Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις Τσοχατζόπουλου
Ξεκίνησε (14/05) και πάλι η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 ...
Στις 14 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη Τσοχατζόπουλου
Στις 14 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 ...
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της υπεράσπισης στη δίκη Τσοχατζόπουλου
Με την απόρριψη των ενστάσεων που προέβαλε η υπεράσπιση, συνεχίζεται ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των δικαστών για τον Άκη

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των δικαστών για τον Άκη

Λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίσκονται ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοι του, στην υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

Μετά από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, το δικαστήριο αναμένεται αύριο ή την Τρίτη να εκδώσει την απόφαση του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που απασχόλησε επί ένα χρόνο την κοινή γνώμη.

Οι εφέτες καλούνται με την απόφαση τους να εκφράσουν την πεποίθηση τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και να επιβάλουν τιμωρία σε αυτούς που θα κηρυχθούν ένοχοι, προσμετρώντας στην ποινή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής του αλλά και της προσωπικότητας του.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση που αποκαλείται «οι χρυσές μίζες Τσοχατζόπουλου» πλην του πρώην υπουργού κάθονται η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και ο πρώην βουλευτής επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών Φώτης Αρβανίτης.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι "τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου".

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι Εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην των Σπύρου Χατζηνικολάου και Παντελή Ζαχαριάδη, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Μια καλή αρχή η ποινή Τσοχατζόπουλου»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε με post του στο ...
Ποινές φυλάκισης για Άκη και συγκρατούμενους
Ο εισαγγελέας για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου πρότεινε ποινή ...
«Δείχνει» Παπανδρέου, Λαυρεντιάδη και media ο Τσοχατζόπουλος
Τρίτη ημέρα απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Τριμελές Εφετείο ...
Τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» του λουκέτου στην ΕΡΤ
Πιθανόν τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα χορηγήσει ...
Ένατη μέρα της δίκης Τσοχατζόπουλου
Με απόντα τον Άκη Τσοχατζόπουλο και απούσα τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, ...
Συνεχίζεται η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
Θα συνεχιστεί σήμερα στις 9 το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ...
Διεκόπη για Πέμπτη, εν μέσω ενστάσεων η δίκη του Άκη     Τσοχατζόπουλου
Πλήθος ενστάσεων υπέβαλε η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου ...
Η πρώτη απόφαση στη δίκη του Τσοχατζόπουλου
Δικαιώθηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, η παράσταση του ...
Συνεχίζεται η δίκη Τσοχατζόπουλου στο Εφετείο
Με την εξέταση από το δικαστήριο πλήθους ενστάσεων για σειρά ...