Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Η Μέρκελ και εμείς (άποψη)
Της Στεφανίας Μουρελάτου (mourelatou@attikipress.gr)   Η επίσκεψη της Άνγκελα ...
Το 52% λέει πως η πολιτική Μέρκελ διαλύει την Ευρώπη
Δε βλέπουν με καλό μάτι οι έλληνες πολίτης την Άνγκελα Μέρκελ. Οι ...
Το αύριο έχει ήδη ξημερώσει (άποψη)
του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr) Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Ξεχάστε τη Μέρκελ» (άποψη)

«Ξεχάστε τη Μέρκελ» (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)

 

Σε μία περίοδο όπου οι ψύχραιμες φωνές εκλείπουν, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό να ακούγονται «επώνυμοι» που μπορούν να συμβάλλουν –με τον τρόπο τους και κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους– σε ένα πιο ανεκτό μέλλον για τους Έλληνες πολίτες που πλήττονται από την κρίση. Ειδικά εάν αυτοί οι «επώνυμοι» έχουν θεσμικό ρόλο σε ευρωπαϊκά όργανα και επιτροπές.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό. Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποίησε μία μίνι-περιοδεία στην Ελλάδα, κατά την οποία πρόλαβε και έκανε αίσθηση με τις δηλώσεις του, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ έκανε έκκληση προς την ευρωπαϊκή οικογένεια να βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας γίνονται καθημερινά όλο και πιό αισθητές στην υγεία, τη στέγαση, την παιδεία. «Πίσω από τα νούμερα είναι οι άνθρωποι, οι άρρωστοι που δεν δέχονται περίθαλψη, οι όλο και περισσότεροι άστεγοι, οι εκπαιδευτικοί που δεν πληρώνονται πλέον, οι οικογένειες χωρίς οικονομικούς πόρους, τα παιδιά που δεν τρώνε παρά μια φορά την ημέρα», υπογράμμισε ο Γαλλο-γερμανός πολιτικός.

Ωστόσο το πλέον αξιοσημείωτο ήταν η αναφορά του στη Γερμανία της Μέρκελ. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη γερμανική κυβέρνηση και να έχουμε συνέχεια το μυαλό μας κολλημένο σε αυτή», είπε ο Ευρωπαίος πολιτικός, για να συμπληρώσει: «Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Χωρίς να μας νοιάζει αν η κα Μέρκελ ξύπνησε καλά, είναι ευδιάθετη σήμερα ή όχι», είπε χαρακτηριστικά. Και υπογράμμισε: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οφείλεται στους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Και οι δύο κάνουν λάθος».

Η παραπάνω αποστασιοποιημένη παρατήρηση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σε ό,τι μας αφορά, συχνά εμείς οι Έλληνες επιχειρούμε να ρίξουμε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάντια μας, στους άλλους, τους ξένους, τους «δυνατούς». Εάν κάτι μάς έχει διδάξει η Ιστορία, είναι πως διαχρονικά, το κάθε ισχυρό κράτος προσπαθεί να απομυζήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τον πλούτο της Ελλάδας, για ίδιον όφελος. Όλοι (η Γερμανία σήμερα, οι ΗΠΑ νωρίτερα και η Βρετανία ακόμα παλαιότερα) κάνουν το δικό τους παιχνίδι στην ελληνική γεωπολιτική σκακιέρα, χρησιμοποιώντας συχνά την τεχνική του «καρότου και του μαστιγίου» για να καβαλήσουν τον ελληνικό γάιδαρο. Ας μην έχουμε λοιπόν, αυταπάτες πως οι Γερμανοί θα κοιτάξουν το καλό μας, εάν αυτό δεν συμπίπτει με το δικό τους όφελος.

Η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να ξεχάσουμε τους Γερμανούς της Μέρκελ και να αγωνιστούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε περαιτέρω βοήθεια από το εξωτερικό ή να κατηγορούμε τους άλλους για τις καταστροφικές επιλογές μας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Ευρώπη και οι αξίες της (άποψη)
Του Δημοσθένη Δαββέτα* Από  1η Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει τη προεδρία της ...
Κουβέλης: Μείζον ζήτημα η κοινωνική συνοχή
Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ότι αφορά το Νότο και ...
Κόμματα και άλλα κόμματα, να και το «Ποτάμι»… (άποψη)
του Στράτου Ιωακείμ (ioakim@attikipress.gr) Μια ημέρα μετά το άδοξο τέλος της ...
Τσίπρας: Υπνοβάτης της λιτότητας η Μέρκελ
Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ...
Μέρκελ: Κανείς δεν θέλει περισσότερο από μένα την επιτυχία της Ελλάδας
«Εκτός από εσάς και τον ελληνικό λαό, κανείς δεν θέλει την επιτυχία (της ...
Π. Καμμένος: «Μέρκελ – Σαμαράς αγνοούν έναν μόνο παράγοντα, τον Έλληνα πολίτη»
«Η εγχείριση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε. Οι δηλώσεις Μέρκελ - Σαμαρά ...
Πεντάλεπτη η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ χωρίς αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα
Παρ’ ότι από ελληνικής πλευράς δε δόθηκαν επιμελώς πληροφορίες για τη ...
Ο δεξιός εξτρεμισμός και όχι η εκλογή Μέρκελ η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή απειλή, δηλώνει ο Τσίπρας
Με νέες δηλώσεις του, αυτή τη φορά στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι ...
Π. Καμμένος: Οι Έλληνες να πούμε ένα μεγάλο «όχι»
Τη συνέντευξη της Καγκελαρίου Μέρκελ σχολίασε ο πρόεδρος των ...