Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνουν 18 οικονομολόγοι
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ...
Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Βασικό θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ξανά το ελληνικό χρέος, ενώ ...
Απέρριψε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το «κρυφό» κούρεμα του χρέους

Το «κρυφό» κούρεμα του χρέους

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τα τελευταία χρόνια προαναγγέλλει τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόβλημα. Πέρασε στα… ψιλά του ελληνικού Τύπου το τελευταίο δημοσίευμά του για την πρόθεση της Γερμανίας να δώσει λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους όχι με ένα νέο «κούρεμα», αλλά με την έκδοση ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το επίπεδο του ελληνικού χρέους -αυτήν την ώρα στο 170% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου «κουρέματος» του χρέους. Η λύση μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. Και έτσι προκρίνεται η λύση του «αδιαφανούς» (όπως το χαρακτηρίζει το περιοδικό) ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το zero coupon (μηδενικό κουπόνι) είναι ένα ομόλογο που, ουσιαστικά, δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ και με αυτό δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από τόκους. Γιατί όμως να προτιμήσουν οι Γερμανοί μία μέθοδο που με οικονομικούς όρους είναι το ίδιο με μία πλήρη παραίτηση από τις απαιτήσεις των δανειστών;

Ένα «κούρεμα» θα ήταν για την καγκελάριο μία παραδοχή που η ίδια δεν ήθελε ποτέ να κάνει: Ότι η κρίση θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα και η μέθοδος του «zero coupοn bond» έχει το πλεονέκτημα ότι ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει τις απώλειες που υφίσταται, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το «zero coupon bond», δείχνοντας ότι οι απώλειες για τους δανειστές ξεκινούν αρχικά με αργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά προσεγγίζουν το 100%.

Είναι ουσιαστικά ένα «κρυφό» κούρεμα, με το οποίο οι φορολογούμενοι των δανειστών της Ελλάδας θα υποστούν απώλειες, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με ένα καθαρό «κούρεμα» χρέους: Εκτός του ότι δεν είναι διαφανής, κρατάει περισσότερο, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ δε μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, καθώς ονομαστικά το χρέος παραμένει χρέος, ενώ και δεν είναι αποδεκτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Θα χρειασθούν 15 δισ.

Η Ελλάδα μπορεί να έχασε τη... δυνατότητα να οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε μια δίνη, αλλά γεγονότα που συνέβησαν μέσα στο καλοκαίρι δείχνουν πως μπορεί ακόμα να «τραντάξει» την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, σημειώνουν οι Financial Times.

Η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει προκαλέσει και απρόσμενη ένταση στο εξωτερικό. Τον τελευταίο μήνα «ανακάτεψε» τις εκλογές στη Γερμανία, η οποία προσφέρει το 27% των πόρων του πακέτου διάσωσης της Ευρωζώνης. Ο Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε δημόσια, αυτό που πολλοί είχαν ήδη πει ιδιωτικά: η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο.

Το πρώτο πακέτο διάσωσης της χώρας ήταν ύψους 73 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο πρόσφερε επιπλέον 173 δισ. Το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του τρίτου πακέτου θα πάρει ακόμα και ένα χρόνο να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές κόντρες ανά την ήπειρο, οι οποίες χαρακτήρισαν την ελληνική διάσωση από τις αρχές του Μαΐου 2010, οπότε ξεκίνησε, είναι πιθανόν να συνεχιστούν όταν τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όταν η Τρόικα τελειώσει τον έλεγχο στην Αθήνα, ο οποίος ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να διαβουλευτούν για το πλέον άμεσο πρόβλημα του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης: το έλλειμμα 11 δισ. σε μετρητά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Μόνο το 2014 η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον 4,4 δισ., πέρα από τα 173 δισ. του προγράμματος, ποσό που ορισμένοι αξιωματούχοι της Τρόικας πιστεύουν ότι μπορεί να αυξηθεί στα 6 δισ. Το... κενό πρέπει να καλυφθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, διαφορετικά το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις που του αναλογούν στο πρόγραμμα. Οι κανόνες του Ταμείου επιβάλλουν πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη σε επίπεδο 12μήνου πριν προχωρήσει σε πληρωμές και η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Αν και αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν να καλυφθεί το σύνολο των 11 δισ. στην υφιστάμενη αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα ασχοληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο με το κενό του 2014.

Αν το Eurogroup δεν αντιμετωπίσει το κενό του 2015 φέτος, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ξανά στις αρχές του 2014. Αυτό πιθανότατα θα ανοίξει την κουβέντα για το τρίτο πακέτο, μιας και η Ε.Ε. -σε αντίθεση με το ΔΝΤ- ακόμα δεν έχει παρουσιάσει μετρητό για τα δύο τελευταία χρόνια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο «τρέχει» μέχρι το 2016 μετά την απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη χρονιά να επεκταθεί χρονικά. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι, επιπρόσθετα των 6,5 δισ. που απαιτούνται για το 2015, άλλα 5 δισ. μπορεί να χρειαστούν το 2016. Συνολικά, δηλαδή, η νέα χρηματοδότηση ενδέχεται να είναι περίπου 15 δισ.

Ο κρίσιμος Απρίλιος

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι όποιες συζητήσεις για ανακούφιση χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον Απρίλιο 2014.

Όμως, αν αυτά επιβεβαιωθούν, τότε θα ξεκινήσει μία από τις πλέον περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες αντιπαραθέσεις.

Tον περασμένο Νοέμβριο το Eurogroup δεσμεύτηκε να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και «ουσιαστικά χαμηλότερα» του 110% το 2022.

Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 110%, εκτός αν το OSI περιλαμβάνει μεγάλες ζημίες στα δάνεια των Ευρωπαίων, πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση.

Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν περαιτέρω μείωση επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή δανείων, οι οποίες ελπίζουν ότι θα είναι αρκετές.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως η Βρετανία ξεπλήρωσε τα πολεμικά δάνεια (του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) προς τις ΗΠΑ το 2006, σημειώνοντας πως η παράταση στην αποπληρωμή μπορεί να μη μειώνει το ύψος του χρέους, αλλά κάνει λιγότερη οδυνηρή την αποπληρωμή.

Τα χρήματα του ΤΧΣ

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. τονίζουν ότι μια πιθανή πηγή νέων χρημάτων, που θα καλύψουν τις διευρυμένες ελλείψεις, είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει λάβει 49,7 δισ., αλλά έχει δαπανήσει μόνο 41 δισ.

Ορισμένοι στην Ευρωζώνη αλλά και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η χρησιμοποίηση αυτών των 8-9 δισ. θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το ένα τρίτο του προγράμματος. Ωστόσο, παράγοντες της Τρόικας προειδοποιούν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται και άλλα κεφάλαια.

Νέα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να γίνουν στα μέσα του 2014. Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να δείξουν ότι τελικά οι τράπεζες χρειάζονται και άλλα κεφάλαια.

Ορόσημο για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Ελλάδα περνά ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του προγράμματος διάσωσης. Ως τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να έχει ισοσκελίσει το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή και να «τρέξει» ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει περισσότερα έσοδα από δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων για το χρέος.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισ. Αν και είναι καλά νέα για την Ελλάδα, το γεγονός βάζει τους Ευρωπαίους δανειστές σε… άβολη θέση: όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με το ΔΝΤ ότι θα εξετάσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να βαρύνεται με χρέος που χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο.

Ίσως να μην είναι δυνατό για τη χώρα να πετύχει τόσο ισχυρά αποτελέσματα: ποσό 1,5 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, προήλθε από την επιστροφή κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία συμφωνήθηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι απολύτως ισοσκελισμένο, ξεκάθαρο σήμα ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς κάθε κατεύθυνση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βρυξέλλες: «Ξεχάστε το κούρεμα, ξεχάστε ελλείμματα»
Κούρεμα επί του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί, δεν θα ...
Β. Σόιμπλε: ''Ξεχάστε το κούρεμα χρέους''
Απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού ...
Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος-Στο τραπέζι και το κρυφό
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση του ζητήματος του ...
Γερμανία: Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει συζητήσεις για νέο
«'Ενα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ως τώρα θέμα, αλλά ...
Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριψε ο ...
Όχι στο
Κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Ευρωπαίος ...
Κάμπετερ: Η συζήτηση για νέο
Η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βλάπτει την Ελλάδα, ...
Σόιμπλε:
«Μοναδική παράσταση», χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού ...
Επιμένει για ελληνικό κούρεμα ο Ifo
Βέβαιος ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση ...