Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Ο Χριστόφιας «φταίει» για το «κακό» της Κύπρου
Τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ...
«Σκληρή» κόντρα Δ. Χριστόφια- Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Βαρείς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής ...
Εξαγόραζε ψήφους ο Χριστόφιας;
Σε επιχείρηση εξαγοράς ψήφων εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δ. ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο Χριστόφιας «φταίει» για το «κακό» της Κύπρου

Ο Χριστόφιας «φταίει» για το «κακό» της Κύπρου

Τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δείχνει ως κύριο υπεύθυνο για την «οικονομική καταστροφή» της χώρας, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το πώς οδηγήθηκε η Κύπρος στο μνημόνιο.
Το πόρισμα της Επιτροπής, υπό τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Γιώργο Πική, θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το πόρισμα διέρρευσε στον Τύπο, ο οποίος σήμερα Παρασκευή (04/10), κάνει εκτενείς αναφορές σε βασικά σημεία του και το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί σε σελίδες εφημερίδων στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο, με το αποτελούμενο από 180 σελίδες πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποδεικνείεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ως ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος. Στο πόρισμά της η Επιτροπή εστιάζει ιδιαίτερα «στην εμμονή του κ. Χριστόφια να χαράζει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις και συμβουλές των ειδημόνων».
«Εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα "Εγώ κυβερνώ, κάνω ό,τι θέλω" », αναφέρεται κατά λέξη στο πόρισμα. «Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας», προστίθεται.
Η Επιτροπή ρίχνει βαριές ευθύνες και στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν ένα σώμα στην ουσία ανύπαρκτο. Τα μέλη του, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αναφέρεται, «είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, πράγμα που δεν έπραξαν».
Στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καταλογίζεται ευθύνη, επειδή προσήλθε στις συνεδριάσεις του Eurogroup «απροετοίμαστος σε ό,τι αφορά το κούρεμα καταθέσεων». Σημειώνεται ότι θα έπρεπε προτού το αποδεχθεί, να το αμφισβητήσει νομικά καθώς προσκρούει στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Ιδιαίτερες ευθύνες καταλογίζονται και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για το ELA στη Λαϊκή ύψους 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η Κύπρος εξαιτίας του ELA βρέθηκε εγκλωβισμένη και ήταν ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup. 
Για τον τέως Πρόεδρο επισημαίνεται ότι αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των ειδημόνων και του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη. Στον κ. Ορφανίδη επιρρίπτονται ευθύνες, γιατί δεν δημοσιοποίησε επιστολή που παρομοίαζε την καταστροφή από την έκρηξη στο Μαρί με το πλήγμα από την τουρκική εισβολή. 
Τα συμπεράσματα δίνουν κυρίως έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος της κρίσης, τονίζοντας πως η οικονομία των χαμηλών ελλειμμάτων και χρεών κατέληξε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Κοινή είναι η θέση ότι η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών του κράτους, ήταν ο κύριος λόγος της πτώσης της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται από το πόρισμα, το οποίο προσυπογράφουν τα μέλη της επιτροπής Γιώργος Πικής, Ανδρέας Κραμβής και Ηλιάνα Νικολάου. 
«Η ασύμμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό προς τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας», τονίζεται. 
Το πόρισμα υποστηρίζει ότι η Κύπρος όφειλε να υποβάλει αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που αποκλείστηκε από τις αγορές, δηλαδή στα μέσα του 2011. 
Για τις τράπεζες και τους τραπεζικούς, το πόρισμα αναφέρεται σε χαλάρωση του εξουσιαστικού ρόλου, όπως χαρακτηρίζεται, του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, σε μεγάλους μισθούς και οφελήματα και στη χορήγηση δανείων χωρίς δέουσα έρευνα για αποπληρωμή. 
Για τη Λαϊκή διερευνήθηκε μόνο το θέμα της εξαγοράς τού μεριδίου τής HSBC από τη Marfin και η επιτροπή συμπεραίνει ότι δεν διερευνήθηκε η σχέση της τελευταίας με το Tosca Fund το 2006. «Ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την απόκτηση και κατοχή ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, υπήρξε χαλαρός. Ένδειξη αποτελεί η προειδοποιητική επιστολή της 01/03/2010 χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο θέμα», αναφέρεται. 
Στο πόρισμα καταγράφονται επίσης πολιτικές ευθύνες στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου. «Μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιο όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες», υπογραμμίζεται.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ύποπτο πετρελαιοφόρο καταδίωξαν οι αρχές της Κύπρου
Πλοίο, το οποίο είναι ύποπτο για μεταφορά κλαπείσας ποσότητας ...
Πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου
Την πρώτη ερευνητική γεώτρηση σχεδιάζει το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ηTotal ...
Πρόγραμμα για να βοηθήσει τον κυπριακό λαό από την Εκκλησία της Κύπρου
Πρόγραμμα προκειμένου να βοηθηθεί ο κυπριακός λαός εκπόνησε η ...
Λαγκάρντ: Αξιέπαινη η πρόοδος της Κύπρου
Την πρόοδο της Κύπρου στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών ...
Απειλούν τη ζωή του Δ. Χριστόφια
Εντείνονται τα μέτρα φρούρησης του τέως προέδρου της Κύπρου Δημήτρη ...
Το πόρισμα για την καταστροφή του Μαρί στην Κύπρο
Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό Άμυνας της ...
Και στην Κύπρο εντοπίστηκαν θανατηφόρα φαρμακευτικά προϊόντα
Θανατηφόρα φάρμακα εντοπίσθηκαν σε ταχυδρομεία των επαρχιών της ...
Μισό εκατομμύριο ευρώ σε επιταγές χάρισε ο Χριστόφιας πριν τις εκλογές!
Τους τελευταίους δύο μήνες της θητείας του και στον κορύφωση της ...
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου
Μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου, ορίσθηκε η σύγκληση του ...