Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Eurobank: Βλέπει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την πραγματική οικονομία
Σημαντικά είναι τα περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές ...
«Ξεσκονίζουν» τα οικονομικά των Πανεπιστημίων
Σε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο των Ειδικών Λογαριασμών ...
«Οικονομικό Βαρόμετρο»: Απαισιόδοξο το 70%  για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Αρνητικά κρίνουν οι επτά στους δέκα το έργο της τρικομματικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βαρόμετρο ΕΒΕΑ: Αισιόδοξα τα νοικουριά για τα οικονομικά τους

Βαρόμετρο ΕΒΕΑ: Αισιόδοξα τα νοικουριά για τα οικονομικά τους

Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι δείκτες αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και για τα οικονομικά των νοικοκυριών, σύμφωνα με την τέταρτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολήν του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ η επεξεργασία των ευρημάτων της πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Αναλυτικότερα, στο πάγιο ερώτημα που σχετίζεται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται για πρώτη φορά από τη διενέργεια του Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, μείωση του κλίματος απαισιοδοξίας κάτω από τις 70 μονάδες, στις 68 (από 70 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση). Δύο μονάδες αυξάνεται αντίστοιχα, στο 18% από 16% ο Δείκτης Αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα που τίθεται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ και σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 74%, από 73% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Αντιστοίχως, μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 12%, από 14% στο προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουνίου.

Στην ερώτηση τι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε τη δυσπιστία του για την πορεία της οικονομίας, το 27% εξέφρασε φόβους πολιτικής αστάθειας, ενώ μόλις ένα 19% εξέφρασε τους φόβους του για "κούρεμα" καταθέσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Στην ερώτηση αν η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δε θα αποφευχθούν νέα μέτρα, το 32% θετικά, ενώ ένα 22% επέλεξε να μην απαντήσει.

Τέλος, στην ερώτηση αν απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των καταστημάτων τις Κυριακές, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 24% θετικά, ενώ ένα 12% επέλεξε να μην απαντήσει.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, «ενώ μειώνεται ο δείκτης απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας, αντίθετα αυξάνεται ο δείκτης απαισιοδοξίας για τα οικονομικά των ίδιων των νοικοκυριών. Είναι προφανές ότι η κοινωνία δηλώνει έτσι την αντίληψή της ότι ακόμη και αν η οικονομία μπει σε δρόμους σταθερότητας και ανάπτυξης, η θέση των νοικοκυριών δε θα βελτιωθεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι η δυσπιστία για την πορεία της οικονομίας που επιτείνεται από τον φόβο της πολιτικής αστάθειας, προκαλεί ανησυχία και στους καταθέτες και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για "κούρεμα" καταθέσεων. Επιπροσθέτως, η έντονη δυσπιστία και απαισιοδοξία τής κοινωνίας, οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της στην εκτίμηση ότι ακόμη κι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα αποφύγουμε νέα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα ζώδια, τα οικονομικά τους και η σημασία του δεύτερου οίκου!
Σε έναν αστρολογικό χάρτη, ο οίκος εκείνος που επηρεάζει τα οικονομικά ...
Τα ζώδια, τα οικονομικά τους και η σημασία του δεύτερου οίκου!
Σε έναν αστρολογικό χάρτη, ο οίκος εκείνος που επηρεάζει τα οικονομικά ...
Τα ζώδια και τι τύχη θα έχουν με τα οικονομικά τους
Ένα θέμα που απασχολεί συχνά την αστρολογία είναι το κατά πόσον ένα ...
Τα ζώδια και τι τύχη θα έχουν με τα οικονομικά τους
Ένα θέμα που απασχολεί συχνά την αστρολογία είναι το κατά πόσον ένα ...
Τα οικονομικά των ζωδίων τον Μάρτιο του 2015
ΚΡΙΟΣ Είναι ένας μήνας, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σου ...
Πως ψήφισμα του ΟΗΕ «στραγγαλίζει» οικονομικά τους τζιχαντιστές
Ψήφισμα, που έχει ως στόχο να «στραγγαλίσει» οικονομικά τους ...
Οικονομικό Βαρόμετρο: Οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ταμεία
«Είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της ...
Σε υψηλά εξαετίας οι ευρωαγορές- Πτώση στη Wall Street
Κράτησε τα υψηλά εξαετίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης, στον απόηχο των ...
ΕΚΤ: Οι τράπεζες δεν δανείζουν επιχειρήσεις και νοικουριά, βάζουν πιο αυστηρούς όρους
Υποχώρησε η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από ...