Νέα και ενημέρωση
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το θάνατο του 15χρονου Μπέρκιν
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ...
Ερντογάν: Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας ο Γκιουλέν
«Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας» χαρακτήρισε σήμερα, Τετάρτη ο ...
Τα κλάματα του Ερντογάν για τους νεκρούς Αιγύπτιους (βίντεο)
Σε κλάματα ξέσπασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
Αθήνα
Πάτρα
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Δεκαπέντε μέτρα εκδημοκρατισμού ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή» και «πολύ σημαντική φάση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρα «που θα διευρύνουν τις ελευθερίες».

Ο κ. Ερντογάν, ανακοίνωσε μέτρα που προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, αλλά και άλλα που θα εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Ως προς τα μέτρα που προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πρώτα από όλα στον εκλογικό νόμο.

Είπε ότι το κόμμα του προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.

2. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.

3. Θα αρθεί η υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να διαθέτουν οργανώσεις στο 50% των οικισμών μιας επαρχίας.

4. Θα δοθεί στα κόμματα η δυνατότητα να έχουν συμπρόεδρο, με τον όρο ότι αυτό θα αναφέρεται στο καταστατικό τους και ο αριθμός των συμπροέδρων δεν θα υπερβαίνει τους δύο.

5. Θα αρθούν τα εμπόδια για την εγγραφή μελών στα πολιτικά κόμματα. Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να είναι μέλη κόμματος.

6. Θα παρασχεθεί δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης το ίδιο δικαίωμα θα παρασχεθεί και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων. Το μέτρο αφορά κυρίως τους Κούρδους.

7. Θα αυξηθούν οι ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον των γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών.

8. Θα θεσμοθετηθούν ποινές για όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες που ακολουθούν τη θρησκευτική τους πίστη.

9. Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως W, Q, X.
10. Θα διασφαλιστεί η συμμετοχή ως προς τον ορισμό του τόπου και του χρόνου των διαδηλώσεων, με την τελική απόφαση να ανήκει στην κατά τόπους διοικητική αρχή.

11. Θα επιτραπεί στα ιδιωτικά σχολεία η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο.

12. Θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά τοπωνύμια. Το μέτρο αυτό αφορά τους Κούρδους, αλλά και τους Αλεβίτες.

13. Το Πανεπιστήμιο Νέβσεχιρ μετονομάζεται σε Πανεπιστήμια Χατζί Μπεκτάς Βελί. Μέτρο σχετικά με τους Αλεβίτες πρέπει να θεωρηθεί η μετονομασία.

14. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα τελεί υπό την προστασία νόμου.

15. Θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα της συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας.

Ως προς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις, ο Ερντογάν ανέφερε:

1. Θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο δημόσιο, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στις υπηρεσίες του δημοσίου.

2. Καταργείται όρκος των οποίον είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν από το 1933 οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.

3. Επιστρέφεται στους Συροχαλδαίους ένα μοναστήρι.

4. Θα ιδρυθεί στο πλαίσιο ενός από τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια, ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού των Ρομά.

Αυτό όμως που δεν περιλήφθηκε με κανέναν τρόπο στη δέσμη, παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, ήταν η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ερντογάν:
Σε εγκαίνια ενός τζαμιού στο Οράκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ...
Τουρκία: Έκρηξη Ερντογάν κατά του προέδρου των τούρκων δικηγόρων
Έκρηξη Ερντογάν σε εκδήλωση των δικηγόρων της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο ...
Τουρκία: Ο Ερντογάν προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των social media
Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκανε ο ...
«Μαινόμενος» Ερντογάν απειλεί ότι θα ξεριζώσει το Twitter
Την απειλή να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ...
Έκκληση Ερντογάν στους Κούρδους της Τουρκίας για στήριξη της ειρηνευτική διαδικασία
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση ...
Επαναφέρει ο Ερντογάν το θέμα των «ανταλλαγμάτων» για να ανοίξει η Χάλκη
Όρους για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έθεσε ο ...
Ερντογάν σε Ελ Μπαραντέι: Ποιος είστε εσείς για να μιλήσω μαζί σας;
Στην απόρριψη διαλόγου με το νέο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ ...
Ερντογάν: «Οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από τους πολιτικούς μου αντιπάλους»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από το ...
Αναδίπλωση Ερντογάν: Ο ΟΗΕ αποφασίζει για τη Συρία