Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στα 71,25 δισ. τα ληξιπρόθεσμα τον Οκτώβριο
Στα 71,25 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον ...
Στα 56,8 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέση προς το Δημόσιο στο 8μηνο
Στα 56,8 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο  στο 8μηνο ...
Στο -1,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Μείωση 1,3% κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστό έναντι του ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Συν 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες τον Αύγουστο-Στα 17,5 δισ. τα έσοδα

Συν 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες τον Αύγουστο-Στα 17,5 δισ. τα έσοδα

Ακόμα 1 δισ. ευρώ προστέθηκε τον Αύγουστο στα ήδη ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 60,1 δισ. από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς τις εφορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ:

-Τα χρέη φυσικών προσώπων έφτασαν τα 22,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 692 εκατ. σε έναν μήνα. Βαρύνουν 2,819 εκατ. φορολογουμένους. Από το ποσό αυτό σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις τα 877,6 εκατ.

-Τα ληξιπρόθεσμα επιχειρήσεων αντιστοιχούν σε 38,87 δισ. τον Αύγουστο και βαρύνουν 182.785 εταιρείες. Είναι αυξημένα κατά 340 εκατ. ευρώ έναντι του Ιουλίου. Ρυθμισμένα είναι μόλις τα 658 εκατ. ευρώ.

Έτσι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Αυγούστου είναι 61,214 δισ., εκ των οποίων έχει ρυθμιστεί μόλις το 1,535 δισ.

Οι φόροι που φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα είναι κυρίως οι άμεσοι (προσέθεσαν 625 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα) με πρωταγωνιστή τις επιβαρύνσεις στην περιουσία. Ακολουθούν οι έμμεσοι (193 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων βασικός είναι ο ΦΠΑ (164 εκατ. στα ήδη υπάρχοντα 13,4 δισ. που ήταν τα χρέη τον Ιούλιο).
ΥΠΟΙΚ: Στα 17,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

Έσοδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, πάντως, τον Αύγουστο καταγράφεται σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 31,8% στο 8μηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ για τον μήνα Αύγουστο ανήλθαν στα 2,74 δισ. ευρώ και εμφάνισαν απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου. Αντίστοιχα σε επίπεδο οκταμήνου, το συνολικό ποσό είσπραξης έφτασε τα 17,54 δισ. ευρώ και παρουσίασε μικρή απόκλιση της τάξεως του 5,7% έναντι του στόχου, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο προς τα τέλη του έτους όπου εκτιμάται πως θα έχουν εισπραχθεί οι περισσότεροι από τους πρόσφατα βεβαιωθέντες φόρους (εισοδήματος και περιουσίας).

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα σημαντική αύξηση εμφάνισε η συνολική εισπραξιμότητα του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών (παλαιών και νέων). Συνολικά έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο, από την κατηγορία αυτή, απαιτήσεις ύψους 1,833 δισ. ευρώ, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με το 2012 κατά 31,8%.

Συμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, άλλα θετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες των εφοριών και των τελωνείων με τη σημαντική αύξηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης προς φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλο χρόνο καθυστέρησης, σε συνδυασμό με τους στοχευμένους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, αποδίδουν. Συγκεκριμένα είχαμε τον Αύγουστο:

• Μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4152/2013. Το συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής των ενταχθέντων σε αυτές αυξήθηκε κατά 48% (στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα). Αναμένεται δε ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους

• Υπέρβαση στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% του στόχου. Σε επίπεδο οκταμήνου η υπέρβαση ήταν της τάξης του 1,3%

• Εισροή 349 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους -αύξηση 183% εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους

Σε ό,τι αφορά το συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 1,72% στο τέλος Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο (ήτοι κατά 1,033 δισ. €), στοιχείο που κυρίως αποδίδεται στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπροθέσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας). Το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ύψους περίπου 3 δισ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) είχε ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου. Η εικόνα αυτή αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του οκταμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και στην ουσία σηματωρό της επίτευξης δύσκολων ετήσιων στόχων, ενός έτους ιδιαίτερα κρίσιμου για την Ελληνική Οικονομία. Δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλλει ο Φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολό του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σημαντική αύξηση για τα ληξιπρόθεσμα το Σεπτέμβριο
Νέα σημαντική αύξηση κατά 1,469 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες ...
Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κατά 645 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο
Νέα αύξηση κατά 645 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο οι ...
Ταμεία: Αυξήθηκαν στα 13,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη το Νοέμβριο
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν το Νοέμβριο, ...
Στο 25,9%
Στο 25,9% μειώθηκε η ανεργία στη χώρα τον Αύγουστο εφέτος- από 27,8% τον ...
Ξεπέρασαν τα 70 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο
Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο, τον ...
Αυξήθηκαν κατά 1,47 δισ. ευρώ τα
 Νέα αύξηση, κατά 1,47 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ...
Αύξηση 23% στην επιβατική κίνηση του
Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε και τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση στο ...
Παρολίγο στα... 60 εκατ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 9μηνο
Παρά κάτι στα 60 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ...
Αύξηση μεγαλύτερη του στόχου στα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο
Αύξηση μεγαλύτερη του στόχου σημειώθηκε τον Αύγουστο στις εισπράξεις ...