Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υπό την επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρατούμενος με πολυανθεκτική φυματίωση
 Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ...
Πάνω από 1.000 οι ασθενείς από κατεψυγμένα μολυσμένα τρόφιμα στην Ιαπωνία
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ασθένησαν μετά την κατανάλωση ...
Κομισιόν: Αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ
Αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόφαση για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κομισιόν σε Χουντή: «Κατάλληλα για κατανάλωση τα μη προσβεβλημένα μέρη σφαγίου που έχει μολυνθεί με φυματίωση των βοοειδών»!

Κομισιόν σε Χουντή: «Κατάλληλα για κατανάλωση τα μη προσβεβλημένα μέρη σφαγίου που έχει μολυνθεί με φυματίωση των βοοειδών»!

«Τα μη προσβεβλημένα μέρη σφαγίου που έχει μολυνθεί με φυματίωση των βοοειδών (BTB), θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο», απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας Joe Borg, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

‘Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση του ευρωβουλευτή, στην ερώτησή του με αφορμή δημοσίευμα των Sunday Times, ότι, σφάγια από τη Μεγάλη Βρετανία, μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται προς τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σημειώσε ότι

- «Σούπερ μάρκετ και αλυσίδες fast food στη Μ. Βρετανία δεν δέχονται να αγοράσουν βοδινό κρέας που προέρχεται από αγελάδες με φυματίωση»

- «Η αγροτική συνομοσπονδία (Confederation Paysanne) της Γαλλίας απαίτησε την άμεση διακοπή των εισαγωγών βάσει της αρχής της προφύλαξης»

- «Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα BTB στα βοοειδή αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία».

Καταλήγοντας, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να μάθει τους λόγους που επιτρέπεται η εξαγωγή/εισαγωγή βοδινού κρέατος που έχει μολυνθεί από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ιδιαίτερα εφ’ όσον αυτό συχνά καταλήγει στις καντίνες σχολείων και νοσοκομεία. Επιπλέον ζητούσε να ενημερωθεί, με βάση την ιχνηλασιμότητα, σε ποιες αγορές έχουν καταλήξει αυτά τα κρέατα, και σχολιάζει ότι «τέτοιου είδους πρακτικές ενισχύουν την ήδη κλονισμένη από πολλαπλά διατροφικά σκάνδαλα εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Η απάντηση του κ. Borg είναι αφοπλιστική! Επικαλούμενος την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 854/2004), αφού πρώτα αναφέρεται στις γενικές αρχές προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη θανάτωση των ζώων, θέλοντας προφανώς να «καθησυχάσει», συνεχίζει λέγοντας ότι, «Όταν γίνει διάγνωση της φυματίωσης σε όλο το σφάγιο, τότε πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρο και να απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα. Ωστόσο, όταν γίνεται διάγνωση της φυματίωσης σε ένα μόνο μέρος του σφαγίου, τότε απορρίπτεται μόνο το προσβεβλημένο τμήμα, απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα και τα υπόλοιπα μη προσβεβλημένα μέρη του θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο»!

Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο ευρωπαίος Επίτροπος αποδέχεται την ακρίβεια των δημοσιευμάτων ότι «βοοειδή σφάγια προέλευσης Μ. Βρετανίας και μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται κάθε χρόνο προς τις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας», αλλά διευκρινίζει ότι, «Τα άρθρα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτήν την πτυχή της νομοθεσίας». Σημειώνεται ότι στον Κανονισμό δεν προβλέπεται καν η αναγραφή ότι ένα τμήμα κρέατος μπορεί να προέρχεται από ζώο που είχε προσβληθεί από φυματίωση. Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Joe Borg έχουν ως εξής:

Ερώτηση Νίκου Χουντή: «Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times (7 Ιουλίου 2013) 28.000 βοοειδή σφάγια προέλευσης Μ.Βρετανίας και μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται κάθε χρόνο προς τις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Το μολυσμένο κρέας καταλήγει στις σχολικές καντίνες και στα νοσοκομεία ή υποβάλλεται σε επεξεργασία μετατροπής σε ζωοτροφές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι: -σουπερμάρκετ και αλυσίδες fast food στη Μ. Βρετανία δεν δέχονται να αγοράσουν βοδινό κρέας που προέρχεται από αγελάδες με φυματίωση, -η αγροτική συνομοσπονδία (Confederation Paysanne) της Γαλλίας απαίτησε την άμεση διακοπή των εισαγωγών βάσει της αρχής της προφύλαξης, -εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα BTB στα βοοειδή αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γιατί επιτρέπει τις εξαγωγές/εισαγωγές βοδινού κρέατος μολυσμένου με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης; Προτίθεται, μετά και το πρόσφατο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, να απαγορεύσει άμεσα τις εξαγωγές αυτών των κρεάτων που προορίζονται μάλιστα και για σχολικές καντίνες και νοσοκομεία, και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή μολυσμένων κρεάτων στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών;

2. Με βάση την ιχνηλασιμότητα, σε ποιες αγορές κρατών μελών έχουν καταλήξει τα κρέατα αυτά είτε ως σφάγια, είτε ως επεξεργασμένα τρόφιμα ή ως ζωοτροφές;

3. Θεωρεί η Επιτροπή ότι τέτοιου είδους πρακτικές ενισχύουν την ήδη κλονισμένη από πολλαπλά διατροφικά σκάνδαλα εμπιστοσύνη των καταναλωτών, και τι μέτρα θα λάβει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών;»

Απάντηση Joe Borg:

«Σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία όταν οι δοκιμές που έχουν γίνει σε ζώα είναι θετικές ή χωρίς καταληκτικά αποτελέσματα ή όταν συντρέχουν άλλοι λόγοι για υποψία λοίμωξης, τότε τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωριστά από τα άλλα ζώα και να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης των άλλων σφαγίων, της αλυσίδας σφαγής και του προσωπικού που εργάζεται στο σφαγείο.

Όταν γίνει διάγνωση της φυματίωσης σε όλο το σφάγιο, τότε πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρο και να απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα. Ωστόσο, όταν γίνεται διάγνωση της φυματίωσης σε ένα μόνο μέρος του σφαγίου, τότε απορρίπτεται μόνο το προσβεβλημένο τμήμα, απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα και τα υπόλοιπα μη προσβεβλημένα μέρη του θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Τα άρθρα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτήν την πτυχή της νομοθεσίας. Η Επιτροπή δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βόειο κρέας που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για τη φυματίωση έχει διατεθεί στην αγορά της ΕΕ».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για την αποπομπή Σαββαΐδου
Διευκρινίσεις έχει ζητήσει η Κομισιόν από την Αθήνα για το θέμα της ...
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομική ανάπτυξη της ...
Τα 11 μέρη που πρέπει να κάνεις σεξ κάποια στιγμή στη ζωή σου...!
Σίγουρα το γεγονός να κάνετε σεξ σε μέρη εκτός σπιτιού είναι ένας πολύ ...
Μακρυπούλια: «Το θέατρο έχει μολυνθεί ελαφρώς από κάποιους που δεν κατέχουν καλά τη δουλειά»
Η Ζέτα Μακρυπούλια βρίσκεται 23 χρόνια στον χώρο του θεάματος. ...
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον Έμπολα-20 χιλ. άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί έως το Νοέμβριο
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ για την εξάπλωση του Έμπολα. Ο ...
Στην... κατηφόρα η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου
Πτωτική πορεία παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση ελαιόλαδου τα ...
Korea Herald: Το ναυάγιο έχει πλήξει την κατανάλωση των νοικοκυριών
Το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού, που προκάλεσε τον θάνατο ...
Όλι Ρεν: Δεν διαψεύδει τους FT για αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ-Τι απαντά στο Ν. Χουντή
Δεν διαψεύδει η Κομισιόν τα δημοσιεύματα (Financial Times) που προκάλεσαν ...
Κομισιόν: Μετασχηματίζεται η ελληνική οικονομία
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία ...