Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
WSJ: Ίσως είναι ώρα η Ευρωζώνη να προσφέρει πολιτική λύση στην Ελλάδα
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες μία ...
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική ...
Ορφανίδης: Aνάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις γερμανικές εκλογές
«Θα υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παιδεία... μάχης μέχρις εσχάτων

Παιδεία... μάχης μέχρις εσχάτων

Μέσα σε ένα σκηνικό κλιμακούμενων εντάσεων και κινητοποιήσεων από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, με το φόβο αυτές να λάβουν διαστάσεις κοινωνικής αποσταθεροποίησης, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στις γερμανικές εκλογές της επόμενης Κυριακής, όχι τόσο σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμά τους –που φαίνεται εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο– όσο στις εξελίξεις που αυτό θα δρομολογήσει αμέσως μετά για την Ελλάδα και γενικότερα για την Ευρωζώνη.

Όσοι επιμένουν να καταγγέλλουν ότι η ελληνική πολιτική ζωή κινείται σε γερμανικούς ρυθμούς και ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης επηρεάζονται ευθέως από τις εξελίξεις στο Βερολίνο, προφανώς παραβλέπουν το γεγονός ότι η πολιτική –πρέπει να– είναι ρεαλισμός. Και γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή, μια ανάσα από τις εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οικονομική και νομισματική ένωση, συνολικά, κινείται στους ρυθμούς της Γερμανίας. Το πιο ουσιαστικό ερώτημα είναι: τί θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, αφού όλα δείχνουν ότι η ανανέωση της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, είτε ως επικεφαλής της σημερινής κεντροδεξιάς συμμαχίας είτε ως επικεφαλής ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα δρομολογήσει εξελίξεις στον τρόπο που οι Γερμανοί και η «παρέα» τους στην Ευρωζώνη βλέπουν το θέμα της πολιτικής σκληρής λιτότητας σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των «αδύναμων» οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Με τις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είτε εκ μέρους των ΗΠΑ είτε από την πλευρά του ΔΝΤ, να εντείνονται προς την κατεύθυνση της αλλαγής της «συνταγής λιτότητας» που ακολουθείται από την Ε.Ε., αλλά και με τα νούμερα να αποδεικνύουν ότι όντως η «συνταγή» αυτή δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον στο επίπεδο της ευημερίας των ανθρώπων και όχι των αριθμών, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μια «στροφή» από την πλευρά της Γερμανίας –προφανώς όχι θεαματική, αλλά τέτοια που να επιτρέπει αλλαγή κλίματος στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ο εθνικός στόχος του πλεονάσματος

Αυτή ακριβώς τη «στροφή» προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι σε συνδυασμό με το ισχυρό «χαρτί» της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, θα του δώσει τα «όπλα» εκείνα που θα επιτρέψουν ελάφρυνση των μνημονιακών υποχρεώσεων, είτε με τη μορφή αποκατάστασης αδικιών σε βάρος των οικονομικά αδύναμων πολιτών είτε με τη μορφή νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους –είτε, ιδανικά, και τα δύο...

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε εθνικό στόχο. Τα νούμερα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου (πλεόνασμα κεντρικής κυβέρνησης 3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,5 δισ. αφορά κέρδη των κεντρικών τραπεζών) δικαιώνουν την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου και καθιστούν εφικτό το στόχο. Στο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι αυτός τελικά θα επιτευχθεί, γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο, «ρίσκαρε» να προαναγγείλει «αναδιανομή» του πλεονάσματος στους οικονομικά αδύναμους.

Η απειλή των εντάσεων

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα σχέδια αυτά του Μαξίμου «απειλεί» ο κίνδυνος κοινωνικής αποσταθεροποίησης, που τροφοδοτείται από τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν εντάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, απειλώντας την κοινοβουλευτική συνοχή της. Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, από την επόμενη εβδομάδα, είναι ίσως το πιο κρίσιμο τεστ που έχει μπροστά της η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο, αν και κυβερνητικοί κύκλοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι κινητοποιήσεις αυτές θα έχουν την ένταση και την έκταση που καλλιεργούν ως κλίμα οι συνδικαλιστές και η αντιπολίτευση.

Πάντως, από το Μαξίμου «δείχνουν» ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή της αναστάτωσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο, εκτιμώντας ότι στις προθέσεις της Κουμουνδούρου είναι να υποδαυλίσει αντίστοιχες εντάσεις και σε άλλους χώρους, θέλοντας τελικά να προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική αποσταθεροποίηση. Στο «σχέδιο» αυτό η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει πολιτικά, με επιτυχίες στην οικονομία, που θα επιτρέψουν αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και θα αποδείξουν στην πράξη αυτό που ο Αντώνης Σαμαράς είπε στη Θεσσαλονίκη: ότι αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας...

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συμφωνία με κυβέρνηση μειοψηφίας και από Φθινόπωρο... κάλπες
Κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και εκλογές ...
Άρχισαν οι
Β.Μ. Εν μέσω σκληρής «μάχης» για το «όχι» της Κυριακής, η κυβέρνηση ...
Bild: Μυστικό σχέδιο για εκλογές εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση
Η Ελληνική κυβέρνηση βλέπει εκλογές με το επιχείρημα: «Δεν έχουμε ...
Σόιμπλε: Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση
Το κλίμα απέναντι στη νέα κυβέρνηση που θα διαμορφωθεί μετά τις ...
ΝΔ: Δεν προκύπτει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης
Κανένα ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δεν βλέπει η Νέα ...
Μέρκελ: Προειδοποιεί τη Μόσχα για
Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και ...
FAZ: Μετά τις γερμανικές εκλογές η αποκάλυψη για το haircut!
Μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει η μεγάλη αποκάλυψη για νέο haircut ...
Η G8 στηρίζει την οικονομική πολιτική του Άμπε
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ηγέτες της G8 ...
Πόλεμος μέχρις εσχάτων
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου ...