Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αντώνης Ρέμος: «Δεν θέλω να τοποθετούμε πολιτικά»
Ο Αντώνης Ρέμος σε συνέντευξή του σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις και ...
Εκλογές 2015: Καινούργιου: «Διαφωνώ πολιτικά με τους γονείς μου και με τις πολιτικές πεποιθήσεις τους»
Η Κατερίνα Καινούργιου ήταν καλεσμένη στην πολιτική εκπομπή, που ...
Πολιτική και πολιτικοί την εποχή της κρίσης
Έχουμε πλέον εθιστεί πως στην πολιτική όλα επιτρέπονται, αρκεί να ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το λάθος και η πολιτική...

Το λάθος και η πολιτική...

«Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να κατηγορείς κάποιον άλλον γι’ αυτό, είναι πολιτική», είχε πει ο Αμερικανός πολιτικός του περασμένου αιώνα και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Hubert Humphrey. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί μας έχουν κάνει ουκ ολίγα λάθη. Και ως ένα βαθμό αυτό είναι ανθρώπινο. Από την ώρα, όμως, που τα λάθη αυτά απειλούν να ρίξουν τη χώρα στο γκρεμό –αν δεν την έχουν ρίξει ήδη– τότε αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση. Γιατί τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι, αλλά η συνεπαγωγή «άρα τα λάθη είναι για τους πολιτικούς», μάλλον εδώ είναι άστοχη…

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι από τα λάθη τους αυτά, οι πολιτικοί μας ελάχιστα διδάσκονται και ακόμα πιο λίγα διορθώνουν. Όσο γι’ αυτό το αέναο παιχνίδι πινγκ-πονγκ για το μέγεθος της ευθύνης του καθενός, προφανώς είναι άνευ ουσίας, αφού εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από ’δω και μπρος. Τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέροντα μεν, χρήσιμο να τα γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορεί να είναι η προτεραιότητά μας αυτή την ώρα. Ειδικά από τη στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουν αφήσει πίσω –έως και έχουν αποκηρύξει– το… αμαρτωλό παρελθόν των προκατόχων τους και επιχειρούν φυγή προς τα εμπρός.

«Μα έχουν όλοι την ίδια ευθύνη;», θα ρωτήσει κανείς. Αναμφίβολα όχι! Και ανεξάρτητα από τα πολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί κανείς για να τις επιμερίσει, υπάρχουν και αντικειμενικές ευθύνες, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Ευθύνες τεράστιες, που χρονολογούνται πολλά χρόνια πίσω, αλλά τις βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας. Ευθύνες χειροπιαστές, που κάποτε μπορεί να κρύβονταν πίσω από τη γενική ευφορία μίας κοινωνίας που άλλαζε –πιο σωστά αλλοτριωνόταν–, τώρα όμως αποδεικνύεται ότι υποθήκευσαν την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Όμως η συζήτηση αυτή απλώς τείνει να εξελιχθεί σε άλλοθι για την αδράνεια ή την ατολμία των πολιτικών ηγεσιών. Γιατί, πώς απαντούν οι πολιτικές ηγεσίες στην αναγνώριση αυτών των ευθυνών; Με μια κωλοπαιδίστικη λογική ανάμεσα στο «έτσι όπως τα ’κανες, βγάλε τα πέρα μόνος σου» και στο «κοίτα πώς τα κατάφερες και τώρα ζητάς από ’μένα να βγάλω το φίδι από την τρύπα»!

Το αν χρειάζεται κοινή προσπάθεια και συνεργασία για να αλλάξει η ρότα προς τα βράχια, νομίζω δεν σηκώνει πολλή συζήτηση. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πια πολλοί που να μην το καταλαβαίνουν αυτό. Και όσοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, έχουν τους λόγους τους, που όμως δεν αφορούν τους πολλούς.

Οι σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει σε όλα τα επίπεδα η κρίση που βιώνουμε, επιβάλλει αλλαγές και στα πολιτικά ήθη. Η πραγματική πολιτική, η πολιτική των πολλών, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και όχι της αδιαφορίας και της απαξίωσης, σφυρηλατείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο δίνεται τώρα η ευκαιρία να τεθεί στις σωστές της βάσεις. Πάνω σε αυτές θα λειτουργήσει και η προσπάθεια συνεργασίας. Με όρους σύγχρονους. Και με μία νέα κουλτούρα, που θα λέει ότι «το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθος, είναι πολιτική»…

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκλογικά... ούζα
Σε χαλαρούς ρυθμούς και μακριά από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις θα ...
Βάσω Λασκαράκη: «Με αφορούν τα πολιτικά θέματα και θέλω να μαθαίνω τι γίνεται»
Οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας είναι πολλές. Ασχολείται με τα ...
Κουβέλης: Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια
«Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της ...
Η επόμενη μέρα: Ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος
Του Αλέξη Ρωμανού Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ» ...
Μέρκελ: Προειδοποιεί τη Μόσχα για
Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και ...
BOJ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική-Στις επάλξεις οι ασιατικές αγορές
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της ...
Νέα τιμολογική πολιτική προμήθειας γάλακτος από τη Δωδώνη
Τη νέα τιμολογική πολιτική προμήθειας γάλακτος ανακοίνωσε σήμερα, ...
Μπακογιάννη (ΝΔ): Λάθος η πολιτική συσσώρευσης φόρων
Την εκτίμηση ότι η πολιτική συσσώρευσης φόρων κατά τους επόμενους ...
Αναστασιάδης: Δεσμευτικές οι αποφάσεις της ερευνητικής επιτροπής για πολιτικές ευθύνες
Οι αποφάσεις των ερευνητικών επιτροπών είναι απόλυτα δεσμευτικές, ...