Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Κίνηση φοιτητών για ανοιχτά πανεπιστήμια
Μια διαφορετική κίνηση φοιτητών συστάθηκε, που θέλει να ανοίξουν και ...
Πρυτάνεις: Αδύνατη η λειτουργία των πανεπιστημίων
Για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια που ...
Πέμπτη εβδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια
Με νέα πενθήμερη απεργία ξεκινά η εβδομάδα για τους διοικητικούς ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Κραυγή» αγωνίας για τα Πανεπιστήμια

«Κραυγή» αγωνίας για τα Πανεπιστήμια

Η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας περίπου 1.500 διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΠΟΣΔΕΠ.

Όπως σημειώνει, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, καθώς, όπως λέει, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν με 40% λιγότερο προσωπικό.

Μάλιστα προχωρά σύνταξη επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τραγική κατάσταση των Πανεπιστημίων, και ζητεί συνάντηση μαζί του.

Η Ομοσπονδία στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Με δεδομένα ότι:

Τα ΑΕΙ είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τα Πανεπιστήμια μας με την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών δεν έχουν την πολυτέλεια περαιτέρω μείωσης των πόρων τους

Η οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατανομής προσωπικού στα ΑΕΙ, θα έπρεπε να είχε προκύψει από διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους λειτουργιών, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα τα  Παν/μια  έχουν  ολοκληρώσει  την  αξιολόγηση  για  τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες

Η αναλογία φοιτητών – διοικητικών στελεχών αλλά και μελών ΔΕΠ – διοικητικών στελεχών ήταν και πριν τη νέα κατάσταση πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα

Είναι ανάγκη όλα τα μέλη της Παν/κής κοινότητας και ειδικότερα τα όργανα διοίκησης να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουμε τα Πανεπιστήμια μας σε λειτουργία και να πείσουμε την πολιτεία για την ενίσχυση τους

Παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν τα Παν/μια μας εξακολουθούν να κρατάνε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις ερευνητικές δραστηριότητες τους

Ζητάμε:

α) Από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση και να στηρίξει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας που είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει η  ελληνική κοινωνία για να βγεί από την κρίση

β) Από εσάς να δεχθείτε και να προγραμματίσετε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία μας ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας και να σας αναλύσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της λειτουργίας τους εάν ολοκληρωθεί το σχέδιο απώλειας για τα Ιδρύματα μας των διοικητικών τους στελεχών.

Αναστολή λειτουργίας για Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής του λειτουργίας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ και το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Σύγκλητος για να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, προέβη σε αυτήν την απόφαση, διότι διαπίστωσε «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του».

«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ομόφωνη απόφαση με την οποία δηλώνει για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έλαβε το Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων» αναφέρεται στην απόφαση του συντονιστικού.

Τονίζεται επίσης ότι, κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους.

«Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Όλοι εναντίον όλων στα πανεπιστήμια
Συνεδριάζουν σήμερα (Πέμπτη) οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ...
Οι διοικητικοί «στα κάγκελα»
Δυναμικό αποδεικνύεται το μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων στα ...
«Το μέτρο της διαθεσιμότητας οδήγησε τα Πανεπιστήμια σε “τραγωδία”»
Λάθος πολιτική πρακτική είναι, σύμφωνα με τον πρύτανη του ...
Πρυτάνεις και διοικητικοί για ακύρωση στο ΣτΕ
Με την παρουσία Πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας θα ...
8η εβδομάδα απεργίας στα Πανεπιστήμια
Δεν υποχωρούν και συνεχίζουν την απεργία τους και την εβδομάδα από 28/10 ...
Παράταση μέχρι τις 14.00 στην απογραφή των διοικητικών ΑΕΙ
Μικρή παράταση στην προθεσμία απογραφής των περίπου 2.000 διοικητικών ...
Τρία από τα οκτώ Πανεπιστήμια έδωσαν τις λίστες με τα ονόματα
Τελικά παρέδωσαν τις λίστες με ονόματα διοικητικών υπαλλήλων οι ...
Κλειστό επ’ αόριστο το ΕΜΠ
Η κατάσταση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια βαίνει από το κακό προς το ...
Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα παγκοσμίως
Συνολικά 5 πανεπιστήμια της Ελλάδος φιγουράρουν στη λίστα με τα ...