Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Επαρκώς περιεκρική» η λίστα, λέει η Κομισιόν
«Επαρκώς περιεκρική» χαρακτηρίζει την ελληνική λίστα με τις ...
Χατζημαρκάκης: Μετά τις ευρωεκλογές θα δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα
Εναντίον της «Ευρώπης της Μέρκελ και του Μπαρόζο», τάσσεται ο ...
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν
Πιο κοντά στην Προεδρία της Κομισιόν θα έρθει τις προσεχείς ημέρες ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χατζημαρκάκης: Η Χ.Α. άνοιξε γραφείο στη Νυρεμβέργη- Τι λέει η Κομισιόν

Χατζημαρκάκης: Η Χ.Α. άνοιξε γραφείο στη Νυρεμβέργη- Τι λέει η Κομισιόν

Επιτρεπτός δύναται να κριθεί ο περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όποιο κράτος -μέλος της ΕΕ επιθυμούν, εφόσον διαπιστωθεί «σκόπιμη δημόσια πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων, λόγω φυλής, χρώματος ή καταγωγής».

Πρόκειται για θέση που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη. Στην ερώτησή του, ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, τον Ιανουάριο του 2013 «ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που χρησιμοποιεί στη χώρα του (Ελλάδα), σε τροποποιημένη αλλά ακόμα αναγνωρίσιμη μορφή, ναζιστικά σύμβολα απαγορευμένα στη Γερμανία, άνοιξε ένα γραφείο στη Γερμανία».

Ζητά δε, από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το εάν θα μπορούσε να εμποδιστεί η εγκατάστασή του, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται όπου επιθυμούν, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για την λειτουργία της ΕΕ.

Για λογαριασμό της Κομισιόν, απάντησε η επίτροπος αρμόδια για την Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ. Ανάλογο ερώτημα είχε υποβάλει ο κ. Χατζημαρκάκης, από κοινού με τους συναδέλφους του, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και Νάντια Χιρς και στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εφιστώντας την προσοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη δράση του ελληνικού κόμματος στη Γερμανία.

Στην επιστολή του, αναφερόταν μάλιστα στην «ομόφωνη και κατηγορηματική» καταδίκη της δημιουργίας γραφείου της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη από τον ελληνικό σύλλογο της περιοχής και τόνιζε την ανάγκη να δίνεται ευρωπαϊκή απάντηση, «όταν άτομα, πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις παραβιάζουν τις ελευθερίες που κατακτήσαμε». Εκτιμούσε μάλιστα, την επιλογή του κόμματος να ανοίξει γραφείο στην Νυρεμβέργη ως «εσκεμμένη πρόκληση».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς- Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αναφορές περί δημιουργίας τέτοιων γραφείων δεν επιβεβαιώνονται, αλλά και ότι η γερμανική Πολιτεία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό του κόμματος στην Γερμανία. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων -είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό- και σημειώνει ότι έχει ζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο κ. Φρίντριχ διευκρινίζει πάντως, ότι για την Χρυσή Αυγή δεν ισχύει το «προνόμιο» που δεν επιτρέπει την απαγόρευση λειτουργίας ενός κόμματος εάν αυτό δεν έχει αποφασιστεί από το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά αναφέρει ότι, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν μια επαρκή πρόταση για απαγόρευση.

«Tο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της Xρυσής Αυγής, με σκοπό να μπορέσει να διαπιστώσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες» τονίζει ο υπουργός στην απάντησή του και προσθέτει ότι «αυτό αντιπροσωπεύει μια σαφή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύει τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα στη χώρα και να αντιμετωπίζει τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές τάσεις».