Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Der Spiegel: Αντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών πολιτών η απόφαση της Μέρκελ για την ελληνική διάσωση
Αντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών πολιτών, είχε αποφασίσει η ...
Μέρκελ: Η ΕΚΤ θα αύξανε τα επιτόκια μόνο για τη Γερμανία, αλλά...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια ...
Το 59% των Γερμανών δεν πιστεύει τη Μέρκελ για την ασφάλεια των καταθέσεων
Το 59% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Αντιμέτωποι για άλλα 4 χρόνια με την Μέρκελ

Αντιμέτωποι για άλλα 4 χρόνια με την Μέρκελ

Βήμα δεν κάνει πίσω στην σκληρή πολιτική της όσον αφορά τη χώρα μας, η Άνγκελα Μέρκελ, όπως και ο Σόιμπλε. Ήδη στις πρώτες δηλώσεις της σημείωσε: «Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Οι χρεωμένοι της ΕΕ, κυρίως οι νοτιοευρωπαίοι -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- είναι πλέον αντιμέτωποι με άλλη μία τετραετία Μέρκελ, είτε τους αρέσει είτε όχι, αναφέρει το Bloomberg.

Τώρα οι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις θα έρχονται με το σταγονόμετρο: λίγα παραπάνω χρήματα για την Ελλάδα, λίγο πιο χαλαρή λιτότητα αλλού, χωρίς να αλλοιώνεται το βασικό δόγμα: σφιχτοί προϋπολογισμοί, συγκράτηση των μισθών και βιομηχανία προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία (82%) την Πορτογαλία (65%) και την Ιταλία (58%) απορρίπτει τους χειρισμούς της Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της κρίσης, κατηγορώντας την για δραστικές περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, για ύφεση και ανεργία ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο η πλειοψηφία που έχει πραγματικά σημασία, αυτή των Γερμανών πολιτών, διαφοροποιήθηκε από τους άλλους ευρωπαίους και αποφάσισε να εμπιστευτεί ξανά τα ηνία της χώρας στην Άνγκελα Μέρκελ, επικροτώντας τις πολιτικές που ακολούθησε και συνέδραμαν στο να παραμείνει άθικτη η ευρωζώνη.

Η Αθήνα ελπίζει στον Στάινμπρουκ

Με την κρυφή ελπίδα ότι η επανεκλογή Μέρκελ μπορεί να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο κρίσιμα για τη χώρα μας θέματα που αποτελούσαν ταμπού για την γερμανική κοινή γνώμη, υποδέχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τα εκλογικά αποτελέσματα στην αποκαλούμενη και «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση που θα προκύψει, λόγω των θέσεων που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο Πέερ Στάινμπρουκ για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και για περισσότερη κοινωνική Ευρώπη.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι είναι νωρίς ακόμη αφού ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πρωτίστως αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο αποκαλούμενο «μεγάλο συνασπισμό» και δευτερευόντως αν η κ. Μέρκελ θα δεχθεί τους όρους και τα ανταλλάγματα που θα της ζητήσει ο κ. Στάινμπρουκ.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σημειώνουν ότι παρά τα όσα μπορεί να προσάψει κανείς στην κ. Μέρκελ, είναι μία πολιτικός που πιστεύει και υπηρετεί με πίστη και σταθερότητα το σχέδιό της τη στιγμή που ουδείς άλλος ευρωπαίος πολιτικός αντέταξε ένα άλλο, αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο.

F.T: Bαριά ήττα για την Ευρωζώνη ο θρίαμβος της Μέρκελ

Βαριά ήττα για την Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί η θριαμβευτική νίκη της Καγκελαρίου A. Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής, προειδοποιεί σημαντική μερίδα αναλυτών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί να εξασφάλισε με τρόπο θριαμβευτικό μια ακόμη 4ετή θητεία στην Καγκελαρία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να είναι ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη, αναφέρουν οι Financial Times.
Όπως υποστηρίζουν  υπάρχουν όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να θεωρήσει "ήττα" το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

1) Μπορεί η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμπτει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Κατά γενική ομολογία, οι Γερμανοί είναι απομονωμένοι από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο σχεδόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Oι Γερμανοί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ποσοστό άνω του 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι... Η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης τους προσεχείς μήνες. Kαμία από τις χώρες του αδύναμου Νότου δεν αναμένεται άμεσα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία και η Γαλλία οδηγήσαν την Ευρωζώνη μακριά από την ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Στις υπόλοιπες χώρες σημειώθηκε απλά μια ακόμη αποτυχία, την οποία κατόρθωσαν να κρύψουν η πορεία της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας.

2) H Kαγκελάριος Merkel αρνείται στην πραγματικότητα να ηγηθεί της Ευρωζώνης. Όπως άλλωστε την κατηγορούν αρκετοί πολέμιοί της, μπορεί η Merkel να εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει κατεύθυνση, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία κατεύθυνση για την Ευρώπη! H άρνησή της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει ουσιωδώς τη εξουσία που της αναλογεί δεν ενοχλεί μόνο την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο της διεθνούς πολιτικής ελίτ.

3) H γερμανική οικονομία δεν είναι τελικά τόσο ισχυρή όσο κάποιοι νομίζουν. Βασικοί δείκτες στη Γερμανία μαρτυρούν αδυναμίες που μακροπρόθεσμα ίσως απειλήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας. Το 22% των Γερμανών εργαζομένων είναι χαμηλόμισθοι, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Η Γερμανία θα καταστεί ο ασθενής της Ευρώπης σε 5 με 10 χρόνια", είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γερμανός στην καταγωγή Joerg Asmussen, κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ.

Το ευρωομόλογο

Ένα σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι η έκδοση ευρωομολόγων. Είναι γνωστό ότι η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της έκδοσης ευρωομολόγων. Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες, διά στόματος του Στάινμπρουκ, υποστηρίζουν την ιδέα και την προκρίνουν ως λύση για την αντιμετώπισή της. 

Η Saxo Bank, εκτιμά ότι μία συμμετοχή  των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση της Μέρκελ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το ευρωομόλογο

Ελληνικό κούρεμα; «ποτέ, ποτέ, ποτέ»

Την ίδια ώρα κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ΜΝΙ, ενώ παράλληλα εκφράζει έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να προεδρεύσει στην ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

«Θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» διερωτάται ο αξιωματούχος και απαντά: «Ποτέ. Δεν θα υπάρξει κανένα, κούρεμα, ποτέ, ποτέ, ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια υπόσχεση για κούρεμα χρέους. Υπήρξε η υπόσχεση για περαιτέρω επίσημη στήριξη, υπό συγκεκριμένες περιοριστικές προϋποθέσεις».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης επιστρέφουν στην Αθήνα τα κέρδη που πραγματοποιούν από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, πολλές φορές πριν ακόμη πάρουν τα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αυτό στοιχίζει στα κράτη-μέλη χρήματα, και μάλιστα πολλά χρήματα» δήλωσε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ οιαδήποτε μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων, η οποία – εάν διαβάσει κανείς και την απόφαση που ελήφθη το φθινόπωρο του 2010 – δεν ειπώθηκε ποτέ».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η ευρωζώνη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος σχολίασε: «Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται κυρίως να πάρει τα χρήματά του πίσω. Όσο πιο πολύ πληρώνει η Ευρώπη, τόσο αυξάνεται στατιστικά η πιθανότητα να πάρει τα χρήματά του πίσω».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Για αλληλεγγύη άνευ προηγούμενου κάνει λόγο η Μέρκελ
«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή ...
Ζάιμπερτ: Η Καγκελάριος Μέρκελ κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να ...
Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα
Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, δήλωσε ...
WSJ: Μια ακόμη δύσκολη χρονιά στην ευρωζώνη
Για μια ακόμη δύσκολη χρονιά στην ευρωζώνη κάνει λόγο σημερινό ...
Λαγκάρντ καλεί Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις για να βοηθήσει την Ευρωζώνη
Nα αυξήσει τις επενδύσεις, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ...
Μέρκελ: Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί
Την άποψη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί εξέφρασε ...
Γερμανία: Μόλις το 49% βλέπει με θετική ματιά το
«Ναι» στην κυβέρνηση συνεργασίας από τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού ...
Σάλος στη Γερμανία με καταγγελία της Αριστεράς για χρηματισμό του κόμματος της Μέρκελ
Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία από την καταγγελία της Αριστεράς για ...
Τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για την ευρωζώνη βλέπει θετικά η  Μέρκελ
Την δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την Ευρωζώνη πρότεινε η ...