Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Η 21η και η 22η Μαρτίου, κάθε έτους, έχουν θεσπιστεί από τον Οργανισμό των ...
Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν κατά του Χωροταξικού Τουρισμού
Προσφυγές κατά του νέου Χωροταξικό του Τουρισμού κατέθεσαν ...
Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στο «International Dog Festival»
Μια ημέρα έπειτα από την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων(4 Οκτωβρίου) θα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και νερό

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και νερό

«Τουρισμός και Νερό : Προστασία του κοινού μας μέλλοντος» είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού του τρέχοντος έτους στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι Naturefriends δηλώνουν τη στήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων .

Σε όλο τον κόσμο, το 1% του διαθέσιμου νερού καταναλώνεται στον τουριστικό τομέα. Συνολικά μιλώντας, αυτό δεν φαίνεται υπερκατανάλωση. Αλλά σε τοπικό επίπεδο - ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι, αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Ζανζιβάρης : Σύμφωνα με έρευνα του TourismConcern, η κατανάλωση νερού σε πολυτελή ξενοδοχεία ανέρχεται σε 3.195 λίτρα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου την ημέρα. Ένα μέσο νοικοκυριό στη Ζανζιβάρη χρειάζεται περίπου 93 λίτρα ανά ημέρα. Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Γκόα: Ένας φιλοξενούμενος σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων χρησιμοποιεί περισσότερα από 1.700 λίτρα νερό την ημέρα, σε σύγκριση με 14 λίτρα διαθέσιμα ανά κάτοικο.

Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα

Η μόλυνση και η σπατάλη του νερού είναι το ζήτημα της δίκαιης κατανομής του. Η έλλειψη νερού που υφίστανται οι τοπικοί πληθυσμοί συχνά επιδεινώνεται από τον τουρισμό. Η έλλειψη νερού σημαίνει την έλλειψη των προς το ζην - επειδή υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ούτε αρκετό πόσιμο νερό, ούτε αρκετό νερό για την άρδευση των καλλιεργειών . Ακόμη και στην Ευρώπη, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πρωτοβουλία «right2water. ( http://www.right2water.eu/ ) που διοργανώνεται στην Ευρώπη: Η ζήτηση αφορά στο ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και στην αποχέτευση τα οποία πρέπει να προβλέπονται από τη νομοθεσία και στο νερό το οποίο πρέπει να προστατεύεται ως “δημόσιο αγαθό“.  Μέχρι στιγμής, πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο αίτημα αυτό.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) καλεί την τουριστική βιομηχανία να αναλάβει την ευθύνη της για την αειφόρο χρήση του νερού και την προστασία των σχετικών με το νερό οικοσυστήματων στον τομέα του τουρισμού. " Καθώς γιορτάζουμε το 2013 ως το έτος που τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν ως “Διεθνές Έτος της συνεργασίας για τα ύδατα“, καλούμε όλους εκείνους που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για να συνεχίσουμε να προτείνουμε πρωτοποριακές λύσεις για να διασφαλίσουμε ότι τουρισμός συμβάλλει στη βιώσιμη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους σε όλο τον κόσμο » ,  είπε ο Taleb Rifai, Γενικός Γραμματέας του UNWTO.

Προστασία υγροβιότοπων

Πολλοί από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βρίσκονται κοντά σε υδατικά συστήματα – ακτές, ποτάμια, λίμνες – τα οποία είναι σημαντικά για την πανίδα και τη χλωρίδα και ζωτικής σημασίας για την ισορροπία του νερού. « Διατήρηση της φύσης σε συνδυασμό με την υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού παρέχει το υπόβαθρο για τη διατήρηση των οικοτόπων που βρίσκονται κοντά σε νερό - με άλλα λόγια, το νερό θεωρείται ως πηγή ζωής ", υπογραμμίζει ο Andrea Lichtenecker, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends .

Αξιοσημείωτα είναι τα παραδείγματα βιώσιμης, ψυχαγωγικής χρήση του νερού τα οποία αναφέρονται στο πλαίσιο της εκστρατείας (http://www.water-trails.net/ ) από τους Naturefriends. Αυτή η εκστρατεία επιδιώκει την ευαισθητοποίηση για τα ειδικά χαρακτηριστικά και τη σημασία των υδάτων και των οικοτόπων που βρίσκονται κοντά στο νερό, και συνεπώς επιδιώκει να εμπνεύσει τον σεβασμό έναντι του νερού.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Εναλλακτική Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης
«Για μια ακόμη χρονιά η κατάσταση στη γη και στο φυσικό περιβάλλον του ...
Εκδρομή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Διήμερη εξόρμηση στο Μεσολόγγι διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική ...
Ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού ...
Εκτέλεση λαθροθήρων προτείνει υπουργός της Τανζανίας
Με το ίδιο νόμισμα να τιμωρούνται οι λαθροθήρες, προτείνει ο υπουργός ...
Το ηλιακό μοτοποδήλατο αποκαλύπτεται…
Το Sunnyclist κάνει πρεμιέρα στο ευρύ κοινό και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο ...
16 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Προστασίας του Στρώματος του Όζοντος
Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Προστασίας του Στρώματος ...
Δράσεις του ΥΠΕΚΑ για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ...
«… κάθε ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα ...
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας σήμερα…
Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, έτσι και σήμερα (22 Μαΐου) γιορτάζεται η ...