Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 23C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Fitch: Πρόοδος για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές- Υπάρχουν ακόμα ρίσκα
Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές βοηθά στο μέτωπο των ...
DJ: Ελληνική έξοδος στις αγορές ως τον Ιούνιο για 4-5 δισ. ευρώ
Το σχέδιο της Ελλάδας για την επιστροφή της στις αγορές αποκαλύπτει ...
Σε ισχυρά χέρια η επιστροφή στις αγορές
Το City του Λονδίνου στοιχηματίζει ανοικτά για έξοδο της Ελλάδας στις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το κρίσιμο δίλλημα: Νέο μνημόνιο ή «ακριβή» έξοδος στις αγορές;

Το κρίσιμο δίλλημα: Νέο μνημόνιο ή «ακριβή» έξοδος στις αγορές;

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΡΩΜΑΝΟΥ

Νέο μνημόνιο, το τέταρτο, για να λάβουμε ένα νέο δάνειο 10 με 15 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να καλύψουμε το δημοσιονομικό «κενό» ή έξοδος στις αγορές για δανεισμό με επιτόκια τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτά που μας δανείζουν οι εταίροι μας; Αυτό είναι το δίλλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

 Η Τρόικα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης» και θα αξιώσει νέα μέτρα, θα αξιώσει να ανοίξει πάλι το ασφαλιστικό με νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ. Κάτι τέτοιο όμως, δύσκολα θα γίνει ανεκτό ακόμη και από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και ίσως προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Εάν οι δανειστές μας επιμείνουν σε νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τολμήσει έξοδο στις αγορές, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να … προβάρει έξοδο στις αγορές, κατά την τελευταία του επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε μεγαλοστελέχη αμερικανικών τραπεζών, hedge funds και private equity funds(διαχειριστές ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων).

Μπορούμε να βγούμε στις αγορές; Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές το β΄εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο «Χ», για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να δανειστεί με λογικά επιτόκια, θα πρέπει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο από το 9 με 10%, σήμερα να υποχωρήσει στο 5%. Πόσο εφικτό είναι όμως να γίνει αυτό μέσα σε λίγους μήνες; Ίσως είναι, εάν υπάρξει ένα μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και μάλιστα αν έχει αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒΒ-.

Αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό;

Ο στόχος του νέου προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, τα δίνει όλα για να στηρίξει τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και να βάλει τις βάσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Στα 340 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και να ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι "θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη συμβολή τους για περαιτέρω μείωση του χρέους, στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων". Σημείωσε, ότι στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο β' εξάμηνο του 2014. Αξίζει να τονιστεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό "προτιθέμεθα να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014".

Η Ελλάδα για να «αναπνεύσει» χρειάζεται μία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσου ενός νέου haircut ύψους 40% με 50%, που σημαίνει έως και πάνω από 100 δισ. ευρώ όφελος για την Ελλάδα. Όμως κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών, στη λογική ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να υποστούν νέες ζημιές ξεγράφοντας μέρος των δανικών τους προς την Ελλάδα.

Όμως, η επέκταση των διμερών δανείων θα είναι πιο εύκολη, καθώς απαιτεί μόνο την έγκριση των Κοινοβουλίων στις χώρες της ευρώ, αν και η επέκταση των δανείων του EFSF θα μπορούσε να αποδειχθεί τεχνικά πιο δύσκολη.

Η «αμερικανική» βοήθεια

Η κυβέρνηση ελπίζει στην «αμερικανική» βοήθεια, εάν αποφασίσει να μην μπει σε νέο μνημόνιο(το τέταρτο) για να πάρει περί τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι το «κενό» την περίοδο 2014-2016 και να βγει στις αγορές:

-Η τελευταία εξόρμηση του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πρόβα… εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στις αμερικανικές τράπεζες, τους θεσμικούς επενδυτές και στα hedge funds, που θα είναι βεβαίως οι αγοραστές των ελληνικών τίτλων όταν η Ελλάδα βγει με το καλό στις αγορές. Το σύνολο σχεδόν των hedge funds και private equity funds, τα οποία παραβρέθηκαν μέσω ανώτατων στελεχών τους στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, έχουν ήδη θέσει την Ελλάδα στο μικροσκόπιό τους και είτε έχουν υλοποιήσει κάποιες μικρές αρχικές επενδύσεις είτε αναζητούν ευκαιρίες, έχοντας συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Για παράδειγμα τα funds Baupost, Calamos, Paulson & Com, Rhone Capital, York Capital καθώς και η Sciens Capital έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Τα Baupost, York Capital, Falcon, Paulson & Co έχουν χτίσει επενδυτικές θέσεις στην Πειραιώς και δευτερευόντως στην Alpha, καθώς και σε άλλα blue chips του Χ.Α. (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.ά.).

Το Rhone Capital συμμετείχε μαζί με την οικογένεια Κυριακόπουλου στην εξαγορά των μετόχων μειοψηφίας της S&B, ενώ η Sciens Capital δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Το Calamos ετοιμάζεται να εξαγοράσει μαζί με σχήμα εγχώριων και Ελληνοαμερικανών επενδυτών την IBG, ενώ η Dow Chemicals έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με την ελληνική αγορά.

Από τους υπόλοιπους, οι Fortress Investment Group, Monarch Capital, W.L. Ross & Co., Eaglevale Partners, Anchorage Capital έχουν θέσει την ελληνική οικονομία στο μικροσκόπιό τους αναζητώντας ευκαιρίες. Η Fortress και η Blackstone έχουν συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης με ελληνικές εταιρείες που αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων, ενώ η Eaglevale Partners ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για τη Eurobank μαζί με την επενδυτική τράπεζα Rothschild και τον κ. J. Rothschild.

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι στελέχη των αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody΄s, Fitch) πηγαινοέρχονται στην Αθήνα, κάτι που «μυρίζει» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αναβάθμιση που είναι η βάση για να τολμήσει η Ελλάδα έξοδο στις αγορές.

Οι αμερικανικοί οίκοι και οι αμερικανικές τράπεζες συνεχίζουν το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα. Η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs που κάνει λόγο για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι νέα μέτρα είναι αχρείαστα για τη λήψη ενός τέτοιου ποσού, καθώς τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οφέλη της εφαρμογής τους. Ακόμη και η Citigroup που, σε μηνιαία βάση, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έβλεπε έξοδο από το ευρώ, τώρα «ψηφίζει» ελληνικές μετοχές, κάνοντας λόγο για «Έλληνες Ήρωες». Ακόμη και ο Τζον Πόλσον με το hedge funds Paulson & Co, το οποίο είχε στοιχηματίσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας ότι έχει αγοράσει Alpha Bank και Πειραιώς.

Η αγορά της Νέας Υόρκης έχει κάνει σημαντικότατες επενδύσεις τους τελευταίους 15 μήνες σε ομόλογα και ως αποτέλεσμα έπεσαν και τα επιτόκια της Ελλάδας. Άρα, η αγορά ομολόγων από τη Νέα Υόρκη ήδη έχει μια θετική στάση προς την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι σημαντικό είναι αν εκδώσουμε νέα ομόλογα, όταν εκδώσουμε το 2014, να υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερική.

Πιέζει και ο Σόρος

Ο διεθνής κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος, εμμέσως πλην σαφώς, με συχνές συνεντεύξεις του, πιέζει την Γερμανία να συναινέσει σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους με επιχειρήματα που παραπέμπουν στην εποχή μετά τον Β΄παγκόσμιο Πόλεμο. ««Πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη», τονίζει.

Μάλιστα, επισημαίνει, ότι τη στιγμή που η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, εάν κουρευτεί το χρέος που κρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε πολλοί ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι αγορές θα την δανείσουν με λογικά επιτόκια.

Στο τραπέζι και το 50ετές ομόλογο

Σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, φέρεται να βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν φαίνεται να είναι κατ' αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει για πρώτη φορά η λύση της οριστικής αντιμετώπισης του χρέους με την έκδοση 50ετους ομόλογου σωτηρίας, όπως αποκαλείται στις συνομιλίες με την τρόικα, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Κατά καιρούς έχουν πέσει πολλές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος.

Αρχικώς, είχε αναφερθεί 10ετής επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων έως 0,75% από τα τρέχοντα επίπεδα για τα δύο δάνεια των 245 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία αναφέρθηκαν σχέδια για κυλιόμενα προγράμματα διαχείρισης του χρέους, που περιλάμβαναν μετατροπή των δανείων σε ομόλογα ειδικά του δεύτερου δανείου των 135 δισ. ευρώ.
Εσχάτως, αναφέρεται η λύση της έκδοσης ομολόγου 50ετούς διάρκειας που θα αναπληρώσει το δάνειο των 135 δισ. ευρώ.

Όμως, μπορεί μέσω των 50ετούς επιμήκυνσης να μειώνονται δραστικά οι αποπληρωμές κεφαλαίου από τα 13,5 δισ. στην 10ετία στα 2,7 δισ. ευρώ, αλλά σωρευτικά οι τόκοι σχεδόν διπλασιάζονται, από 40 δισ. σε σωρευτική βάση σε σχεδόν 75 δισ.

Παράλληλα, μέσω μιας τόσο μακροπρόθεσμης δέσμευσης η Ελλάδα θα αδυνατεί να απαγκιστρωθεί από την Τρόικα και τα δύο δάνεια που έχουν συναφθεί.  

Ο Κλίντον  βγάζει… δίσκο για την Ελλάδα

Το Νοέμβριο του 1999 ο Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέπτεται την Αθήνα. Τον υποδέχονται ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου ως υπουργός τότε, Εξωτερικών.

Τον Ιούλιο του 2012 έρχεται στην Αθήνα και συναντά τον Α. Σαμαρά, στα πλαίσια μίας διεθνούς εκστρατείας για στήριξη της Ελλάδας.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναστραφεί παγκοσμίως η αρνητική εικόνα της Ελλάδας, με πρώτο στόχο τη συγκέντρωση περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διοχετευθούν σε μεμονωμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Προσφάτως ο Μπιλ Κλίντον έβγαλε ουσιαστικά …δίσκο για την Ελλάδα.

 Οργάνωσε, ουσιαστικά, εκδήλωση στο Μανχάταν με θέμα: “Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας” με κύριο ομιλητή τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται, πως τα το κόστος των εισιτηρίων για το ξεχωριστό δείπνο κυμάνθηκε ως εξής: 100.000 δολάρια γι’ αυτούς που θα επιλέξουν να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κλίντον, 50.000 δολάρια για αυτούς που θα βρεθούν στα διπλανά τραπέζια, 25.000 δολάρια για τα τραπέζια των «προστατών» της Ελλάδας, 15.000 δολάρια για τους «υποστηρικτές» της χώρας μας. Τα οικονομικότερα εισιτήρια είναι αυτά των 2.500 και 500 δολαρίων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας βοηθήσω», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ενώ απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αμερικής, έκανε έκκληση για βοήθεια και υποστήριξη της Ελλάδας, υιοθετώντας το σλόγκαν της Ελληνικής Πρωτοβουλίας: «Όλοι μαζί μπορούμε!».
Ο Κλίντον, εκτός από τον κ. Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη για τις προσπάθειές του να αναστηλώσει την ελληνική οικονομία, επαίνεσε την Γιάννα Αγγελοπούλου για την προβολή και τη στήριξη της Ελλάδας. Παρών ήταν και ο σύζυγός της, Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο Μουχτάρ Κεντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Coca Cola, ο Ανδρέας Ν. Λιβέρης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dow Chemical Company και ο Ανδρέας Δρακόπουλος ως επικεφαλής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω του συμποσίου θα διατεθούν σε προγράμματα για την υποστήριξη της ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Εξάλλου, το ιδρυτικό κείμενο της οργάνωσης σημειώνει πως πρώτος στόχος της είναι η συγκέντρωση 100 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση μεμονωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο της Ελλάδας, αλλά και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Moodys: Ρίσκο η πρόωρη έξοδος απο το μνημόνιο
Ρίσκο χαρακτηρίζει ο οίκος Moodys την απόφαση της Ελλάδας για πρόωρη ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
S&P: H Ελλάδα δεν είναι αυτοδιατηρούμενη, μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική για τον οίκο αξιολόγησης Standard & ...
Σήμερα η Ελλάδα στις αγορές μετά από 4 χρόνια(;)-Εκτιμήσεις για επιτόκιο στο 5%
Θέμα ωρών είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου, η πρώτη έξοδος της ...