Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας
«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει αποφασιστικά την εμμονή της ...
Απόκλιση κυβέρνησης-τρόικας στο δημοσιονομικό
Απορρίπτει την πιθανότητα νέων οριζόντιων μέτρων η κυβέρνηση. ...
ΚΚΕ: Οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει με τις συζητήσεις που γίνεται για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Κίνδυνος δημοσιονομικού κενού το 2014»

«Κίνδυνος δημοσιονομικού κενού το 2014»

Με έκθεσή του, που τιτλοφορείται «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του 'μνημονίου'», το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του 2014  και αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την τρόικα με όρους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο λήγει το 2014. Τότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Από το β' εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει.

Το 'δημοσιονομικό κενό' υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα πολιτική προσαρμογής. Αν η τελευταία αλλάξει, πχ αν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, τότε ceteris paribus το κενό γίνεται μεγαλύτερο και μαζί του οι δανειακές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει αν υπάρξει υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Το ΔΝΤ προβλέπει ένα «δημοσιονομικό κενό» 4,4 δισ. ευρώ προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015, συνολικά 11 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,83 δισ. ευρώ. Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το 'κενό' θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών. Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα. Ας προσθέσουμε ότι το 'κενό' διευρύνεται αν προσθέσουμε τις δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών. Τότε μετονομάζεται σε 'χρηματοδοτικό κενό'. Η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το 'κενό' αυτό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια».

Οι λύσεις που προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης ή και άλλες διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων κλπ) είναι η πιθανότερη λύση με τα σημερινά δεδομένα. Προβλέπονται άλλωστε στη δήλωση του Eurogroup. Επίσης και συναφώς, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού με διάφορους τρόπους εκτός δανεισμού από τους εταίρους, ένας από τους οποίους είναι η προσφυγή στις 'αγορές'. Η τρόικα για τους δικούς της λόγους την παρακινεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμά παράλληλα ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνον προσωρινή λύση για ένα- δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του δημοσίου χρέους της χώρας».

Για την ανάλυση των προτάσεών του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λαμβάνει ως βασική παραδοχή ότι «το χρέος (και ο λόγος χρέους) δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει 'βιώσιμο' ώς το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο "κούρεμα") ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, «η εξυπηρέτηση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο μόνο με τις δικές μας δυνάμεις προϋποθέτει έναν συνδυασμό ρυθμών μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια που όμως δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα επιτευχθούν. Θα προϋπέθετε επίσης δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τις αγορές με ανεκτούς όρους».

Η έκθεση καταλήγει, παραθέτοντας εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του χρέους,  όπως «της μείωσης επιτοκίων και επέκτασης χρονικής διάρκειας, της αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους (ευρωομόλογα) και της διαγραφής μέρους αυτού».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΚΚΕ: Τον λαό «τον περιμένουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια»
«Ο λαός έχει ήδη την πικρή εμπειρία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για ...
Σταθάκης: Θα καταργήσουμε τη δανειακή σύμβαση όχι το Μνημόνιο
Τη θέση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της ...
Ελλιπείς μεταρρυθμίσεις, υπερφορολόγηση & πόλωση
«Ελλιπείς, περιστασιακές και αποσπασματικές» χαρακτηρίζει το Γραφείο ...
Ζωντανή εικόνα από τη Βουλή-Συζήτηση του προϋπολογισμού
Δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του προϋπολογισμού ...
«Θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική προσπάθεια με τις εμμονές τους οι δανειστές»
«Οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιμένοντας σε ζητήματα που καμιά φορά ...
ΣΥΡΙΖΑ: «H κυβέρνηση έχει χάσει κάθε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα…»
«Η τριπλή αμφισβήτηση από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ...
Το σχόλιο του Ν. Μαριά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
«Κοινωνικό Αρμαγεδδώνα» χαρακτήρισε το προσχέδιο του ...
Περικοπές στις συντάξεις βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
«Πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η έκθεση του Γραφείου ...
ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία ως περιττό δημοσιονομικό βάρος
Εναντίον του υπουργείου Υγείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του καταλογίζει ...