Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αλλάζουν από αύριο οι λεωφορειακές γραμμές στον Πειραιά
Τροποποιήσεις επέρχονται από αύριο στις λεωφορειακές γραμμές στον ...
Διαμετακομιστικό και επισκευαστικό κέντρο στον Πειραιά απο την ΖΤΕ
Μετά τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά για τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ok για την κατασκευή του "Κέντρου Κρουαζιέρας" στον Πειραιά από το ΥΠΕΚΑ

Ok για την κατασκευή του

Το "πράσινο φως" για την κατασκευή της επέκτασης της νότιας πλευράς του λιμανιού του Πειραιά, με σκοπό τη δημιουργία "Κέντρου Κρουαζιέρας" για την εξυπηρέτηση μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων, άναψε σήμερα με την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμενικό έργο, που έχει ποτέ εγκριθεί για υποδομές κρουαζιέρας και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά το οποίο έχει κοστολογηθεί στα 120 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας, καθιστώντας τον Πειραιά προνομιούχο "παίκτη" στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού, αυτόν της κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, το έργο χωροθετείται στην ακτή Μιαούλη και προβλέπει την κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων, δημιουργία επαρκών χερσαίων χώρων και θέσεων στάθμευσης, καθώς και κτίριο νέου επιβατικού σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Οι νέες εγκαταστάσεις δημιουργούν έξι νέες θέσεις εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων μήκους 300 μ. και άνω.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το αναπτυξιακό αυτό έργο, πρόκειται να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες ώστε να καταστεί ο Πειραιάς ακόμα ελκυστικότερος στην προσέλκυση του θαλασσίου τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική καθώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, οι αφιξοαναχωρήσεις transit τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσίασαν τον Αύγουστο αύξηση 43,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντας ρεκόρ για τα δεδομένα του λιμανιού κατά την τελευταία εξαετία (2008- 2013).

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, το "Κέντρο Κρουαζιέρας" έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής, λαμβάνοντας επιπρόσθετα και ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ του έργου επιβλήθηκαν κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι, επιπροσθέτως των περιβαλλοντικών όρων που ήδη έχουν επιβληθεί για το σύνολο του λιμένα αρμοδιότητας ΟΛΠ ΑΕ, ώστε τα επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, επιβλήθηκαν ειδικοί όροι για πρόσθετη παρακολούθηση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και των κυκλοφοριακών συνθηκών σε μία ευρύτερη περιοχή πέριξ του λιμένα Πειραιά, αλλά και για την εκπόνηση ετήσιας έκθεσης με τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΛΠ ΑΕ, σημειώνεται ότι για το έργο προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του και ήδη εκδόθηκε απόφαση έγκρισης της ευρωπαϊκής επιτροπής για κοινοτική χρηματοδότηση 95% επί του προαναφερόμενου προϋπολογισμού.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Περίπου 5.000 πρόσφυγες από Μυτιλήνη στον Πειραιά
Περίπου 5.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες από τη Μυτιλήνη ...
Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το μεσημέρι κατά των πλειστηριασμών κατοικιών
Με το σύνθημα «Όχι άλλοι άστεγοι στον Πειραιά!», η «Κίνηση ενάντια ...
ΥΠΕΚΑ:
Η δημιουργία ενός ακόμα σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο νησί της ...
Ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου διανομής της Huawei στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά
Την έναρξη λειτουργίας του κέντρου διανομής της στον Σταθμό ...
Έγκριση για δύο σημαντικές τουριστικές επενδύσεις σε Κέα και Μήλο για ...
Στο ΣτΕ προσέφυγαν τέσσερις φορείς του Πειραιά κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Επαγγελματικό ...
ΟΛΠ: Αύξηση 20,21% στην κίνηση επιβατών κρουαζιέρας
Αύξηση 20,21% παρουσίασε η κίνηση επιβατών κρουαζιέρας τον Οκτώβριο 2013 σε ...
Νέος διαγωνισμός για την κατασκευή τζαμιού στο Βοτανικό
Διαδικασίες για νέο διαγωνισμό για την κατασκευή του τζαμιού στον ...
Η ανάπτυξη του Πειραιά στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Ναυτιλίας
Το θέμα της ανάπτυξης και διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά θα ...