Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Σχολεία χωρίς θέρμανση στην 4η δημοτική κοινότητα Αθηναίων καταγγέλλει η «Ανοιχτή Πόλη»
«Χωρίς θέρμανση έχουν μείνει τρία σχολεία στην 4η δημοτική κοινότητα ...
Ένα κόκκινο καράβι θα στολίζει φέτος την Πλατεία Συντάγματος τα Χριστούγεννα,
«Η Αθήνα γιορτάζει με παιχνίδι και το κέφι αλλάζει»… Με αυτό το ...
Ανθοκομική έκθεση δ. Αθηναίων
Η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αθηναίων, καθιερωμένος θεσμός, άνοιξε εκ ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Ελεύθεροι σπόροι σημαίνει ελεύθερη ζωή»

«Ελεύθεροι σπόροι σημαίνει ελεύθερη ζωή»

«Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Για να μη χάσουμε αύριο, αυτό που έχουμε σήμερα». Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε η Ανθοκομική Έκθεση του δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Στα εγκαίνια, εκτός από τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, παραβρέθηκαν η γνωστή περιβαλλοντολόγος και συγγράφεας, δρ. Βαντάνα Σίβα (Vandana Shiva), η ιδρύτρια της «Κιβωτού του Νώε» Ίγκα Νιζνίκ (Iga Niznik), ενώ το «παρών» έδωσε και η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» που δραστηριοποιείται στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ελληνικών ποικιλιών σπόρων.

«Ελεύθεροι σπόροι σημαίνει ελεύθερη ζωή» τόνισε η κ. Σίβα στην εκδήλωση των εγκαινίων. Αναφερόμενη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προωθεί η ΕΕ από το 2008, σχετικά με την εμπορία σπόρων, που αφορά στον έλεγχο των ποικιλιών σπόρων μέσω της επέκτασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την προώθηση νέων τεχνολογιών ελέγχου σε όλες τις εμπορικές φυτικές ποικιλίες, η κ. Σίβα επισήμανε ότι η προωθούμενη νομοθεσία οδηγεί σε περιορισμό της ελευθερίας στην καλλιέργεια σπόρων και σε διάδοση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και προϊόντων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν υιοθετηθεί η προωθούμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «πέντε εταιρείες καλλιέργειας σπόρων και πέντε εταιρείες τροφίμων» θα ελέγχουν τον αγροτικό χώρο και την κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη.

Κάλεσε την Ελλάδα που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2014, «να αντισταθεί» στις προωθούμενες ρυθμίσεις, οι οποίες -όπως είπε- θα έχουν ως συνέπεια και την αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι οι εταιρείες κολοσσοί της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας, που έχουν επεκταθεί ραγδαία στη σποροπαραγωγική βιομηχανία, αιτούν ενίσχυση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες μπορούν να πατενταριστούν και να εντοπιστούν στην αγροτική παραγωγή μέσω του γενετικού τους κώδικα. Η μοριακή σήμανση της ταυτοποίησης των ποικιλιών θα δημιουργήσει ζητήματα κυριότητας των σπόρων και θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση της ιδιοπαραγωγής σπόρων. Όπως σημείωσε η περιβαλλοντολόγος, ο Γκάντι πριν από 100 χρόνια είχε πει ότι «όσο παραμένει η αντίληψη ότι οι άδικοι νόμοι πρέπει να τηρούνται, τόσο θα υπάρχει και η δουλεία». «Ας αντισταθούμε λοιπόν στους άδικους νόμους. Διότι οι άδικοι νόμοι αιχμαλωτίζουν τους ανθρώπους» υπογράμμισε η κ. Σίβα.

Η ιδρύτρια της «Κιβωτού του Νώε» σημείωσε ότι στην Αυστρία, ήδη, έχουν υπάρχουν οξείες αντιδράσεις στο προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι όσο αυξάνεται η κρίση, τόσο οι Έλληνες καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη γη και τόνισε ότι ως δήμαρχος θα προωθήσει όσο μπορεί τη βιοποικιλότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και της Κοινότητας «Πελίτι» μοίραζαν στους δημότες σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και ενημέρωσαν για τις καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», από τις 16.00 έως τις 20.00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα – Ντόπιες Ποικιλίες» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
12 ανθοκομική έκθεση στο Αιγάλεω
Ο δήμος Αιγάλεω διοργανώνει για 12η φορά την Ανθοκομική Έκθεση, που ...
12η Ανθοκομική Έκθεση του δήμου Αιγάλεω
Ο δήμος Αιγάλεω διοργανώνει για 12η φορά την ανθοκομική έκθεση, που ...
Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Αθηναίων συμπληρώνει 125 ...
«Μετάβαση» με ελεύθερη είσοδο στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων
Την έκθεση με τίτλο «Μετάβαση» φιλοξενεί έως τις 22 Ιανουαρίου 2014, η ...
«Αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει» στο δήμο Αθηναίων
Με το σύνθημα «αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει» ο δήμαρχος Αθηναίων, ...
Τα 10 παλαιότερα πανεπιστήμια σε συνεχή λειτουργία!
Η λατινική φράση «Universitas magistrorum et scholarium» σημαίνει «κοινότητα των ...
Ξεκίνησε το συνέδριο της ΝΔ
«Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα» είναι το βασικό σύνθημα του 9ου Συνεδρίου ...
Ανθοκομικη έκθεση στον Πειραιά με... ελεύθερη είσοδο! (Φωτογραφίες)
ΗΛΙΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.... Λέξεις για να περιγράψουμε την εποχή όπου η ...
3η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - Στολίζουμε τα μπαλκόνια μας…ομορφαίνουμε την πόλη από 10 έως 26 Μαϊου
ΗΛΙΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΛέξεις για να περιγράψουμε την εποχή όπου η ...