Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Ούτε αυτό το καλοκαίρι τακτικές πτήσεις με υδροπλάνα
Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εκτέλεση ...
Πρόστιμο 295.000€ σε εταιρείες για παραπλάνηση των καταναλωτών
Σε πέντε εταιρείες επέβαλε πρόστιμο η Γενική Εταιρεία Καταναλωτή για ...
Συνεργασία ΕΔΣΝΑ – Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την αξιοποίηση του κομπόστ
Σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στην Πάτρα το επόμενο υδατοδρόμιο

Στην Πάτρα το επόμενο υδατοδρόμιο
Επιβατικές πτήσεις με υδροπλάνα επιχειρούν να δρομολογήσουν στις αρχές του 2014 δύο εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών, οι οποίες προχώρησαν σε συνεργασία με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη πτήσεων. Παρά το γεγονός ότι οι αντίστοιχες απόπειρες του παρελθόντος έπεσαν στο κενό λόγω ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο περιλάμβανε υπερβολική γραφειοκρατία, η νέα προσπάθεια ενδέχεται να έχει καλύτερη έκβαση. Κι αυτό λόγω του νόμου 4146 που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση στη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι πρώτες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα νησιά του Ιονίου, καθώς ήδη η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία «Κ2 Smart Jets» -δραστηριοποιείται προς το παρόν στις πτήσεις VIP- έχει αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υδατοδρομίων σε Κέρκυρα, Παξούς, Οθωνούς και Ερείκουσα για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναδειοδότησης -δυνατότητα που προβλέπεται στον νέο νόμο- των υδατοδρομίων που λειτουργούσαν έως το 2008 στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Στα σχέδια της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι το επόμενο υδατοδρόμιο να δημιουργηθεί στην Πάτρα ώστε να αποτελέσει τη βάση της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς έχει συναφθεί συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών για την αδειοδότησή του.
Οι πτήσεις αρχικώς θα γίνονται με μισθωμένα υδροπλάνα τα οποία από το 2015 θα αρχίσουν να αντικαθίστανται σταδιακά από ιδιόκτητα της «K2 Smart Jets». Ηδη οι υπεύθυνοι της εταιρείας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κατασκευαστική εταιρεία Viking Air στον Καναδά για την παραγγελία των πρώτων δύο ελληνικών υδροπλάνων τύπου Twin-Otter DHC-6-400, αξίας 12 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και δυνατότητα αγοράς άλλων τεσσάρων αεροσκαφών του ιδίου τύπου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διερευνάται επίσης η παγκόσμια αγορά προκειμένου να μισθωθούν υδροπλάνα, τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στον στόλο της εταιρείας το συντομότερο δυνατό, με στόχο, μόλις ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων, να ενεργοποιηθούν και συνεργασίες με πρακτορεία, ξενοδοχεία, εταιρείες κρουαζιέρας κ.λπ. Η συνεργασία των δύο εταιρειών προχώρησε ύστερα από την εξαγορά του 50% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» από την «K2 Smart Jets», με έδρα το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι κάθε υδροπλάνο, προκειμένου να παράγει οικονομικά βιώσιμο έργο, προϋποθέτει μια δραστηριότητα 1.500 ωρών σε ετήσια βάση, δηλαδή 35 ώρες πτήσεις εβδομαδιαίως. Δεδομένης της σχετικά μικρής χωρητικότητας (19 επιβάτες/πτήση), τα δρομολόγια που πρέπει να επιλεγούν πρέπει να έχουν υψηλή μέση πληρότητα ανά πτήση, άνω του 70%, με ναύλους που θα προσεγγίζουν περισσότερο τα αεροπορικά τιμολόγια και όχι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εξηγούν στελέχη της αγοράς. Ωστόσο αποτελεί ένα προϊόν το οποίο θα πρέπει να είναι και εμπορικά ανταγωνιστικό προκειμένου να προσελκύσει επιβάτες.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Καταδίκη εταιρείας για ξυλοδαρμό και απειλή εργαζομένου
Σαν από ταινία με γκάνγκστερς, τα όσα βίωσε εργαζόμενος ...
Πάτρα: Όνειρο «θερινής νυκτός» τα υδροπλάνα
Του Γιάννη ΓεωργόπουλουΈνα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω θυμίζει το ...
Πάτρα: Τους επόμενους δύο μήνες η αδειοδότηση του υδατοδρομίου
Την άνοιξη του 2015 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο ελληνικό ...
Πάτρα: Πρόστιμο σε τεχνική εταιρεία για εικονικά τιμολόγια
Σε τεχνική εταιρεία στην Πάτρα δόθηκε πρόστιμο από το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο ...
Το Facebook και 6 εταιρείες τηλεφωνίας θέλουν να φέρουν το Internet σε όλους
To Facebook σε συνεργασία με τις εταιρείες Samsung, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera και Qualcomm, ...
ΑΧΑΙΑ: Ερχονται ξανά τα υδροπλάνα
Επανασυγκροτείται σιγά-σιγά η αγορά των επιβατικών μεταφορών με ...
Πέντε εταιρείες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τα απορρίμματα
Με την προεπιλογή των εταιρειών που θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο ...
Kέρκυρα: Tο πρώτο Υδατοδρόμιο στο Ιόνιο
Στο λιμάνι της Κέρκυρας θα δημιουργηθεί το πρώτο Υδατοδρόμιο στο ...
Επανέρχονται τα υδροπλάνα στην Πάτρα
Θετικές εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα που συνδέονται με την ανάπτυξη της ...