Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Α. Τσίπρας: «Η τρόικα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης»
«Το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί παντού σε αδιέξοδο», τόνισε ο πρόεδρος ...
«Καταστροφικές οι πολιτικές λιτότητας»
Την αντίθεσή του στις πολιτικές λιτότητας εξέφρασε ο πρόεδρος του ...
Αλ. Τσίπρας: «Το 2014 να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας»
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο υποψήφιος για την προεδρία της ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal

Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα new deal


Η λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ»

«Η αντίθεσή μας κατά των προγραμμάτων λιτότητας, έγκειται στο ότι αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το αντίθετο από εκείνο που έπρεπε να έχουν και η λύση για την Ελλάδα δεν είναι νέα δάνεια, με τα οποία θα πληρωθούν παλιά δάνεια -κάτι που ανεβάζει μόνον στα ύψη το χρέος και εμποδίζει την πρόσβαση στις αγορές. Η λύση για την Ελλάδα και για τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

«Αν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, οι αγορές, οι οποίες δεν δανείζουν την Ελλάδα διότι δεν πιστεύουν ότι τα χρήματα θα επιστραφούν ποτέ, θα αντιδράσουν διαφορετικά και από τη στιγμή που υπάρξει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους, θα υπάρξει και πάλι χρήμα και ανάπτυξη», προσθέτει, παραπέμποντας στο γεγονός πως πριν την εφαρμογή του προγράμματος το 2010 το χρέος ανερχόταν στο 110% του ΑΕΠ και σήμερα στο 170%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει, στρέφεται κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων, που έφερε τους ανθρώπους του Νότου σ' ένα αδιέξοδο και αργά ή γρήγορα και οι πολίτες στη Γερμανία ή την Αυστρία, θα πληρώσουν το τίμημα για ένα πρόγραμμα λιτότητας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία, επισημαίνει πως αυτό, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πάγια θέση του κόμματός του και θα ήταν προς όφελος όλων, καθώς πρόκειται κατά βάση για ζήτημα ηθικής και ακόμη και αν επρόκειτο μόνον για ένα ευρώ, θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί.

Προσθέτει δε, πως θα πρέπει να αποκατασταθούν τα εγκλήματα των ναζιστών, προπάντων εξαιτίας της εκ νέου τώρα ανόδου της Ακροδεξιάς και αυτό το θέμα δεν αφορά μόνον τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους και σε αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μια συναίνεση.

Σε σχέση με τους γερμανικούς ισχυρισμούς πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ο κ. Τσίπρας παρατηρεί ότι «το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό και θέτει το ερώτημα, αν η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι έχει κλείσει τότε γιατί αποφεύγει τον διάλογο με την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου είναι μια ιστορική υποχρέωση, στην οποία η Γερμανία δεν ανταποκρίθηκε και από την πλευρά της η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μια ανθρωπιστική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να το θέσει στην άκρη».

Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε, κατά την άποψή του, μια μεγάλη πολιτική μεταστροφή σε ολόκληρη Ευρώπη, που χρειάζεται ένα «New Deal», που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει την εφαρμογή του λάθους προγράμματος, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να αναδιανείμει τους πόρους στους φτωχούς.

Απορρίπτοντας έναν ανταγωνισμό των λαών της Ευρώπης μέσω υποτίμησης των νομισμάτων, προειδοποιεί για τον μεγάλο κίνδυνο διαίρεσης της Ευρώπης σε ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες, κάτι που αποτέλεσε και αντικείμενο της χθεσινοβραδινής του ομιλίας στη Βιέννη με θέμα «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης», στο διεθνούς κύρους «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για το Διεθνή Διάλογο». Έναν «μεγάλο κίνδυνο για το κοινό μας μέλλον», όπως προσθέτει.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας στο Bloomberg: Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές σε ξένο ΜΜΕ, ...
Τσίπρας: Είναι απαραίτητο να γίνουν Εθνικές εκλογές
Τη σιγουριά του για ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ...
«Τέλος στη λιτότητα» θέλει να βάλει ο Αλ. Τσίπρας
«Ερχόμαστε για να βάλουμε τέλος στα προγράμματα της λιτότητας» δήλωσε ...
Αλ. Τσίπρας: «Η συμμαχία Σούλτς και Μέρκελ εγγυάται την συνέχιση της λιτότητας»
Σφοδρή «επίθεση» στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...
Τσίπρας: Υπνοβάτης της λιτότητας η Μέρκελ
Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ...
Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εξάντληση της τετραετίας, ...
Τσίπρας:
Σε νέο κάλεσμα προς του βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ...
Αλ. Τσίπρας: «Εγκληματική επιλογή η συνέχιση του μνημονίου»
Να σταματήσει άμεσα «το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του ...
Στη διαδήλωση της Μαδρίτης κατά της λιτότητας ο Τσίπρας
Ο Α. Τσίπρας, διαδηλώνοντας στη Μαδρίτη κατά της τρόικας, είπε ότι "Η ...