Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Tσίπρας: Απορρίψαμε τρεις παράλογες προτάσεις
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, ...
Σουλτς: Ελπίζουμε να συγκεραστούν οι προτάσεις των δύο πλευρών-Το Grexit δεν είναι ο στόχος μας
Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Ελπίζουμε να συγκεραστούν οι προτάσεις ...
Έγγραφο Στουρνάρα: Έως το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί οι προτάσεις για την πορεία της οικονομίας
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν παραδοθεί οι προτάσεις του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου για έξοδο απο την κρίση

Προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου για έξοδο απο την κρίση

Οι σχεδιασμοί επί χάρτου για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είθισται να είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, αλλά ελάχιστα ρεαλιστικοί, αφού στηρίζονται σε προϋποθέσεις που είναι, σήμερα τουλάχιστον, εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε μελέτη με τίτλο «Έξοδος από την κρίση εφαρμόσιμες προτάσεις» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οπως επισημαίνεται στην μελέτη, που εκπόνησαν οι καθηγητές Γιάννης Βαληνάκης, Πάνος Καζάκος και Ναπολέων Μαραβέγιας, με τη συνεργασία μιας μεγάλης ομάδας από μέλη ΔΕΠ, πολιτικούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους φορέων, αντί για θεωρητικούς σχεδιασμούς, η χώρα μας χρειάζεται μια πρακτική και εφαρμόσιμη, συνολικά σχεδιασμένη μέσο-και μακροχρόνια στρατηγική, που θα την οδηγούσε μέσα από την ασφάλεια (αλλά-δυστυχώς-και τις πιέσεις) μιας περισσότερο ενωμένης πολιτικά και οικονομικά Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο να γίνει χώρα εξειδικευμένης παραγωγής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων στηριζόμενη στα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, στους εκπαιδευμένους ανθρώπους της και στον πολιτισμό της.

Ανάμεσα στις συγκεκριμένες προτάσεις που προτείνει η μελέτη, περιλαμβάνεται η τροποποποιήση της ασκούμενης πολιτικής οικονομικής προσαρμογής προς την κατεύθυνση μείωσης των καταναλωτικών και αύξησης των επενδυτικών δαπανών, καθώς και μείωσης των συντελεστών φορολόγησης, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, μέσω των δημοσίων επενδύσεων (πλέον των πόρων ΕΣΠΑ) και να υπάρξει ενθάρρυνση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας, με ταυτόχρονο περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στην μελέτη, επισημαίνεται επίσης ότι όρο για την άσκηση οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής αποτελεί η μείωση του μεγέθους του Δημόσιου Τομέα και κυρίως η ποιοτική του βελτίωση, με αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσώπων. Παράλληλα, η δημιουργία σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών του Κράτους. Η πραγματική εφαρμογή των νόμων προς όλες τις κατευθύνσεις, η σταθεροποίηση των κανόνων και η τήρηση των διαδικασιών, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, εντούτοις χρειάζεται να επισημανθεί, καθώς η ατιμωρησία, η επιλεκτική και η καθυστερημένη εφαρμογή των νόμων και των κανόνων, ακόμη και από τη δικαιοσύνη, οδηγεί συχνά στην ανομία και στη διαφθορά, αναφέρεται μεταξύ άλλων στις προτάσεις της μελέτης.

Επίσης, αναφέρεται ότι μεγάλη σημασία πρέπει να αποδίδεται στον χωροταξικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης, προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική. Η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και σύνταξη εντός εθνικού χωροταξικού σχεδίου αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για ένα μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τις προτάσεις που διατυπώνονται, πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από τη πρωτοβάθμια μέχρι τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα με επαρκή χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνας και σύνδεση των σπουδών και των ερευνητικών προγραμμάτων με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι χρειάζονται παράλληλα μέτρα άμεσης απόδοσης όπως: η ενεργοποίηση των μηχανισμών απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, η άμεση αύξηση της ρευστότητας με δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια προς τις επιχειρήσεις, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, η ταχύτατη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου, η επανεκκίνηση εκτέλεσης των μεγάλων έργων και η αναμόρφωση του συστήματος κρατικών ρυθμίσεων που αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεις (δανειοδότηση, έλεγχος, παρακολούθηση κλπ). Στο πλαίσιο μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής πρέπει να τεθούν σε συζήτηση οι εθνικές προτεραιότητες ενός ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης και να επιλεγούν οι τομείς και οι κλάδοι, στους οποίους η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προσανατολισθεί. Τομείς όπως: ο τουρισμός σε όλες τις μορφές του, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και από υδρογονάνθρακες, η ναυτιλία, η αγροτοδιατροφική παραγωγή υψηλής ποιότητας και οι νέες τεχνολογίες αιχμής πρέπει να έχουν προτεραιότητα με ισχυρό κίνητρο εγκατάστασης στη χώρα μας τέτοιων επιχειρήσεων, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το άριστο κλίμα και το φυσικό τοπίο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προτάσεις με… πρόκληση!!!
Γράφει ο «Εξάσφαιρος»…e-mail: eksasfairos.ps@gmail.comΑναμετρήσεις από τις οποίες… ...
Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις
Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης ...
FT: Δεν τα βρίσκουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις
Σοβαρές διαφωνίες για το πόσες αλλαγές απαιτούνται στις προτάσεις που ...
Σταθάκης: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις προτάσεις
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις για μία ...
«Ναι σε προτάσεις, όχι σε τελεσίγραφα»
Κάλεσμα σε FIFA και UEFA να καταθέσουν τις προτάσεις του κατά τη συζήτηση ...
Οι 20 προτάσεις της ΕΣΕΕ για την πάταξη του παραεμπορίου
Υπόμνημα με 20 προτάσεις αλλαγής, απλοποίησης και βελτίωσης της ...
Άρης Πλασκασοβίτης: «Δεν ήθελα να γίνω ο νέος Σάκης»
Ο περισσότερος κόσμος έμαθε τον Άρη Πλασκασοβίτη από το Greek Idol. Δεν είχε ...
Οι προτάσεις ΣΜΕΧΑ για τον φόρο υπεραξίας
Τις προτάσεις του για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ...
Οι προτάσεις για την ΕΡΤ
Στις προτάσεις που δόθηκαν από τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ...