Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κεντρική γραμμή της Ε.Ε.» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος για την Ουκρανία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος ...
Ο Ευ. Βενιζέλος για τον Χρ. Ξηρό
«Ατυχέστατο γεγονός» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ...
Βενιζέλος: «Το 2014 έτος στροφής προς την οριστική έξοδο από το μνημόνιο»
«Πρέπει να προστατεύσουμε τις θυσίες και επιτεύγματα του λαού μας», ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Βενιζέλος: Είμαστε λίγο πριν την έξοδο από την κρίση

Βενιζέλος: Είμαστε λίγο πριν την έξοδο από την κρίση

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση πριν την έξοδο από την κρίση» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως «ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες».

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «δεν βοηθούν την οικονομία η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, για «να αποκτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής».

«Η επάνοδος στις αγορές θα γίνει πολύ σύντομα», είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «τουρισμό, που, μόνο φέτος μας δίνει 2% του ΑΕΠ παραπάνω απ' ότι είχαμε υπολογίσει».

«Η γραμμή που έχουμε θέσει πολύ συνοπτικά είναι: δεν αντέχει ο κόσμος άλλες θυσίες. Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία νέα περικοπή μισθών, συντάξεων και μείωση εισοδήματος. Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία, περιορίζει τη ζήτηση, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε αλώβητη την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας όλο αυτό το διάστημα της κρίσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε με νόημα:

«Σας διαβεβαιώνω ότι κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

Όπως είπε εν συνεχεία: «Αντιθέτως ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τους ομογενείς να μην αναπαράγουν καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας και να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, αλλά και στην ανασφάλεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλές σημείο αναφοράς και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εχθροί και φίλοι» και πως «υπάρχει στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση».

«Προσπαθούμε να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν φαίνεται πάντα με τρόπο άμεσο. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η Μέση Ανατολή ή η Βόρεια Αφρική, οι οποίες όμως επηρεάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στην στενή περιοχή μας. Και έτσι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο τους το φάσμα, χωρίς αντιφάσεις και χωρίς αγκυλώσεις, οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την Ομογένεια, σημείωσε: «Η ιστορία διδάσκει ότι ο Έλληνας της Διασποράς δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό, το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Ίσως, γιατί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ανασφάλειας, βγαίνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πιο εύκολα».

Να σημειωθεί, πως στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί πρόεδροι και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Τον κ. Βενιζέλο καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Είμαστε λίγα βήματα πριν από το τέλος της κρίσης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε στη 1 το ...
Ο Βενιζέλος τα είπε με τον Κασουλίδη για την επίσκεψη Μπάιντεν
Μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ...
Στα Σκόπια για επαφές ο Ε. Βενιζέλος
Τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ...
Συντάσσεται με τον Κάρας ο Ευ. Βενιζέλος
Μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ...
Ευ. Βενιζέλος: Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε
 «Οι Έλληνες μπορούμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ...
«Όχι» σε νέα μέτρα και από τον  Βενιζέλο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος ...
Στη Ραμάλα ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος ...
Τι συζήτησαν Βενιζέλος- Νταβούτογλου
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος ...
Βενιζέλος: Τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα δεν κάμπτονται από την κρίση
Στην Κύπρο βρέθηκε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο ...