Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κεδίκογλου: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, συνεχίζουμε τη δουλειά μας
Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών ο κυβερνητικός ...
Διαφωνεί ο Μητσοτάκης με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και της ...
Γερμανία: Συμφωνία για σχηματισμό
Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Γερμανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

Γερμανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

Στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών στην Γερμανία, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρεται ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern.

Το άρθρο έχει ως αφετηρία την δήλωση της ίδιας της Καγκελαρίου Μέρκελ το βράδυ των εκλογών, ότι «ίσως κανείς να μην θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», αλλά και τις —κυρίως ανεπίσημες— τοποθετήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές. Ήδη ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, κατηγορώντας τους για πατερναλισμό και αναφερόμενος στην εμπλοκή στελεχών του σε ένα σκάνδαλο σχετικά με την προ 30ετίας προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας, υπό προϋποθέσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έσπευσαν πάντως από την πρώτη στιγμή να βάλουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ. Την τελευταία άλλωστε φορά, την περίοδο 2005-2009, το αποτέλεσμα ήταν εκείνη να θριαμβεύσει και οι ίδιοι να φθάσουν στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη του SPD, αν σχηματιστεί «μεγάλος συνασπισμός», στην αντιπολίτευση θα μείνει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Ο κίνδυνος λοιπόν διαρροής των αριστερότερων ψηφοφόρων του SPD είναι εξαιρετικά μεγάλος, ειδικά εάν η κρίση γίνει αισθητή και στην Γερμανία και η Άγγελα Μέρκελ υποστεί κάποια φθορά, την οποία έχει κάθε λόγο να θέλει να την «μοιραστεί» με τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα το SPD θα υπονομεύσει το μέλλον του, εκτός εάν υποχρεώσει την άλλη πλευρά σε μεγάλες παραχωρήσεις, ενώ κάποιοι ζητούν να διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί το αργότερο 30 ημέρες μετά τις εκλογές. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι σε αυτή την συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Καγκελάριου, αφού στο μεταξύ έχει επιτευχθεί η συναίνεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της.

Αν όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έχει την εξουσία να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση υπηρεσιακή μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ή κηρυχθούν άκαρπες, οπότε και διενεργούνται νέες εκλογές. Χρονικός πάντως περιορισμός για τις διαπραγματεύσεις δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα μπορεί ένα κόμμα να επιβιώσει επαναληπτικές εκλογές, εάν χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπό τις σημερινές συνθήκες, ίσως μόνο το CDU να μπορέσει να αντιμετωπίσει την δοκιμασία, επιδιώκοντας μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας. «Αυτό θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τιμωρία για την κα Μέρκελ: να είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel στέλεχος του SPD

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνασπισμού ο Μεϊμαράκης
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ...
«Φωτιά» έχουν πάρει τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το ενδεχόμενο ...
Η «κρίση» των 40 και στο βάθος… εκλογές
Σε έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, αρχικά για την εκλογή ...
Πολιτική διαπραγμάτευση υπό την απειλή εκλογών
Είναι γεγονός, πως όσες φορές επιχειρήθηκε από την ελληνική πλευρά, ...
Γρηγοράκος: Επαρκεί ο χρόνος για να αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές
Το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών απέκλεισε ο αναπληρωτής ...
Γερμανία: Οι Πράσινοι δεν συνεργάζονται με τη Μέρκελ
Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ...
Γερμανία: Μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δείχνει νέα δημοσκόπηση
Μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ...
Παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις σε τρίτο ραντεβού-Συμφώνησαν για ΕΡΤ, μένει ο ανασχηματισμός
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σταδιακά απομακρύνεται, ύστερα από ...
Κουβέλης: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών
Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης ...