Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η φθινοπωρινή σύναξη των προέδρων…

Η φθινοπωρινή σύναξη των προέδρων…

Ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε η συνύπαρξη των τριών προέδρων, δύο πρώην και ενός νυν, στην εκδήλωση της τρίτης του Σεπτέμβρη, κάτι που είχε να συμβεί αρκετό καιρό και που το επεδίωξε με επιμονή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Άλλοι χαρακτήρισαν την κοινή εμφάνιση ως ελπιδοφόρο μήνυμα ανάκαμψης του φυλλορροούντος, άλλοτε κραταιού Κινήματος, οι πολλοί αδιαφόρησαν και κάποιοι μίλησαν για μνημόσυνο ενός τελειωμένου πολιτικού σχηματισμού.

Ένα είναι πάντως γεγονός. Ότι μετά από πολύ καιρό ο τωρινός και εκ των έσω βαλλόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να παρουσιάσει το συρρικνωμένο και σπαρασσόμενο κόμμα, έστω και σε επίπεδο αλληλοανοχής των μηχανισμών, ως ενιαία έκφραση. Αν αυτό είναι ικανό να ανατάξει ή να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, που εκδηλώνουν φυγόκεντρες τάσεις, θα φανεί πολύ σύντομα. Και εδώ επικεντρώνεται η αγωνία της σημερινής ηγετικής ομάδας, καθώς ένα κυβερνητικό ατύχημα, σε κάποιο μείζονος σημασίας νομοσχέδιο, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, μέσα σε ιδιαίτερα πολωτικό κλίμα, που φυσικά δεν ευνοεί τους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς, ιδιαίτερα όταν εισπράττουν τη φθορά των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης. Πιο σκληρός κριτής της κοινής εμφάνισης των προέδρων υπήρξε ο άλλοτε στενός τους συνεργάτης, είτε ως υπουργός είτε ακόμη και ως αντιπρόεδρος, ο γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Αφού μίλησε για «σύναξη των αποτυχημένων» -σε μια εκδήλωση χωρίς κανένα νόημα, καθώς «συμμετείχαν μόνο στελέχη» ερήμην της κοινωνίας- σε νεότερη παρέμβασή του πρότεινε την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας φυσικά την αντίδραση του εκπροσώπου του δεύτερου. Η πρόταση Πάγκαλου πάντως, είναι σίγουρο πως βρίσκει απήχηση σε ένα τμήμα των στελεχών του Κινήματος, ιδίως σε εκείνα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, το μεγάλο «στοίχημα» του Ε. Βενιζέλου αλλά και του ΠΑΣΟΚ, θα κριθεί τον προσεχή Μάιο, όταν γίνουν οι διπλές εκλογές, δηλαδή δημοτικές και ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών. Για την ώρα, πάντως, πολιτικοί αναλυτές, επικαλούμενοι κυβερνητικές διαρροές, τοποθετούν τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2014. Αν λοιπόν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. στις δημοτικές, όπως ήδη βρίσκεται το θέμα στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων και κατέβει από κοινού στις ευρωεκλογές, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα μιλήσουν για συγχώνευση των δύο κομμάτων, με αρνητικό αντίκτυπο στους εναπομείναντες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Αν πάλι αποτολμήσει μοναχική κάθοδο στον εκλογικό στίβο, ενδεχόμενη συντριβή, που με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δεν αποκλείεται, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εσωκομματικά, κατά του σημερινού προέδρου, προκαλώντας όπως είναι φυσικό, καταιγιστικές εξελίξεις. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να προσδώσει κάποια ελπιδοφόρα δυναμική στην τελματωμένη, πάλαι ποτέ δημοκρατική παράταξη, είναι η δημιουργία δημοκρατικού μετώπου απέναντι στα άκρα, με συνεργασίες με όμορους πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά το εγχείρημα για να πείσει, προϋποθέτει, επαναπροσδιορισμό στην ιδεολογία και τις προτεραιότητες του Κινήματος, κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο. Πάντως, ακόμη κι αν υπάρχει η βούληση, για την οποία πολλοί αμφιβάλλουν, υπάρχουν τα κότσια που χρειάζονται να αναλάβει κάποιος την ευθύνη απέναντι στον τόπο και τους εταίρους και να δρομολογήσει εξελίξεις που θα σημάνουν ανατροπές;

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Κωνσταντοπούλου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα μετάσχει ...
(upd)Κανονικά η ψηφοφορία για τη συμφωνία
Νέα εμπόδια επιχείρησε να βάλει η πρόεδρος της Βουλής στη διαδικασία ...
Διάσκεψη των προέδρων συγκάλεσε η Κωνσταντοπούλου
Διάσκεψη των προέδρων συγκάλεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή ...
Συνεδριάζει την Παρασκευή η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Αύριο στις 3.30 μ.μ. θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Διάσκεψη των Προέδρων ...
Συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων
  Ομόφωνα αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των ...
Δεν θα παραστεί στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη ο Παπανδρέου
 Απαντήσεις στις προσκλήσεις που τους απέστειλε με προσωπικά e-mail ο ...
Η Διάσκεψη των Προέδρων για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του άρθρου 30 του ν/σ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα τεθεί το ζήτημα που προέκυψε χθες βράδυ, ...
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των ...
Να πιέσουν το ΣΔΟΕ για το πόρισμα για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου, συμφώνησαν στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής
Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρεί το ΣΔΟΕ τους ελέγχους των ...