-Επιμένουμε στο προσχέδιό μας
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε στο Μέγαρο ...
Στουρνάρας: Δεν βλέπω μέτρα στον ορίζοντα
Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης ...
Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα-Τί είπε για επίδομα θέρμανσης και ΤΑΙΠΕΔ
«Το χρηματοδοτικό κενό μετά τον επόμενο Ιούλιο είναι για το 2014 ...
Στουρνάρας: Θα στηριχθούμε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου-Πιο ευέλικτα κριτήρια για το επίδομα του πετρελαίου
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως άμεσο σχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα, ...
Σόιμπλε: Μέχρι 4,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας
 Μέχρι 4,5 δισ. ευρώ υπολογίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ...
Τα πράγματα είναι καλύτερα, λέει ο Στουρνάρας-Ανάκαμψη... από το 2014
Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών ...