Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Καθυστερεί η δόση- Στα 10-15 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016
Στα 10-15 δισ. ευρώ ορίζει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 η ελληνική ...
ΥΠΟΙΚ: Στα 4,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα περιόδου 2015-2016
Στα 4,2 δισ. ευρώ -και όχι στα 8 δισ. ευρώ- «τοποθετούν» οι παράγοντες του ...
Από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας για την περίοδο 2013- 2014, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η πιο κρίσιμη αξιολόγηση για τη δόση και το «κενό» της 2ετίας 2015-2016

Η πιο κρίσιμη αξιολόγηση για τη δόση και το «κενό» της 2ετίας 2015-2016

Για την πιο κρίσιμη αξιολόγηση επιστρέφουν στις 22 Σεπτεμβρίου τα στελέχη της Τρόικας στην Αθήνα, πριν καλά-καλά κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία, καθώς πέρα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το πώς, πότε και υπό ποιους όρους θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας.

Το κεντρικό θέμα στις επαφές κυβέρνησης και Τρόικας θα είναι ο προϋπολογισμός του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017, που θα περιέχει βέβαια πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016. Δηλαδή, ο νέος γύρος των επαφών ξεκινά με ένα δεδομένο, τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν αξίωση της Τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων για το 2013 και το 2014. Οι ελεγκτές ήδη από τον Ιούλιο έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για αστοχίες στο φετινό προϋπολογισμό, λόγω της μεταφοράς πληρωμής υποχρεώσεων στους τελευταίους μήνες, αλλά έλαβαν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Η Τρόικα ανησυχεί και για τον προϋπολογισμό του 2014 και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα είσπραξης του φόρου ακινήτων το επόμενο έτος μέσω των Δ.Ο.Υ. Οι ελεγκτές θα εξετάσουν το σχέδιο που θα τους παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ για την είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων μέσω των εφοριών, με την έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων και εάν το κρίνουν ικανοποιητικό, θα «προχωρήσει», ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εισπραχθεί και το 2014 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος φόρος κατοχής ακινήτων το 2014 θα συμπεριλάβει, εκτός από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και αυτά που βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου, αλλά και τα αγροτεμάχια. Η Τρόικα έχει ζητήσει τα καθαρά έσοδα του νέου φόρου να διαμορφωθούν σε 2,7 δισ. ευρώ, ετησίως, περίπου δηλαδή στα ίδια επίπεδα με εκείνα που θα αποδώσει ο φόρος ακινήτων το 2013.

Οι πολύ καλύτερες των αρχικών προβλέψεων δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, μάλλον αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους που υποχρεούνται πλέον να λάβουν πολύ νωρίτερα, απ’ ότι πίστευαν, πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του χρέους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του περασμένου Νοεμβρίου, αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές περνάνε από τη διευθέτηση ζητημάτων που χαρακτηρίζονται «καυτά». Στην κορυφή βρίσκεται η διαθεσιμότητα και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση του α' κύματος με τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ, που είναι και προαπαιτούμενο για τη δόση του Οκτωβρίου, όπως επίσης η τύχη των 12.500 υπαλλήλων του β' κύματος.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο φάκελος με τις Αμυντικές Βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, που, επίσης, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας η ελληνική πλευρά θα γνωστοποιήσει στην Τρόικα το νέο σχέδιο για τις τρεις εταιρείες.

Ακόμα στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι δανειστές ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με βάση τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στις διαβουλεύσεις που ξεκινάνε στις 16 του μήνα με τα τεχνικά κλιμάκια, στην κορυφή της λίστας των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, καθώς από το ύψος της εισπραξιμότητάς του θα κριθεί και το ύψος των απαιτούμενων φόρων προς βεβαίωση.

Ενδεικτικές της πίεσης που θα δεχθεί η ελληνική πλευρά, είναι οι δηλώσεις στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Άγκελας Μέρκελ, ο οποίος επιχειρεί να παρακάμψει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για περαιτέρω χρηματοδότηση. «Το δεύτερο πρόγραμμα διαρκεί ακόμη ενάμιση χρόνο. Αντί να αλληθωρίζει λοιπόν η Ελλάδα προς ένα νέο πρόγραμμα, θα ήταν καλύτερο να κάνει τα μαθήματά της και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μίχαελ Μάιστερ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εν αναμονή της Τρόικας, ήδη έχουν ξεκινήσει την αναθεώρηση προς το καλύτερο των μακροοικονομικών προβλέψεων, ειδικά όσον αφορά στο έλλειμμα και το ΑΕΠ.

Ωστόσο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων περνάει και μέσα από την πλήρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που προβλέπει για το 2014 επιπλέον έσοδα 1,310 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και ειδικότερα 237 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των φοροαπαλλαγών, 176,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα, 816 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία.

Αγώνας δρόμου για τη δόση του 1 δισ. τον Οκτώβριο

Στον… αστερισμό της Τρόικας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία κάνει αγώνα δρόμου για να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, με στόχο την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των υποχρεώσεων, ενώ πριν από λίγο ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμφωνία του Εurogroup, για νέα ελάφρυνση του χρέους.

Τις υποχρεώσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα έως το τέλος του έτους, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λάβει τον Οκτώβριο και τη δόση του 1 δισ. ευρώ, περιγράφονται αναλυτικά στο μεταφρασμένο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Tρόικας τον περασμένο Ιούλιο, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα εξής:

1. Να παρουσιάσει τον αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο και να τους καταργήσει ή να μεταφέρει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.

2. Να νομοθετήσει το νέο καθεστώς φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

3. Να εκπληρώσει τους τριμηνιαίους στόχους απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

4. Να μεριμνήσει, προκειμένου οι τράπεζες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλουν για επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ, πρέπει να:

1) Έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

2) Να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

3) Έχει ρυθμιστεί το θέμα των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαριστεί οι οφειλές αυτές έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

4) Θεσπιστεί ο νέος Κώδικας Φορολογικής Δικονομίας.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να:

- Εγκριθούν, η νέα οργανωτική δομή της Διοίκησης Εσόδων, ο αριθμός του προσωπικού, το σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης, καθώς και τα προσόντα και οι διαδικασίες διορισμού της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.

- Υιοθετηθεί το σύνολο της νομοθεσίας που απαιτείται για την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει:

- Να θεσπιστεί η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο:

α) τη διεύρυνση της βάσης των εισφορών

β) την απλοποίηση του προγράμματος συνεισφορών μεταξύ των διαφόρων ταμείων και

γ) τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να:

- Υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για την εισπρακτική διοίκηση.

- Υπάρχουν τριμηνιαίοι στόχοι απόδοσης για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών (προτεινόμενο).

- Πραγματοποιηθούν, υπό την Τράπεζα της Ελλάδος, νέα «τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

- Υπάρχει στοχευμένος έλεγχος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε τούνελ ύφεσης και νέα «καταιγίδα» 4,3 δισ.
Ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, μείωση του ΑΕΠ στα 174 δισ., αύξηση της ...
Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2015 - 2016
Τη φράση «Ήρωες για Μεγάλες Αποφάσεις» θα έχει ως μότο το Εθνικό Θέατρο ...
ΕΕ: Βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016
Στο 0,6% αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014 και να θα ...
Κομισιόν: Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. το 2015-Δεν κάνει πίσω ως προς τους συμφωνηθέντες στόχους
Δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δισ. ...
Ρεν: Από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους
«Από το καλοκαίρι και μετά» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και ...
Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. το 2015- Βοήθεια και το 2017-2022;
Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ προκύπτει για το 2015 στην Ελλάδα, ...
Στουρνάρας: Δε θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές  για το όποιο δημοσιονομικό κενό
Διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ...
«Προειδοποίηση» του ΔΝΤ: Χωρίς αξιολόγηση δεν έχει δόση
«Προειδοποιεί» για το θέμα της χρηματοδότησης ο εκπρόσωπος του ...
Τον Ιούνιο η δόση του ΔΝΤ
Στις 31 Μαΐου θα εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δόση ύψους 1,6 ...