Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε χαμηλό 22 μηνών η ελληνική μεταποίηση
Σε χαμηλό 22 μηνών διολίσθησε η ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο. ...
Σε χαμηλό 7μήνου η ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο
Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε η ελληνική μεταποίηση. Ειδικότερα, ...
Σε υψηλό 44 μηνών η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Σε υψηλά 44 μηνών «σκαρφάλωσε» η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο. ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε χαμηλό εξαμήνου η ελληνική μεταποίηση

Σε χαμηλό εξαμήνου η ελληνική μεταποίηση

Στις 47,5 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.

Το γεγονός αυτό υπέδειξε εντονότερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπου ο δείκτης κατέγραψε υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48.7 μονάδες.
Παρόλ’ αυτά, ο δείκτης παρέμεινε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Markit, αντιμετωπίζοντας εξασθενημένες συνθήκες ζήτησης, οι κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης με εντονότερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να περιορίσουν τις λειτουργίες τους.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2010, δεδομένου ότι ο περιορισμός των θέσεων εργασίας εξασθένησε για έκτο συνεχή μήνα. Εν τω μεταξύ, οι αποκλίνουσες τάσεις της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών συνέβαλαν στη σημαντική και επιταχυνόμενη μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η εξασθενημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας των κατασκευαστών. Επιπλέον, ο ρυθμός περιορισμού των αγορών προμηθειών ήταν ταχύτερος από τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη και επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων.

Η περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα δεν απέτρεψε, ωστόσο, την περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, στους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών από μέρους των προμηθευτών περιλαμβάνονταν η έλλειψη ρευστότητας, η συνδεόμενη με αυτήν έλλειψη πρώτων υλών, καθώς επίσης και θέματα διοικητικής μέριμνας.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών, στον ελληνικό τομέα μεταποίησης υποχώρησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Αυγούστου καταγράφοντας μέτριο μόλις ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ασθενέστερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις τιμές εκροών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξασθενημένη ζήτηση, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς μείωσης των τιμών εργοστασίου σε 31 μήνες. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν δριμύς και σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα σχολιάζει:

«Ο μεταποιητικός τομέας οπισθοχώρησε ελαφρώς κατά την πορεία του προς την ανάκαμψη, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών και, ως εκ τούτου, απομακρύνθηκε περαιτέρω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Η δυσμενής απόδοση του Σεπτεμβρίου προήλθε όχι μόνο από την εξασθενημένη ζήτηση από το εσωτερικό, αλλά ήταν επίσης αποτέλεσμα ενός απογοητευτικού μήνα ως προς τις πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού, δεδομένου ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν σημαντικά. Παρόλ’ αυτά, ο κύριος δείκτης κατέγραψε τον υψηλότερο τριμηνιαίο μέσο όρο από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής ήταν ελαφρώς μόνο ταχύτερος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις, που απορρέουν από τις επιμέρους τιμές του PMI σχετικά με τα επίπεδα απασχόλησης. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξασθένησε για έκτο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από το ξεκίνημα του 2010».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε χαμηλό εξαμήνου ο συνολικός PMI στην Ευρωζώνη
Σε χαμηλό εξαμήνου διολίσθησε τον Ιούνιο ο συνολικός δείκτης ...
Γερμανία: Στο 53,8 ο μεταποιητικός δείκτης PMI το Μάρτιο
Στο 53,8 υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Γερμανίας το Μάρτιο από ...
Γαλλία: Σε χαμηλό 2μήνου η μεταποίηση το Φεβρουάριο
Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα το ...
ΗΠΑ: Κατώτερα των προσδοκιών τα στοιχεία για τη μεταποίηση
Κατώτερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον ...
Σε υψηλό 51 μηνών η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο
Στο υψηλότερο επίπεδο 51 μηνών αναρριχήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης PMI που ...
Σε χαμηλό 4 μηνών ο μεταποιητικός PMI στη Γαλλία
Σε χαμηλό 4 μηνών υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Οκτώβριο ...
ΗΠΑ: Στις 52 μονάδες ο μεταποιητικός PMI
Στις 52 μονάδες υποχώρησε τον Απρίλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ...
Ευρωζώνη: Στις 46,5 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Απρίλιο
Στις 46,5 μονάδες υποχώρησε τον Απρίλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην ...
ΗΠΑ: Στο 1,3% ο Philly Fed τον Απρίλιο
Στο 1,3% υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ...