Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κουρίρ: Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ η φθηνότερη προεδρία όλων των εποχών
Το γεγονός πως η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η ...
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Ελλάδα αναλαμβάνει για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του ...
Σαμαράς: Προεδρία ελπίδας η ελληνική
«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

FAZ: Φθηνή Προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει η Ελλάδα

FAZ: Φθηνή Προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει η Ελλάδα

Τον σχεδιασμό της Ελλάδας για μια «φθηνή» Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφει σε ρεπορτάζ της η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το κεντρικό μήνυμα θα λειτουργήσει καθησυχαστικά και για τους αλλοδαπούς δανειστές, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες: σχεδιάζεται μία πολύ φθηνή Προεδρία. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί στον εξαντλημένο τους προϋπολογισμό και ελπίζουν στο τέλος να ξοδέψουν ακόμα λιγότερα. Οι προκάτοχοί τους τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξοδέψει μεταξύ 60 και 80 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο συντάκτης και εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα έξοδα προκύπτουν για κάθε Προεδρία από τη διοργάνωση συναντήσεων στη χώρα.

«Αυτό οι Έλληνες θέλουν να το περιορίσουν στο ελάχιστο. Πέρα από τις 13 ανεπίσημες συναντήσεις υπουργών, θα οργανωθούν συνέδρια, μόνον αν υπόσχονται πραγματικά να δώσουν κάτι», επισημαίνεται και διευκρινίζεται ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος, όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα συνηθιζόταν πολλές να οργανώνονται ανά την επικράτεια, προκειμένου να αναδειχθούν οι ομορφιές της χώρας. Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας, ειδικά για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση μάλιστα που σε αυτήν συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισημαίνεται, πάντως, ότι κατά τις επισκέψεις τόσο της Άγγελας Μέρκελ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας που δεν επέτρεψαν οι επισκέπτες να ενοχληθούν από τους διαδηλωτές.

Σε επίπεδο ουσίας, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα σχεδιάζει μια «νέα Προεδρία», όρος με τον οποίο νοείται η ανάσταση της ίδιας της χώρας, όπως διευκρινίζεται. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα τεθούν είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και η ανάπτυξη στην Ευρώπη, με έμφαση στην κοινωνική διάσταση, χωρίς, ωστόσο, τη δημιουργία νέων ταμείων στις Βρυξέλλες, αλλά με στόχο την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί από την Ελλάδα και στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της αναζήτησης «πανευρωπαϊκών» λύσεων.

«Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας αναμένεται να μπορούν, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστούν καλύτερα οι ήδη ισχύουσες συμφωνίες επαναπροώθησης με την Τουρκία και το Πακιστάν. Επιπλέον, αναμένεται ο διάδοχος του "Προγράμματος της Στοκχόλμης", με τον οποίο τα κράτη της ΕΕ από το 2010 έως το 2014 εμβάθυναν τη συνεργασία τους συνολικά σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και πολιτικής σε θέματα Δικαιοσύνης», τονίζει ο συντάκτης. Όπως επισημαίνεται πάντως, η ελληνική Προεδρία δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, καθώς στα τέλη του Μαΐου του 2014 θα διεξαχθούν Ευρωεκλογές, ενώ γίνεται αναφορά και στην «ιδιαίτερη κατάσταση» που θα δημιουργηθεί από το γεγονός ότι στις αρχές του 2014 θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα λάβει και νέο πακέτο βοήθειας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Απ. Τζιτζικώστας
Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε με ανάρτηση ...
«Βλέπει» προεδρία της FIFA !!
Σε συνέντευξη που παραχώρησε εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει ...
Είναι οριστικό. Το Σταύρο Δήμα προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης ...
Μετράνε τα «κουκιά» για την Προεδρία της Δημοκρατίας
 Πριν καλά- καλά φύγει το καλοκαίρι ξεκίνησε η ονοματολογία, όσον αφορά ...
Σαμαράς: Η εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν θα ενισχύσει τον προσανατολισμό της ΕΕ για ανάπτυξη
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα ...
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας-Επαφές με τους συνυποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν
Επαφές με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής ...
Στουρνάρας: Αναλαμβάνουμε την ελληνική προεδρία, ως χώρα σε ανάκαμψη!
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως ...
Ενδεχόμενο υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν
Ανοιχτό άφησε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ ...
Τσίπρας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική προεδρία της ΕΕ
Το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που θα ασκήσει την ...