Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εθνική: Καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε έρευνα για την «Πανγαία»
Ως καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει η Εθνική Τράπεζα οιαδήποτε έρευνα από ...
Focus ΥΠΑΑΝ σε ελληνο-ισραηλινές συνεργασίες
Την προώθηση συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας ελληνικών με ...
ΕΤΕ:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για τη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ελληνο-Ισραηλινές business: Αρχή με Εθνική

Ελληνο-Ισραηλινές business: Αρχή με Εθνική

Της Βούλας Μαλαίνου

Ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για την εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές της Ελλάδας αποτελεί η συμφωνία-κλειδί, στην οποία φέρονται να καταλήγουν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και κορυφαίο αμερικανο-ισραηλινό fund για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Πανγαία, η οποία πρόκειται να υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΤΕ, καθώς θα ενισχύσει τον δείκτη EBA Core tier1 στο 10,3%.

Η δρομολόγηση των πωλήσεων non core business assets (Πανγαία, Asset Management, Αστήρ Παλάς) συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται, πως στο μόλις περασμένο φύλλο, το «ΧΡΗΜΑ Plus» αναφέρθηκε και στο σχέδιο πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Τουρκία, της Finansbank, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση του 60% και την πώληση του 40% σε χέρια επενδυτών, σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του 2017, όπου ολοκληρώνονται τα πλάνα αναδιάρθρωσης και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Η τράπεζα με 2+1 κινήσεις συγκεντρώνει κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Εθνική διατηρώντας τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας, θα μεταβιβάσει στο αμερικανο-ισραηλινό fund, συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία B. Steinmetz, ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Εθνική Πανγαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θα εισφέρει το κτίριο Καρατζά, ενώ από την πλευρά της η Beny Steinmetz Group Real Estate θα εισφέρει επαγγελματικά ακίνητα, που κατέχει στην Ιταλία. Μετά την αύξηση, ο -αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων- όμιλος θα κατέχει ισχυρό πλειοψηφικό ποσοστό, η διαχείριση όμως της Πανγαία θα παραμείνει στην Εθνική.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εθνική Πανγαία έφτανε το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα μεταφερθούν στην εταιρεία και άλλα ακίνητα του ομίλου ΕΤΕ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Η Εθνική επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή της πως οι διαπραγματεύσεις με αλλοδαπό επενδυτή για την πώληση της Πανγαία βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως μέχρι στιγμής η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει».

Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, τον τελικό λόγο για το deal το έχουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Κομισιόν και άλλες θεσμικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους, προκειμένου η συμφωνία να ανακοινωθεί.

«Ψαρεύοντας» για επενδύσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «οργώνει» τις διεθνείς αγορές, αναζητώντας για ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, ύστερα και από τα εύσημα που έλαβε από τους Αμερικανούς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις περί εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος από τις αρχές του 2014-όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή-και οι οποίες συνάδουν τόσο με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Blackrock για τα stress tests, ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ κάλεσε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες μεταναστεύσεις κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο εξωτερικό, τονίζοντας πως το περιβάλλον στη χώρα μας είναι πλέον πιο φιλικό για επενδύσεις. Τονίζει, δε, πως οι «Κασσάνδρες διαψεύδονται», πως οι συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ έχουν εξαλειφθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο και πως οι ξένοι σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Πρώτα, η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, ακολούθως η Ελλάδα από πρόβλημα έγινε σημείο σταθερότητας. Μέχρι πέρυσι πολλοί μιλούσαν για έξοδο από την ευρωζώνη. Τώρα κανείς δεν μιλά για έξοδο, όλοι μιλούν για επιστροφή στην ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Είδα και στην Αμερική, αυτό που βλέπω κι εδώ, έναν βαθύ σεβασμό για μία χώρα, που κάνει θυσίες για να διατηρήσει την θέση της στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε και για τις απώλειες της κρίσης. «Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%. Ωστόσο, υπάρχουν θετικά στοιχεία, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς χρεοκοπία».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 και ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα αλλάζει και η χώρα γίνεται φιλική στην επιχειρηματικότητα, όπως δείχνει και το γεγονός ότι μία σειρά μεγάλες εταιρείες από την IBM μέχρι την Nestle δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Η ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, με την ανάπτυξη συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, για την έρευνα, την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου, βρέθηκε σε πρώτο πλάνο στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση, ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν, επίσης, να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. «Ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα».

Οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα συνεργασίας(ΠΛΑΙΣΙΟ)

- Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

- Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η Όλγα Κεφαλογιάννη

- Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο Νίκος Δένδιας.

- Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.

Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

- Διακηρυξη για συνεργασία στη Ναυτική Εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

- Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος.

- Συνεργασία για παραγωγή Ταινιών υπέγραψε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ημερίδα για τις επιχειρηματικές δυνατότητες Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν
Ημερίδα Πληροφόρησης για τις οικονομικές και επιχειρηματικές δράσεις ...
Σαμαράς: Εμείς θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία
Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει μια σοβαρή συμφωνία, είπε ο πρόεδρος της, ...
Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων ...
Και η York Capital στο deal για την Πανγαία
Το αμερικανικό fund York Capital θα συμμετέχει στο deal της εξαγοράς του 66% της ...
Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πλειοδότης για την απόκτηση 14 ακινήτων του δημοσίου
Η εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την ...
Εθνική: Απορροφήθηκε μόνο το υγιές τμήμα της FBB
Μόνο το υγιές τμήμα της τράπεζας First Business Bank (FBB) απορροφήθηκε από την ...
Επαφές Σαμαρά με κινέζους επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες
Συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους ...
Στην ΕΤΕ η
Το υγιές τμήμα της First Business Bank (FBB) απορροφά η Εθνική Τράπεζα μετά από ...
Σε good και bad bank η FBB, με το πρώτο κομματι στην ΕΤΕ(;)
Στην Εθνική Τράπεζα φέρεται να περνά το «υγιές» κομμάτι της First Business ...