Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στα 2,04 δισ. ευρώ οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2013
Στα 2,04 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2013, έναντι ...
Ζημιές €1,8 δισ. για την Τράπεζα Κύπρου
Ζημιές €1,8 δισ. κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Τράπεζα Κύπρου ...
Στα 2,214 δισ. οι ζημιές της Τρ. Κύπρου το 2012
Ενισχύθηκαν οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου για το 2012.Ειδικότερα, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές €2,2 δισ. για το 2012

Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές €2,2 δισ. για το 2012

Ζημιές €2,2 δισ. ανακοίνωσε σήμερα για το 2012 η Τράπεζα Κύπρου που παραδέχεται για πρώτη φορά ότι είχε αρνητικά κεφάλαια στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το stockwatch, oι ζημιές της Τράπεζας, που ανακεφαλαιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με bail-in των καταθετών της, οφείλονται στην τεράστια αύξηση των επισφαλειών και στη μείωση των προ προβλέψεων κερδών. Το 2011 οι ζημιές ανήλθαν στα €1,4 δισ. το 2011 και αποδίδονταν στην απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών οδήγησε σε απότομη αύξηση των επισφαλειών στα €2,3 δισ. από €426 εκ. το 2011. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ξεπέρασαν τις προβλέψεις που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας την προηγούμενη τριετία.

Η Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι επισφάλειες θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα το 2013. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €258 εκατ. με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 0,6% και τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων σε -1,9%, αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και απαιτήσεις αναμένεται να παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα καθώς περισσότεροι δανειολήπτες αναμένεται να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, ενώ οι αξίες των εξασφαλίσεων αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων για απομείωση», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Τράπεζα. «Αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup και των γεγονότων μεταγενέστερων της 31ης Δεκεμβρίου 2012, όπως περιγράφονται πιο πάνω, η Τράπεζα επανασχεδιάζει τη στρατηγική της, το επιχειρησιακό της μοντέλο και τη διάθεση ανάληψης κινδύνων (risk appetite) μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Το σχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2013 στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για έγκριση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΜΣ», αναφέρει για τις προοπτικές του 2013 η Τρ. Κύπρου. «Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές βοηθούν στη διαχείριση της ρευστότητας της Τράπεζας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Για βελτίωση της ρευστότητάς της, η Τράπεζα προχωρεί με την απομόχλευση του ισολογισμού μέσω της πώλησης στοιχείων ενεργητικού, εντείνει τις προσπάθειες προσέλκυσης καταθέσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων αποδεκτών για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», συμπληρώνεται. «Τέλος, από την 1η Αύγουστου 2013, η Τράπεζα έχει αποκατασταθεί ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Η αποκατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Pευστότητας (ELA), καθώς η Τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής με ευνοϊκότερους όρους συνεισφέροντας έτσι στην κερδοφορία και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της», αναφέρει η Τράπεζα.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρεται εκτενώς στα γεγονότα που είναι μεταγενέστερα του ισολογισμού, θέμα που απασχόλησε έντονα το ΔΣ και αποτέλεσε αιτία για τις δύο πολύωρες συνεδρίες για τα αποτελέσματα του 2012. Μεταξύ άλλων η Τράπεζα αναφέρει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της εύλογης αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αποκτήθηκαν, με σκοπό τη λογιστική απεικόνιση της εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας από το Συγκρότημα στις 29 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ12.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο του έτους για την Τράπεζα Κύπρου
Κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, ανακοίνωσε για το πρώτο ...
Νέα εποχή για την Τράπεζα Κύπρου-Επιστροφή στο ΧΑΚ
Νέα σελίδα ανοίγει σήμερα για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς η μετοχή της ...
Δεύτερη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, ετοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου
  Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ...
Κύπρος: Από τον Νοέμβριο στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου
 Από την 1η Νοεμβρίου θα μπορεί να επανέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών ...
Μέχρι τον Οκτώβριο η ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου
Μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζει η Τράπεζα Κύπρου ότι θα ολοκληρωθεί η ...
Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου
Η Λαϊκή Τράπεζα αποτελεί παρελθόν και τυπικά από σήμερα, μετά την ...
Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας ...
Ο Αράπογλου στο Δ.Σ. της Κύπρου
Τον κ. Τάκη Αράπογλου διόρισε μέλος στο μεταβατικό Διοικητικό ...
Ανακοινώθηκε το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα μέλη του μεταβατικού Διοικητικού ...