Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Προθεσμία ως τις 30/11 για την ανακεφαλαιοποίηση
Μέχρι τις 30/11 καλούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όλης της χώρας να ...
Ο κρίσιμος Νοέμβριος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες!
Της Βούλας Μαλαίνου Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχονται «λουκέτα» στις συνεταιριστικές τράπεζες

Έρχονται «λουκέτα» στις συνεταιριστικές τράπεζες

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Με λουκέτα απειλούνται 14 συνεταιριστικές τράπεζες από τον Έβρο έως την Κρήτη. Ήδη, τουλάχιστον 3 συνεταιριστικές τράπεζες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει για όλες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τις επόμενες 15 ημέρες, οπότε και αναμένεται σχετική έκθεση που εκπονείται από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, κρίνεται το μέλλον των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών.

Σύμφωνα με στελέχη της κεντρικής τράπεζας, στην έκθεση θα προβλέπεται μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του κλάδου, ώστε να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες από τις προβληματικές.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο των αρχών και της Τρόικας είναι: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων. Στη μελέτη, πέραν της καταγραφής των οικονομικών χαρακτηριστικών στα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω τραπεζών και των προτάσεων για το πώς πρέπει να γίνει η κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση, θα δίνονται οδηγίες και για την επόμενη ημέρα σε όσες καταφέρουν να παραμείνουν βιώσιμες. Οικονομικοί και τραπεζικοί ωστόσο παράγοντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τον αριθμό των συνεταιριστικών τραπεζών που θα μπορέσουν να αντέξουν τους κραδασμούς και να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Όπως σημειώνουν, «ο νέος συνεταιριστικός τραπεζικός χάρτης είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένος». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως λόγω της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας, ο αριθμός των συνεταιριστικών τραπεζών από 14 θα μειωθεί στις 3-4, ενώ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβίωση μόνον μίας!

Οι προσπάθειες

Να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έδωσαν «μάχη» (ενόσω έτρεχε η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών) προκειμένου η Πανελλήνια Τράπεζα, στην οποία μετέχουν οι συνεταιριστικές, να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και εν συνεχεία να ανακεφαλαιοποιηθούν όλες οι τράπεζες του κλάδου. Σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ παρουσίασε στα μέσα του περασμένου Απριλίου πρόταση προς τις αρμόδιες Αρχές για τη δημιουργία ενός φορέα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες δομές του δικτύου των 188 καταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι 13 Συνεταιριστικές τράπεζες .

Το σχέδιο προέβλεπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Προϋπόθεση ωστόσο ήταν η αναγνώριση της Πανελλήνιας Τράπεζας ως συστημικής τράπεζας των συνεταιριστικών τραπεζών και η ένταξή της στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης. Οι προσπάθειες, ωστόσο, έπεσαν στο… κενό και η απάντηση της πολιτείας ήταν ότι στο μνημόνιο δεν προβλέπεται η ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ακόμα και σήμερα όμως, εκτιμάται ότι η Πανελλήνια τράπεζα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διάσωση εκείνων που αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων, ωστόσο όλα συγκλίνουν ότι το «σπάσιμο» σε... καλές και κακές δραστηριότητες είναι αυτό που προτιμούν οι αρμόδιες Αρχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεταιριστική τράπεζα που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, από άποψη κεφαλαίων, είναι η Παγκρήτια.

Χρονοδιάγραμμα

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο νέος σχεδιασμός για τις Συνεταιριστικές τράπεζες  θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της Τρόικας μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Εκτιμούν δε ότι ανάλογα και με τις αιτιάσεις ή όχι της Τρόικας, «έως τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός για να γίνουν από τις διοικήσεις οι απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση, με βάση τη μελέτη όπου θα περιγράφεται αναλυτικά το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την καθεμία συνεταιριστική τράπεζα, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Συνολικά, η κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις Συνεταιριστικές τράπεζες  έχουν ήδη πάρει προθεσμία από την ΤτΕ έως τις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά που παρουσιάζουν. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν την τύχη των Αχαϊκής, Λαμίας και της Λέσβου - Λήμνου, των οποίων πέρυσι ανακλήθηκαν οι άδειες.

Αγωνία

Λόγω ελλειμματικής πληροφόρησης από την ΤτΕ, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα και εφόσον καταλήξουν στο σχέδιο που θα εφαρμοστεί, μεριδιούχοι και καταθέτες των τραπεζών αγωνιούν τόσο για την τύχη των καταθέσεων όσο και για τα μερίδιά τους, σε περίπτωση που ανακληθούν οι άδειες των εν λόγω τραπεζών. Οι διαδικασίες δεν ενέχουν πρωτοτυπίες, δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς είχε συμβεί το Μάρτιο του 2012 με τις τρεις συνεταιριστικές που έχασαν την άδειά τους, και οι καταθέσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα.

Ως εκ τούτου όσες δεν καταφέρουν να καλύψουν τα «κενά» τους, αρχικά θα γίνει ο διαχωρισμός τους σε «καλές» (good) και «κακές» (bad) τράπεζες, εν συνεχεία οι καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια θα μεταβιβαστούν στο «καλό κομμάτι» και αυτό με τη σειρά του, σε συστημικές τράπεζες.

Καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών στελεχών και σύμφωνα με τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί στις περίπτωση των Αχαϊκής, Λαμίας και της Λέσβου-Λήμνου, βάση του άρθρου 63Δ του Ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη από εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για να πάρουν τις καταθέσεις, ώστε να διασφαλισθούν οι καταθέτες. Στη συνέχεια, στο στάδιο της εκκαθάρισης, θα εκτιμηθούν και θα εκποιηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της κάθε τράπεζας, προκειμένου να καλυφθούν –εφόσον επαρκούν, αποζημιώσεις οι μεριδιούχοι.

Σημειώνεται ότι οι 14 ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες –μαζί με την Πανελλήνια, η οποία έχει μετόχους όλες τις συνεταιριστικές– διέθεταν με βάση τα στοιχεία 9μηνου 2012, που έχει αναρτήσει η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, περί τα 3,5 δισ. ευρώ ενεργητικό, έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 3,18 δισ. ευρώ και έχουν 2,8 δισ. ευρώ καταθέσεις. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια που διαθέτουν ανέρχονται στα 417,860 εκατ. ευρώ.

Η συνεταιριστική πίστη στην Ελλάδα

Μετά από 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, οι Συνεταιριστικές τράπεζες  να μετρήσουν τις αντοχές τους. Ο θεσμός της συνεταιριστικής πίστης στη χώρα μας ξεκινά το 1900 με την ίδρυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, που αποτέλεσε τον πρώτο πιστωτικό συνεταιρισμό με τη μορφή τότε ενός σωματείου. Το σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών προχώρησε το 2001 στη δημιουργία της Πανελλήνιας Τράπεζας, που έκτοτε λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και στόχο έχει να στηρίξει το συνεταιριστικό μοντέλο μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας στα μέλη της υποστήριξη, τεχνογνωσία και υπηρεσίες, που λόγω μεγέθους και κόστους δεν μπορεί από μόνη της η κάθε τράπεζα να αναπτύξει.

Ουσιαστικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες άρχισαν να αναπτύσσονται την τελευταία 10ετία με το Νόμο 2076/92. Μετά μία δεκαετία ανάπτυξης, οι συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα μας άρχισαν να αντιμετωπίζουν τους πρώτους τριγμούς. Η ανάκληση από την Τράπεζα της Ελλάδος της άδειας λειτουργίας τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών το 2012 -Αχαΐας, Λαμίας και Λέσβου- για λόγους που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ήταν η αρχή του τέλους για τη συνεταιριστική πίστη. Στη χώρα μας και μέχρι την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών παραπάνω συνεταιριστικών τραπεζών, λειτουργούσαν 16 συνολικά συνεταιριστικές τράπεζες από τις οποίες επτά δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική τους περιφέρεια, 6 ασκούν τη δραστηριότητά τους σε επίπεδο Νομού, ενώ 3 συνεταιριστικές τράπεζες έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο επικράτειας. Παράλληλα, λειτουργούν 13 πιστωτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χορήγηση δανείων ή άλλων οικονομικών διευκολύνσεων στα μέλη τους. Την τελευταία 5ετία το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του κλάδου των συνεταιριστικών τραπεζών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 18,9% και το ενεργητικό κατά 24%, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 24,7% και οι καταθέσεις 23,4%. Την ίδια περίοδο το δίκτυο των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 12,2%, αριθμώντας σήμερα πάνω από 200 καταστήματα, το προσωπικό 12,9% και τα μέλη 8%.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Γεροβασίλη με κλιμάκιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών
Θέματα σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες συζήτησαν κατά την ...
Τσακαλώτος: Να ενταχθούν στην ανακεφαλαιοποίηση οι συνεταιριστικές
Σε επίσημη δήλωση για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προχώρησε ...
Τράπεζες: Τι ισχύει για τις θυρίδες
Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η πρόσβαση στις τραπεζικές ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στον
Της Βούλας Μαλαίνου Στον «πάγο» παραμένουν οι «ζυμώσεις» για ...
Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ
Της Βούλας Μαλαίνου Μετά τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ...
ΟΤΟΕ: Ζητά να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις τρεις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες
Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των τριών τραπεζών -Δωδεκανήσου, ...
Συνεταιριστικές: Κακά μαντάτα από την πρώτην φάση ανακεφαλαιοποίησης-Τελευταία ευκαιρία για επιβίωση
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ «Σύγκρυο» έχει πιάσει τους μεριδιούχους ...
Συνάντηση Στουρνάρα με τους μικρομεσαίους για τις συνεταιριστικές τράπεζες
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα είχαν οι πρόεδροι ...
EKT: Δυσχεραίνει τους όρους χρηματοδότησης στις αδύναμεςς τράπεζες
Αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των μικρότερων τραπεζών και ανάληψη του ...