Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη
Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η επεξεργασία των δεδομένων ...
Energean Oil-Ocean Rig ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Ιόνιο και τη νότια Κρήτη
Την απόφασή της να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για έρευνα ...
Από αύριο τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών
Από αύριο Πέμπτη, 4 Ιουλίου, διαθέτει η Νορβηγική εταιρία PGS προς τους ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από Ιόνιο και νότια Κρήτη

Ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από Ιόνιο και νότια Κρήτη

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς η νορβηγική εταιρεία PGS, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία. Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

Αυτά ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ, που έχουν γνώση του θέματος, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, σε συνεργασία και με την ιταλική προεδρία που έπεται, είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου. Επί δεκαπέντε χρόνια, τόνισε ο υπουργός, η διεθνής οικονομική διπλωματία ασχολήθηκε με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ. Ο νότιος διάδρομος υλοποιείται με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

«Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ή αποδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα τεκμηριώνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας έχει ενταχθεί στα δίκτυα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προσέθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε, τέλος, ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα τις υιοθετήσει. Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθηγητής Xρήστος Ροζάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, κυρίως για περιοχές που δεν βρίσκονται σε απόλυτα ανοιχτή θάλασσα ή μεταξύ των ακτών δύο χωρών που απέχουν μικρές αποστάσεις, όπως συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι η νομολογία του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια από τη χάραξη των ορίων με βάση τη μέση γραμμή στην αναζήτηση της «δίκαιης λύσης».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σεισμός 6,3 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή νότια των Κουριλών Νήσων
Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια των ...
Δίμηνη παράταση στην υποβολή προσφορών για έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης
 Δίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών για την έρευνα και ...
Σεισμός 5 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ...
Τον ερχόμενο Οκτώβριο οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης
Το φετινό Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των ...
Τι προτείνει το ΕΒΕΠ για κόκκινα δάνεια και φορολογικό σύστημα
Την επικαιροποίηση του Νόμου 3816/2010, που αφορά στη «Ρύθμιση ...
Τον ερχόμενο Μάρτιο οι προσφορές για τα
Τον Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρίες ...
Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον πρωθυπουργό για υδρογονάνθρακες και Gazprom
Παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις ...
PGS:
"Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ...
Από τον Μάιο η διεθνοποίηση των δεδομένων για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Ιονίου και ...