Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
ΕΣΩ Design & Αρχιτεκτονική: ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί στις 18 Φεβρουαρίου 2015, μία ...
Ημερίδα με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Τρίτη 26 ...
Ομάδα Beforelight: Για την ημερίδα Urban Lightscapes
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Ημερίδας Urban Lightscapes (www.urbanlightscapes.net), η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Urban Lightscapes, ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων& Τεχνών

Urban Lightscapes, ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων& Τεχνών

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Ημερίδας Urban Lightscapes (www.urbanlightscapes.net), η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight καλωσορίζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διεθνούς φήμης επιστήμονες, καλλιτέχνες και θεωρητικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσκαλεί το κοινό σε μία ανοιχτή συζήτηση πάνω στη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού και των συνεπειών του στην αλλαγή της ταυτότητας των πόλεων.


Τι είναι ο αστικός φωτισμός, τι σηματοδοτεί στις μέρες μας και ποιες είναι οι δυνατότητες του; Πώς μπορεί να αλλάξει την αντίληψη των πολιτών για τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και πώς μπορούν τελικά οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν δημιουργικά και ευφάνταστα στην αλλαγή του φωτισμού των πόλεων τους;

 

Στόχος της ημερίδας αποτελούν η μελέτη του δημόσιου φωτισμού ως ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου, η ανάδειξη νέων τεχνολογιών και ιδεών στο φωτισμό του αστικού τοπίου και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού και πολυσυλλεκτικού δικτύου συνεργασίας επαγγελματιών και καλλιτεχνών του φωτός.


Το πρόγραμμα έχει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο, «Ο φωτισμός στην πόλη: Ο αστικός φωτισμός στην υπηρεσία του πολίτη» εστιάζει στη διερεύνηση του αστικού φωτισμού μέσα από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του.

 

Στη δεύτερη ενότητα “Η παρουσία του εικαστικού φωτισμού στην πόλη» εξερευνώνται σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις με φωτισμό στην πόλη και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουν την αντίληψη του αστικού χώρου.

Τέλος, στην ενότητα “Συμμετοχή και διάδραση στη διαμόρφωση αστικών τοπίων φωτός» εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων της Ευρώπης στην αλλαγή του φωτισμού των πόλεων τους.

 

Καταξιωμένοι Έλληνες σχεδιαστές φωτισμού όπως ο Κώστας Κάπος και η Ελευθερία Ντεκώ, θα συναντηθούν με σημαντικούς καλλιτέχνες του φωτός όπως ο Valentin Ruhry, η Τamar Frank αλλά και την ακτιβιστική κολλεκτίβα Social Light Movement. Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν τον διεθνούς φήμης light designer Rogier Van Der Heide, Chief Designer της Phlilips Lighting και διευθυντή του Amterdam Light Festival.

 

Η ημερίδα κλείνει με την προβολή του «The City Dark», ενός βραβευμένου ντοκυμαντέρ για την επίπτωση του νυχτερινού φωτισμού στη διαβίωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ταυτόχρονη live streaming μετάδοση.

Η ημερίδα αποτελεί την πρώτη από τις τρεις αλυσιδωτές δράσεις του project Urban Lightscapes.

 

Στις 22 Νοεμβρίου ακολουθεί ένα τριήμερο πειραματικό εργαστήριο στο IAAC της Βαρκελώνης, όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην εφαρμογή νέων μέσων τεχνολογίας και στην κατασκευή παραδειγματικών μοντέλων για τον αστικό φωτισμό. Τέλος, μία σειρά από φωτιστικές εγκαταστάσεις στο Μάαστριχτ, σε συνεργασία με τους κατοίκους της πόλης και την πλατφόρμα SoAP θα θέσει σε εφαρμογή τις δημιουργικές προτάσεις που προέκυψαν μέσα από την ημερίδα και το πειραματικό εργαστήριο.

 

To project "Urban Lightscapes" πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο IAAC και το ίδρυμα SoAP. Χρηματοδοτείται από το European Cultural Foundation (www.culturalfoundation.eu) έχοντας διακριθεί μεταξύ 360 αιτήσεων. Η ομάδα BEFORELIGHT σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, η ομάδα έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Έχει παρουσιάσει το έργο της στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης και έχει δημιουργήσει φωτιστικές εγκαταστάσεις στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και του Ρόττερνταμ. (www.beforelight.gr)

 

Το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC) είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αρχιτεκτονικής, με έδρα τη Βαρκελώνη, αφιερωμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων αρχιτεκτονικών ιδεών. Το Ινστιτούτο πραγματοποιεί ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο και προσφέρει μεταπτυχιακούς τίτλους στην αρχιτεκτονική σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Καταλονίας. Διαθέτει το FABLAB, το πιο ανεπτυγμένο εργαστήριο ψηφιακών τεχνολογιών και κατασκευής στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. (www.iaac.net)


H πλατφόρμα Stichting SoAP αναλαμβάνει την παραγωγή μεγάλης κλίμακας εικαστικών έργων στο κοινό έδαφος τέχνης και κοινωνικών ομάδων. Η SoAP παίζει κυρίαρχο ρόλο στα πεδία πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και community art στην Ολλανδία, αλλά και στην υπόλοιπη Βορειοδυτική Ευρώπη. (www.soap-it.eu)

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τον ...
Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί τον Σωκράτη Σινόπουλο και το ...
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Πρόγραμμα 2015 -2016
Τα 4 Ε: Ελληνες, Εξωστρέφεια, Ευρώπη, Εκπαίδευση 
Μπαίνοντας στη Στέγη ...
Erotica: Σινεμά μέχρι αργά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 19 και 20 Ιουνίου 2015 για ...
Παρουσίαση νέας έκδοσης από το Urban Lightscapes στο Εxile Room
Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Βeforelight μας προσκαλεί την Παρασκευή 15 Μαΐου ...
Φεστιβάλ Hello Future! - Αρχείο Ταλέντων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Υποδεχθείτε το μέλλον στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανακαλύπτοντας ...
Re-Think the Past: διεθνής ημερίδα στη Ρώμη
Η Οργανωτική Επιτροπή των Διαλόγων των Αθηνών, 4 χρόνια μετά τους ...
Απολογισμός του Urban Lightscapes στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Καταλωνίας
Το δεύτερο μέρος του project Urban Lightscapes, το εργαστήριο πειραματισμού για ...
Από το δρόμο στη στέγη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση απευθύνει ανοιχτή ...