Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις
Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους ...
Ευρεία διϋπουργική στο Μαξίμου αύριο υπό τον πρωθυπουργό για τη βιομηχανική πολιτική
Η βιομηχανική πολιτική τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής ...
Βενιζέλος: Η προγραμματική συμφωνία οδηγεί την Ελλάδα εκτός Μνημονίου
Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το πλαίσιο του οποίου αποτελεί η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Την επόμενη εβδομάδα η προγραμματική συμφωνία- Ποια είναι τα «αγκάθια»

Την επόμενη εβδομάδα η προγραμματική συμφωνία- Ποια είναι τα «αγκάθια»

Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί το Προγραμματικό Πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Έχει προηγηθεί πολιτική συνεννόηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σαμαρά, ενώ τα επί μέρους σημεία θα συμφωνηθούν από αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ως μείζον ζήτημα το θέμα της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, προς το οποίο εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση.

«Το εννοούμε απολύτως» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στο θέμα και παραπέμπουν στη χθεσινή ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε «όχι μέτρα, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας». Παράλληλα, τονίζουν ότι η δήλωση του προέδρου του Κινήματος «απαντά απόλυτα στα διάφορα σενάρια που καθημερινά αναπτύσσονται».

Και προσθέτουν ότι, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «αυτό ισχύει για όλους, την κυβέρνηση, για τα δύο κόμματα, για τον πρωθυπουργό και για τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης». Νέα μέτρα, τονίζεται επίσης, «δεν αντέχει η κοινωνία, δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα, δεν το αντέχει κανείς. Δεν το αντέχει η Ευρώπη ως ιστορική, κοινωνική και αναπτυξιακή οντότητα».

Στη συνεργασία των δύο κομμάτων υπάρχουν και κάποια «αγκάθια», όπως αυτό που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στον «Καλλικράτη». Όπως αναφέρουν οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν επιτρέπονται αιφνιδιασμοί για αλλαγές στον «Καλλικράτη». Και προσθέτουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο σε κάθε φωτογραφική ή ρουσφετολογικού χαρακτήρα αλλαγή στα όρια των Δήμων που καθόρισε ο «Καλλικράτης».

Σχετικά με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό έργο αναφέρεται ότι στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων η κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει το Κίνημα. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης τονίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρότασή του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με δεδομένο ότι η εφαρμογή του δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στο περιβάλλον χωρίς τα αναμενόμενα οφέλη ως προς τα έσοδα». Η Χαρ. Τρικούπη ζητά από την κυβέρνηση «έξω από επικοινωνιακές λογικές να διαπραγματευθεί την μείωσή του, ανακουφίζοντας τους πολίτες εν όψει του χειμώνα».

Σημαντικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι και η επιβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία, καθώς η Χαρ. Τρικούπη ζήτησε την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, «τόσο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, όσο και για να παραμείνει η καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας στους πολίτες». Το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται τη δικαιολογία του υπουργείου Υγείας ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο», διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις που έκανε η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα».

Η Χαρ. Τρικούπη τονίζει επίσης πως «όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται και όταν ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που στηρίζουμε στην Υγεία οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε κάποιο μέτρο που δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες».

Και ζητά από τον κ. Γεωργιάδη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με το ζήτημα της «κεντροαριστεράς» υπενθυμίζουν την αναφορά του κ. Βενιζέλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είπε: «Είμαστε έτοιμοι με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτη ισοτιμία να συνομιλήσουμε και να συστρατευτούμε με Κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη προοπτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Μεϊμαράκης
Την ανάγκη, την επομένη των εκλογών, να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση ...
Έτινγκερ: Αθήνα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία ίσως και την επόμενη εβδομάδα
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά ...
Μέρκελ- Ρέντσι θα συνεργαστούν με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση
«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των ελλήνων πολιτών. Από ...
Σαμαράς: Συμφωνία για την «επόμενη μέρα» τον Δεκέμβριο
«Η πολιτική συμφωνία για την “επόμενη μέρα” μετά το πρόγραμμα πρέπει ...
ΣΥΡΙΖΑ: Αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου
«Αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον» είναι η κυβέρνηση ...
Κουβέλης: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία ούτε με κυβέρνηση ούτε με ΣΥΡΙΖΑ
«Κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με ...
Βενιζέλος ενημερώνει ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία με τον πρωθυπουργό
Για την προγραμματική συμφωνία, στην οποία κατέληξε χθες με τον ...
Χατζηνικολάου: Σχολιάζει την προγραμματική συμφωνία
Δείτε το σχόλιο του εκδότη της Realnews Νίκου Χατζηνικολάου για την ...
(upd)Συμφωνία στο παρά πέντε
Σε πολιτική συμφωνία με την τρόικα στο παρά πέντε ελπίζει η ...