Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το 81,5% των πολιτών αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Οκτώ στους δέκα πολίτες (81,5%) αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της ...
Με μη επαρκή θέρμανση περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά το 2012
Περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας ζούσαν το 2012 σε σπίτια με μη επαρκή ...
Με κλειστή την κεντρική θέρμανση φέτος τον χειμώνα το 44% των πολυκατοικιών στης Αθήνας
Με κλειστή την κεντρική θέρμανση είναι φέτος τον χειμώνα το 44% των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

WWF Ελλάς: Οκτώ στους δέκα πολίτες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για θέρμανση

WWF Ελλάς: Οκτώ στους δέκα πολίτες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για θέρμανση

Λιγότερα χρήματα ξοδεύει πλέον το 80% των πολιτών για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Κακή ή πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 53%, ενώ ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια. Ακολουθούν η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία των πολιτών και του κράτους και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου.

«Η οικονομική κρίση κατάφερε να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο περιορισμός του κόστους διαβίωσης ήταν και παραμένει το βασικό μέλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Οι πολίτες, όπως φαίνεται στην έρευνα, ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό, θέρμανση, μετακινήσεις, ηλεκτρισμό, αγορά ρούχων. Αυτή είναι η ζοφερή πλευρά της κρίσης, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εξωραΐσει κανείς» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα Έλληνες τον τελευταίο χρόνο έχουν προσφέρει εθελοντικά εξυπηρετώντας κάποιον κοινωνικό σκοπό, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά, ακολουθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το WWF Ελλάς παρουσιάζει μερικώς σήμερα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, σηματοδοτώντας την έναρξη της συμμετοχικής πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή». Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι εν μέσω κρίσης «να βοηθήσει την καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε φλέγοντα θέματα, όπως η θέρμανση, καθώς και ευκαιρίες δραστηριοποίησης, αλληλεγγύης και συμμετοχής».

Όπως σημειώνει ο κ. Καραβέλλας, «πέρα από την γκρίζα πραγματικότητα, ολοένα και πληθαίνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που αρνείται να υποταχθεί στην απογοήτευση. Το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς έρχεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία, προσπαθώντας να αναδείξει ότι είναι δυνατό να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και να μάθουμε να αλληλεπιδρούμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας».

Η Καλύτερη Ζωή -www.kalyterizoi.gr - που έχει μέχρι στιγμής 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες, είναι ένας διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και συμμετοχής για ενήλικους, νέους και παιδιά. Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και συμβουλές. Αντίστοιχα, κάθε δυο μήνες θα ανοίγει εις βάθος έναν φάκελο ενημέρωσης και δράσης γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό κόμβο, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να υλοποιούν δράσεις, να τις προβάλλουν και να συνεργάζονται, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία με το πρόγραμμα «Future Library», με τη δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση των υπεύθυνων των βιβλιοθηκών.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ζωή: Οι εργασίες της επιτροπής για το χρέος θα συνεχιστούν «μέχρι να παραδώσω»
Ως την καλύτερη και πολυτιμότερη παρακαταθήκη που αφήνει στη νέα ...
Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε την αλλαγή, που έκανε στο σπίτι της τα τελευταία χρόνια!
Με αφορμή τα όσα έλεγε η Σίσσυ Φειδά για την θέρμανση, η Ελένη Μενεγάκη ...
Πως θα γίνεται η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες
Τη διαδικασία μέσω της οποίας ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών ...
Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας
Την εγκατάσταση ατομικών μετρητών κατανάλωσης σε κτίρια με κεντρική ...
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας
  Την εγκατάσταση ατομικών μετρητών κατανάλωσης σε κτίρια με κεντρική ...
Προκρίθηκε στους οκτώ το Ισραήλ
Το Ισραήλ πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τις οκτώ καλύτερες ομάδες ...
Nielsen: 8 στους 10 Έλληνες
Οκτώ στους δέκα Έλληνες αμφιβάλουν για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ...
Σήμερα οι ανακοινώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη
Σήμερα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος ...
ΕΛΣΤΑΤ: Το 20% των Ελλήνων στερείται ακόμη και τα βασικά αγαθά!
Το 20% των Ελλήνων στερείται βασικά αγαθά (πχ γεύμα με κρέας ή κοτόπουλο) ...